Fem vanliga kattsjukdomar

Här berättar vi om några vanliga sjukdomar och skador som kan drabba katter. Läs om olika anledningar till att katten behöver komma till veterinär, samt vilka sjukdomstecken du ska hålla utkik efter.

Oavsett om du har en kattunge, en vuxen katt eller en gammal senior, så kan det hända att du någon gång lägger märke till signaler på att din katt inte mår riktigt bra. Den kan ha blivit kinkig med maten, kissar utanför lådan eller nyser ofta. Ibland är enda ledtråden att katten ändrat beteende - kanske drar den sig undan och vilar mer, eller söker kontakt på ett sätt som är okaraktäristiskt.

Om din katt är akut dålig - exempelvis medtagen, loj eller inte får i sig maten - ska du alltid uppsöka veterinär snarast. Om du däremot ser något av tecknen nedan, men katten mår ungefär som vanligt i övrigt, räcker det med ett bokat besök.

Snuva och nysningar

Symtom från de övre luftvägarna är en vanlig besöksorsak för katter i alla åldrar. Oftast brukar det bero på övre luftvägsinfektion, kattsnuva. Ibland kan katten bli snorig och besvärad från nosen av andra anledningar, som t ex ett grässtrå som hamnat fel. 

Små kattungar och äldre katter med kronisk sjukdom är extra känsliga. Om du förutom snuva, nysningar eller fnysningar ser andra sjukdomssymtom är det viktigt att kontakta veterinär. Sådana symtom är t ex nedsatt aptit, hosta och lojhet. 

Vidare läsning om luftvägsbesvär hos katt:

Många katter lider i det tysta av tandproblem och tandvärk. Det finns två besvärliga tandsjukdomar hos katter: tandresorption, TR, samt tandlossningssjukdom, parodontit. Båda tillstånden orsakar smärta och inget av dem går över av sig själv.

Eftersom en katt med tandvärk trots allt är hungrig kan det vara svårt att se att det är jobbigt för den att äta. Tecken som kan avslöja att din katt har ont i munnen är att den tappar mat, bara tuggar på ena sidan eller sväljer ner maten glupskt utan att tugga. Har den mycket ont drar den sig kanske undan mer, blir retlig eller tvärtom mer kontaktsökande.

Kattens matvanor kan också påverkas: En del katter med ömma, blottade tandhalsar kan undvika blötmat, medan andra får störst obehag av att tugga hårda, torra kulor. 

OBS - Att katten börjar rata viss sorts mat är inte alltid förknippat med tandsjukdom, utan kan också tyda på att den mår illa eller har ont i magen. 

De två vanligaste tandsjukdomarna som katter drabbas av:

Undrar du hur katter med tandbesvär behandlas? Läs om behandlingen PTR här.

Bitsår och bölder

Har din utekatt från ingenstans fått ett varigt sår någonstans på kroppen? Eller blir den plötsligt blir arg när du försöker klappa den? Kanske har du känt en ny, ömmande svullnad? Det här är vanliga tecken hos katter som har varit i slagsmål och fått en sårinfektion. Då brukar själva bettet läka snabbt, men några dagar senare bildas en böld. 

Uppemot hälften av alla kattbett utvecklas till bölder, och det är mycket vanligt att katten då måste söka veterinärvård. Det som annars brukar hända är att bölden växer sig så stor att den brister, och när den tömt sig på var läker huden ihop igen. Efter någon vecka uppkommer en ny böld, eftersom själva sårhålan och bakterierna fortfarande finns kvar. 

Upptäcker du sådana här symtom hos din katt är det bäst att den får behandling hos veterinären, för att inte läkningen ska bli utdragen och besvärlig.

Om din katt kommer hem med färska sårskador efter ett slagsmål finns det åtgärder du kan vidta för att undvika att katten får en böld eller en sårinfektion. Läs mer om bitskada hos katt och hur det behandlas här.

Kissproblem

En fjärde vanlig orsak till att katter behöver gå till veterinären är att de drabbas av urinvägsproblem. Det djurägaren oftast lägger märke till är att katten springer ofta på lådan och kissar små mängder. Den kan också slicka sig mycket baktill och verka irriterad och orolig. Om katten inte kan kissa alls är det ett akuttillstånd - det kan tyda på urinstopp. Urinstopp är betydligt vanligare hos hankatter (även kastrerade) än honkatter, eftersom deras urinrör är smalare. Vid diabetes ses också ofta förändrat kissande.

En katt med obehag i urinvägarna kan börja kissa utanför lådan, och då kan djurägaren missta det för ett beteendeproblem. Ett annat tydligt tecken vid urinvägsbesvär är avvikande urin - den kan vara missfärgad, blodtillblandad eller lukta illa. 

Två vanliga urinvägsrelaterade problem hos katter:

Problem med mage-tarm

Magproblem kan yttra sig på olika sätt och ha många olika orsaker. En del katter har kroniska eller återkommande symtom. Då kan djurägaren ibland ringa in vissa misstänkta livsmedel som katten reagerar på. Andra katter kräks ofta, t ex på grund av hårboll eller för att katten är väldigt glupsk och föräter sig. 

Kräkningar kan också vara tecken på inflammerad bukspottskörtel eller akut gastroenterit (inflammation i mage och tarm). Unga katter som har återkommande eller ihållande diarréer kan ha parasitproblem. Det är ibland även tecken på inflammatorisk tarmsjukdom. 

När en katt på äldre dagar börjar kräkas eller få dålig mage så kan det finnas flera olika orsaker., bland annat sköldkörtelsjukdomen hypertyreos (som ofta liknas vid giftstruma hos människor), liksom sjukdom i lever eller njurar. Katten brukar då samtidigt ha andra symtom, som avmagring.

Om en katt har kräkningar/illamående och inte vill äta ska veterinär kontaktas så snart som möjligt. En katt som inte får i sig tillräckligt med mat riskerar att snabbt bli allvarligt sjuk, oavsett vad den underliggande orsaken är. 

Här hittar du mer information om olika magåkommor hos katter: 

När måste jag söka vård akut för min katt?

Förutom tillstånden som listats här ovan finns det flera andra sjukdomar som katter kan drabbas av. En del tillstånd kan självläka, och andra behöver vårdas akut, men de flesta hamnar någonstans mittemellan. Vill du ha hjälp med att bedöma kattens tillstånd och hur den mår, kan du vända dig till AniCura Online eller din lokala djurklinik. (LÄNKAR)

Här hittar du även mer information om akuta tillstånd, när katten fort måste komma under vård.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär 2022

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.