Hur länge löper en katt?

När en honkatt har blivit könsmogen kan hon löpa större delen av året i resten av sitt liv. Höglöpet pågår i genomsnitt i 7 dagar, men kan vara både längre och kortare än så. Efter ett uppehåll på 1 till 2 veckor kommer katten in i nästa höglöp.

När börjar katten löpa?

Många djurägare blir överraskade när deras lilla honkatt blir könsmogen. Plötsligt är katten som förbytt - hon jamar oavbrutet, vankar omkring rastlöst större delen av dygnet, och stryker sig mot möbler och människor. Både katt och ägare påverkas när katten är i höglöp, och om katten inte ska gå i avel är det dags att fundera på att kastrera henne.

En honkatt blir könsmogen och börjar löpa vid ungefär 6 månaders ålder, men det varierar från katt till katt. En del har sitt första löp redan när de är 4 månader, medan andra är bortåt 12 månader. Ofta sker första löpet på våren när dagarna börjar bli längre, eftersom katter har något som kallas för säsongsbundna löpperioder.

Vad betyder säsongsbundna löpperioder?

Kattens hormonnivåer påverkas av dagsljus. Under den mörka årstiden (mellan ungefär oktober och februari) går många honkatter in i en vilofas, då de inte löper alls. Vilofasen kallas för anöstrus. När dagarna börjar bli längre kommer hormonaktiviteten igång och löpperioden börjar. Den pågår sedan fram till hösten, när dagarna återigen blir kortare. Då går katten in i en ny vilofas.

Har alla katter säsongsbundna löp?

Som regel är det utekatterna som är känsligast för dagslängden och därmed har säsongsbundna löp. Innekatter som exponeras för artificiellt ljus inomhus kan löpa hela året utan uppehåll. Men ingen regel utan undantag - det förekommer både att innekatter har säsongsbundna löp och att utekatter löper året om. Dessutom kan löpperiodens längd variera.

Hur länge varar kattens löp?

Den period då katten kan paras och bli dräktig kallas höglöp. Höglöpet pågår i genomsnitt i 7 dagar, men det skiljer sig från katt till katt. De flesta honkatter är i höglöp mellan 5 och 10 dagar.

Under höglöpet behöver katten oftast paras upprepade gånger för att ägglossning ska äga rum. Det är under höglöpet som katten brukar bli högljudd och rastlös. Hon får något som kallas ståreflex, när hon svankar med ryggen, höjer bakdelen och viker undan svansen. Till skillnad från hundar blöder inte en katt som är i löp.

Hur ofta löper en katt?

Om katten inte blir parad och fått ägglossning under höglöpet går hon in i en mellanfas, som varar i omkring 1 till 2 veckor, innan det är dags för nästa höglöp. Totalt är kattens löpcykel ca 3 veckor lång.

När slutar katten löpa?

Katter som är okastrerade löper hela livet när de väl har blivit könsmogna, en del har uppehåll under vintern, andra inte. I motsats till människor kommer katter alltså inte in i klimakteriet.

Kan jag förhindra att min katt löper?

Om din katt inte ska gå i avel är det bäst att hon blir kastrerad, eftersom hormonspelet under löp är en stor påfrestning för många katter. I det vilda skulle katten bli dräktig relativt fort, och då upphör löpen så länge dräktigheten pågår (i snitt 63 dagar). När kattungarna är födda börjar mamman löpa igen inom några veckor. Att löpa var tredje vecka året runt (i värsta fall) är onaturligt för katten, och med tiden leder de höga hormonnivåerna till en ökad risk för sjukdomar som juvertumör och livmoderinflammation.

Kan jag ge P-piller till min katt?

Det är möjligt att ge P-piller till katter. Då får katten en tablett en gång i veckan. Tyvärr innebär den här behandlingen att katten har en ännu större risk för att få juvertumörer och livmoderinflammation senare i livet.

Om du har en ung honkatt som ska gå i avel kan P-piller vara ett sätt att förhindra att hon blir dräktig när hon fortfarande är för ung. Enligt lagstiftningen får honkatter inte paras förrän de är 10 månader gamla, men det bästa är att vänta med parning tills katten har fyllt 1 år. Läs mer om p-piller för katter här!

Vill du veta mer om löp och kastrering ?

Välkommen att kontakta någon av AniCuras kliniker för rådgivning eller tidsbokning. Vill du läsa mer om kastrering av honkatter? Klicka här!

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.