Vad ska kattungen äta?

Små kattungar växer och utvecklas i en imponerande takt. Under deras första tid i livet är det viktigt att de får ett näringsrikt och lättsmält foder, som har rätt sammansättning för en växande katts behov. Efter kastreringen ökar risken för att katten blir lite rund och då behöver man vanligtvis byta foder. Här berättar vi det du behöver veta om en kattunges utfodring.

Kattungens kost utgör grunden för dess utveckling och tillväxt. Maten ska innehålla alla byggstenar som den lilla katten behöver för att växa och må bra. Se till att du ger den ett komplett kattungefoder av god kvalitet och i rätt mängd.

En nyfödd kattunge diar varannan timme i början. I takt med att den blir större sker diandet allt glesare. Efter omkring 5-7 veckor börjar kattungen kunna äta fast föda. Vid 10 veckors ålder är de flesta kattungar helt avvanda från modersmjölken. Eventuella problem med maten brukar uppstå först när kattungen är helt avvand.

Vilket foder ska jag välja?

Som regel har uppfödaren gett kattungen ett särskilt kattungefoder och du bör helst fortsätta med samma foder för att undvika att katten får problem med magen. Vill du byta foder ska du se till att välja ett högkvalitativt kattungefoder som innehåller alla näringsämnen en kattunge behöver. En kattunge har större energibehov för sin storlek jämfört med en vuxen katt och därför är kattungefoder extra energitäta. 

Ett foderbyte ska alltid göras långsamt och försiktigt - blanda i en liten mängd av det nya fodret i det gamla och öka mängden nytt foder gradvis över 1-2 veckors tid. Annars finns det risk att kattungen får diarré eller andra magproblem. 

Kattungens näringsbehov

Katter är utpräglade köttätare (karnivorer). Det innebär bland annat att deras ämnesomsättning är anpassad för animaliskt protein och fett. En kattunge bör få minst en tredjedel av sin energi från proteiner. Animalisk kost innehåller dessutom livsviktiga ämnen som katten inte kan bilda själv eller få i sig på något annat sätt. Det här är några av de näringsämnen som kattungen behöver få i sig via maten: 

  • Nödvändiga (essentiella) aminosyror, däribland taurin
  • Mineraler som kalcium och fosfor
  • Omega-3 och andra fettsyror
  • Fettlösliga såväl som vattenlösliga vitaminer

Undvik övermatning

När du får hem kattungen är den antagligen mycket smal och full av energi. I det läget är det lätt hänt att ge kattungen för mycket foder eftersom man tror att den är för mager. Det är dock helt naturligt att kattungar är smala i början av livet. 

Du bör också vara återhållsam med godis och belöningar. Kattungen bör inte få mer än 5 procent av sin energi från godis. 

Risken med övermatning är att kattungen växer för fort. Det kan bana vägen för både utvecklingsrubbningar i skelett och leder och för övervikt och fetma längre fram i livet. Läs noga på förpackningen hur mycket foder du ska ge eller rådfråga din veterinär eller kattens uppfödare. 

Blötmat, torrfoder eller hemlagat?

Kattmat finns vanligtvis i två former, våtfoder och torrfoder, och båda har fördelar. Våtfoder, eller blötmat, brukar vara smakligt för kattungen och är också ett bra sätt att se till att katten får tillräckligt med vätska. En av nackdelarna med blötmat är dock att kattungen kanske inte äter tillräckligt, eftersom vätskan gör att den fort känner sig mätt. Fördelarna med torrfoder är att kattungen lättare får i sig alla näringsämnen den behöver, och i rätt mängd, samt att maten kan stå framme längre utan att bli dålig. Många väljer att ge både torrfoder och blötmat.  

Det är väldigt svårt att få till en hemlagad kost som har rätt balans mellan olika näringsämnen. Vi rekommenderar att kattungen får ett balanserat och komplett kattungefoder av god kvalitet. Rådfråga gärna djurhälsopersonalen på din klinik om vad som är bäst för din lilla katt. 

Vill du ge kattungen något utöver fodret bör du känna till att det finns risker med vissa livsmedel. Du bör helt undvika att ge den råa ägg, eftersom det påverkar vitaminupptaget, samt mat som lätt blir skämd (t ex rå köttfärs). I rått kycklingkött kan det också finnas bakterier som gör kattungen sjuk. 

Undvik övervikt efter kastrering

Många kattägare upplever en dramatisk förändring av kattens vikt efter kastrering. Detta kan exempelvis bero på förändrade hormonnivåer eller på att den kastrerade katten generellt rör sig mindre. Numera finns det särskilda kattfoder som är avsedda för kastrerade katter. Följ riktlinjerna på baksidan av förpackningen och se till att du väger maten så att det blir exakt rätt mängd. Här kan du läsa mer om hur du själv kan bedöma kattens hull.

Sist men inte minst – glöm inte att leka med din katt. Motion är det bästa sättet att undvika fetma.  

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.