Lär dig klippa kattens klor

Innekatter sliter inte sina klor på samma sätt som utekatter. För att undvika att katten (och dina möbler) får skador på grund av förvuxna klor behöver du klippa kattens klor med jämna mellanrum. Här ger vi våra bästa tips för hur du kan göra kloklippningen så enkel och stressfri som möjligt.

En innekatt sliter inte klorna på samma sätt som en utekatt, och därför kan den lätt få för långa klor. Du kanske redan har märkt effekterna av detta, om katten har satt klorna i finsoffan eller i ditt ben. Men förvuxna klor kan dessutom bli besvärliga för katten själv, eftersom de lättare kan fastna och brytas, eller växa in i trampdynan.

Om du har en utekatt ska du inte klippa kattens klor. Din katt kan behöva fly från något annat djur genom att klättra upp i ett träd, och då behöver den bra klor. Det är ändå bra att träna katten på att få tassarna omskötta, även om det är en utekatt. Om katten någon gång skulle skada tassarna kommer det att vara en stor fördel om du har vårdat dem regelbundet. 

Allmän omvårdnad

Du kan rengöra din katts tassar genom att försiktigt torka dem med en fuktig trasa. Det här är ett bra sätt att hindra eventuella farliga ämnen från att hamna på kattens tunga när den tvättar sig. Samtidigt kan du kolla efter skärsår, småsår, flisor eller svullnader. Ta bort eventuella flisor med en pincett och rengör såret försiktigt. Om det kommer blod, var eller om tassarna luktar märkligt ska du kontakta veterinär.

Klippa klorna

Att vänja katten vid att få klorna klippta är inte så svårt. Tålamod, klotång och godis är vad du behöver. 

  1. Skapa rätt stämning genom att välja en lugn plats. Det kan vara en mysig stol i ett rum där din katt inte kan se några fåglar eller andra intressanta saker genom fönstret. Sätt katten i ditt knä med ryggen vänd mot dig. Välj ett tillfälle när katten är avslappnad, du kan till exempel klippa klorna precis när den ätit och är mätt och dåsig. 
  2. Ta en av tassarna i handen och massera den försiktigt mellan dina fingrar. Ge din katt en godbit. Om din katt drar bort tassen, försök inte hålla den kvar, följ dess rörelse och försök igen när katten är stilla.
  3. Placera tassen i handen igen och efter att ha masserat den i några sekunder, tryck försiktigt på trampdynan så att klon kommer ut. Ge din katt en godbit. 
  4. För att göra din katt van vid ljudet av en klotång kan du ta okokt spaghetti i tången och hålla den nära katten. Nästa gång klipper du av spagettin medan du håller kattens tass och trycker på trampdynan. Släpp och ge den en godbit. 
  5. Den innersta, rosa delen av kattens klo kallas ”pulpa”. Det är här nerverna och blodkärlen finns och de är därför mycket känsliga. Endast den yttre, smala delen av klon ska klippas. För att vara säker på att du klipper kattens klor lagom långt kan du be om hjälp på din lokala djurklinik. Där kan de klippa en klo som du sedan kan använda som mall för de andra klorna. Om du skulle klippa i pulpan är det oftast ingen fara. Låtsas som om inget hände, så kommer katten att glömma det. Om det skulle börja blöda kan du stoppa det med en bomullstuss (ha en i närheten för säkerhets skull). Det är alltid bättre att klippa mindre av klon för att vara på den säkra sidan.
  6. Med din katt i knät, ta en av dess tassar i handen, massera och tryck försiktigt på trampdynan tills klon sträcks ut. Klipp av spetsen på klon. Om din katt inte brydde sig om klippet, gå vidare till nästa klo och ge den snabbt en godbit. Två klor åt gången är tillräckligt i början. Ge alltid en godbit efter klippning.
  7. Att klippa kattens klor varannan vecka brukar räcka, och du behöver bara ta några klor åt gången. Försök inte klippa alla på en gång.

Du är alltid välkommen att boka tid för kloklippning på någon av våra kliniker. Vi kan klippa klorna på din katt och ge dig en genomgång i hur du kan göra det själv hemma. Hitta din närmaste klinik här

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.