Katten är röd i ögonen

Röda slemhinnor är ett mycket vanligt symtom på sjukdom i ögat. Nästan alla kattägare kommer förr eller senare att uppleva att deras katt är röd i ena eller bägge ögonen. Särskilt raser med utstående ögon, som perser och exotic är drabbade.

Orsak

Ögats främre del och baksidan av ögonlocken är täckta av en tunn bindvävs- och slemhinna (konjunktiva). När ögat blir rött beror det på att blodkärlen i slemhinnan förtjockas på grund av inflammation eller för att det har uppstått en blödning under slemhinnan

När ögat blir rött är det en signal om att något inte står rätt till. Det finns många orsaker till inflammation eller infektion i ögat, till exempel bakterier, virus, främmande kropp och allergi. Herpesvirus hos katt är välkänd orsak till ögonproblem hos katter. Dessutom kan det vara ett tecken på allvarliga ögonsjukdomar, sjukdomar i andra organ eller i ögats omgivningar. Det kan vara tecken på något snabbt förbigående men även på något mycket allvarligt, som kräver snabb behandling för att rädda kattens syn. Det är därför viktigt att kontakta en veterinärklinik om din katt är röd i ögonen. Läs gärna mer om ögoninfektioner hos katt här.

Symptom

Utöver att ögat eller ögonen är röda kan ögonomgivningarna vara svullna. Ofta ses vätska från ögonen, vilket kan variera från genomskinlig tårvätska till gult var. Katten kan blinka, knipa ihop ögat och försöka klia sig med framtassen. Sjukdomstillstånd i ögonen kan vara smärtsamt och kräver därför snabb behandling.

Diagnos

Veterinären undersöker ögats omgivningar, bland annat ögonlockens utformning och ögonfransar. Därefter undersöks om katten har tillräcklig produktion av tårvätska. Ofta färgar man ögat för att därmed kunna påvisa eventuella sår på hornhinnan. Vid misstanke om svårare ögonsjukdomar undersöks patienten av en särskilt utbildad veterinär, en oftalmolog, som använder ett specialmikroskop för ögon, även kallad spaltlampa. Ibland måste katten sövas för att kunna undersöka ögat.

Vid misstanke om att de röda ögonen är ett symtom på annan sjukdom i kroppen, påbörjas en generell utredning med blodprover.

Behandling

Beroende på orsaken till problemet behandlas sjukdomen med medicin eller operation. Man kan även ta en biopsi av slemhinnan för att diagnosticera till exempel allergi.

Prognos

De flesta orsaker till att katten får röda ögon är mindre allvarliga och relativt lätta att behandla. Efter behandlingen är katten helt återställd. Det finns dock sjukdomar som är mer allvarliga och kan leda till att patienten blir blind. Ibland måste man avlägsna ögat helt.

 

Publicerad: januari 2018. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.