Bästa tipsen för att hjälpa din katt att gå ner i vikt

Den klassiska seriefiguren Garfield kan vara rolig, men han är inte en bra förebild för din katt. Övervikt är ett ökande problem för många katter i västvärlden. Här kan du läsa om orsaken och lösningen på övervikt hos katt.

Anledningen till katters övervikt är att de äter alltför många kalorier i förhållande till vad de förbränner. En ständigt fylld skål med mat är svår att motstå för många katter. Detta konstanta ätande i kombination med ett stillasittande liv på favoritfilten kan orsaka en snabb viktökning.

Spelar det någon roll om min katt är överviktig?

Ja, det gör det faktiskt. Övervikt och fetma leder till en ökad risk för allvarliga sjukdomar såsom diabetes. Sjukdomar som i förlängningen kan förkorta din fyrbenta väns liv.

Övervikten gör det också svårare för din katt att röra sig normalt eller rengöra sig ordentligt. Vi kan alla gissa hur tråkigt detta måste kännas för ett djur som dessutom är känt för sin smidighet och renlighet.

Hur vet jag om min katt har gått upp i vikt?

På en normalviktig katt kan du se midjan om du tittar på den ovanifrån och känner lätt revbenen när du klappar den. Om du behöver trycka för att känna dem är katten överviktig och om du inte alls känner dem lider katten troligen av fetma. Det senare innebär att katten väger minst 15% mer än dess idealvikt.

Om du är osäker, be alltid din veterinär att titta på katten eller väg den med jämna mellanrum för att hålla reda på vikten på egen hand. Det bästa du kan göra för din katt är att försöka hålla den i form, eftersom bantning av en katt kan vara en utmanande uppgift.

Vad gör jag om min katt är överviktig?

Först och främst kommer du att göra din katt en stor tjänst genom att få den att gå ner i vikt. En frisk katt med normal vikt är en lyckligare katt. Det är dock viktigt att inte svälta katten eftersom det kan orsaka allvarliga leverskador. En viktminskning på cirka 2 procent per vecka är vanligtvis ett bra mål.

Om katten endast har lite övervikt hjälper det ofta att sluta ge den godis och minska dosen av sin vanliga mat. Om en större viktminskning krävs är det bra att byta till ett lättare dietfoder. Se dessutom till att aktivera din katt genom massor av lek, särskilt om du har en inomhuskatt. Det största problemet för dem är ett inaktivt liv i kombination med foder med för mycket kolhydrater. I katters fall är det bättre att servera våtfoder, eftersom det innehåller mindre kolhydrater än torrfoder. Och kom ihåg att daglig aktivitet är oerhört viktig för att din katt ska hålla sig i form. Det är kul för både dig och din katt!

Din veterinär kan hjälpa dig att avgöra om fetman är sjukdomsrelaterat och inrätta ett speciellt viktminskningsprogram. Kontakta din veterinär om du känner dig osäker!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.