Var köper man en katt?

Oavsett om du köper din katt hos en etablerad uppfödare, av dotterns stallkompis mamma eller från ett katthem så finns det några saker du behöver ha koll på. Det värsta som kan hända är att du råkar köpa en smuggelkatt av en oseriös försäljare. Här berättar vi vad du behöver tänka på när du bestämmer vem du vill köpa din katt av.

Vissa människor blir kattägare utan att egentligen ha planerat det. Kanske har en tillfällig kattgäst bestämt sig för att stanna kvar permanent, eller så har man blivit tillfrågad om att ta hand om en kattunge eller vuxen katt som behöver nytt hem. Men de allra flesta blivande kattägare tar själva beslutet att skaffa katt. Och frågan som då dyker upp är - var kan man egentligen köpa en katt? 

Om du bestämmer dig för en kattunge, se till att den är minst 12 veckor gammal, har blivit vaccinerad och att en veterinär har gjort en fullständig besiktning. Se till att du får besöka kattungen hemma hos säljaren. Då kan du både se hur kattungarnas miljö ser ut och träffa deras mamma. Om säljaren inte låter dig träffa kattmamman, och kanske dessutom vill göra upp affären på en offentlig plats, då bör du dra öronen åt dig. Risken finns att säljaren har något att dölja. 

Köpa av uppfödare

Om du vill ha en katt av en specifik ras är det naturligt att du vänder dig till en uppfödare av den rasen. Förmodligen har du redan läst på mycket om den ras du vill ha, och en bra uppfödare kan ge dig ännu mer information. Vi rekommenderar att du väljer en uppfödare som är ansluten till kattförbundet SVERAK, och gärna en som är utbildad eller diplomerad. Då är chanserna goda att det är en seriös och kunnig uppfödare, som bedriver ansvarsfull avel. Många uppfödare är engagerade i sina kattungar även efter att de har flyttat hemifrån. En del uppfödare önskar att kattungen ska komma till någon som vill ställa ut den i framtiden. Om det finns hälsoprogram för den specifika rasen kan du bli ombedd att ta katten på screeningar för sjukdomar som man vill undvika att avla på.

Köpa av en privatperson

Det brukar inte vara svårt att föda upp katter - faktum är att det kan vara svårare att undvika att få kattungar om man har en okastrerad honkatt. Idag säger lagstiftningen att den som är kattägare har ansvar för att se till att katten inte kan föröka sig okontrollerat. När du väljer att köpa katt från en privatperson bör du kontrollera att kattungarna är planerade. Då är chansen större att kattmamman har fått den skötsel och utfodring hon behöver under dräktigheten, och att kattungarna har fått bra tillsyn, blivit socialiserade, avmaskade, ID-märkta och vaccinerade. 

Ta över en omplaceringskatt

Det finns många vuxna katter som behöver hitta en ny ägare. Om du inte letar efter en specifik ras kan det vara ett bra val att ta hand om en omplaceringskatt. Katter för omplacering annonseras ibland ut av privatpersoner, ibland av länsstyrelsen, men framför allt hittar du dem på katthem. För att du ska kunna erbjuda ett nytt, tryggt hem till en hemlös katt krävs mer än att bara hämta den från katthemmet. Du bör vara lika kräsen med den organisation du väljer som du skulle vara med en uppfödare. Se till att katterna har genomgått en fullständig veterinärbesiktning, har fått ordentlig veterinärvård om de är skadade eller sjuka, och att de hålls i en säker, ren och lugn miljö.
Be om utförlig information om eventuella hälsoproblem och behandlingar som katten står på. Det är inte ovanligt att katter som har haft ett tufft liv behöver lite extra omvårdnad för olika sjukdomar och tillstånd. En sådan katt kan ändå vara en underbar kattkompis, men du bör vara insatt i vad som kommer att krävas av dig, för att du och katten ska ha så bra förutsättningar som möjligt för att leva ett gott liv tillsammans.
Försäkra dig om att organisationen ser till att du och katten passar bra ihop. En del katter (men inte alla) kan ha haft svåra erfarenheter i sina tidigare liv och kan därför behöva extra uppmärksamhet och omsorg från din sida. Se till att du får tillbringa lite tid med katten och se hur den reagerar när du rör den och leker med den. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.