Varför gillar katter kattmynta?

Många katter får stor njutning av kattmynta. Det är vanligt att kattleksaker är spetsade med torkad kattmynta, och du kan också odla den hemma. Men vad är det som gör katter så förtjusta i växten?

Vad är kattmynta?

Kattmynta heter på latin Nepeta cataria och växten beskrevs av Carl von Linné redan 1738. Det är en flerårig växt som räknas som en kryddört, och den finns i två undervarianter: cataria samt citronella.  Kattmynta användes förr i tiden i både te och matlagning, på grund av sitt innehåll av väldoftande aromatiska oljor.
Örten har en lätt doft av mynta, vilket troligtvis har gett den sitt namn - men kattmynta ingår i släktet Nepeta, som består av kransblommiga växter. Den variant som kallas citronella har en citronliknande doft, medan undervarianten cataria har en mer karaktäristsik myntadoft. 

Kattmynta växer vilt i stora delar av världen, men här i Sverige är den numera såpass ovanlig att den är fridlyst. Du kan däremot enkelt odla kattmynta till din katt hemma om den är förtjust i växten.

Varför gillar katter kattmynta?

Precis som andra kryddörter innehåller kattmynta aromatiska oljor. Katter attraheras framför allt av ett ämne som heter nepetalakton. Oljans kemiska sammansättning sägs påminna om katters feromoner, och när katten kommer i kontakt med ämnet kan det höja sinnesstämningen och skapa ett sorts rus - eller i vissa fall ren extas. 

En evolutionär teori om varför katter dras till kattmynta är att växten innehåller ämnen som repellerar insekter. När katter jagar måste de stå blickstilla långa stunder och blir då lätt angripna av insekter. Katter som har insektsmedel på sig i form av kattmynta kan lättare koncentrera sig på jakten, vilket kan ha varit en evolutionär fördel.

Även vilda kattdjur tycker om kattmynta, och gnider gärna in sig i växten när tillfälle ges.

Vad händer i kroppen?

Kattmynta är psykoaktiv för katter, dvs den påverkar kattens sinnesstämning.  Doftmolekylerna i den aromatiska oljan nepetalakton binder till receptorer i kattens luktorgan (det olfaktoriska organet). Där aktiveras nervtrådar till flera områden i hjärnan och utlöser eufori hos katten. 

När katten känner doften av kattmynta börjar den gnida och gnugga sig intensivt mot växten, till synes med stor förtjusning. Den kan börja dregla och verka frånvarande. En del katter tycker om att tugga på växten, tvätta sig och kanske jama. 

Ruset som kattmynta orsakas varar dock inte länge, utan håller i sig ungefär fem till femton  minuter. Därefter brukar de flesta katter bli lite “avtrubbade” och är ointresserade av växten i några timmar. 

Katter reagerar olika på kattmynta

Uppskattningsvis två tredjedelar av alla tamkatter reagerar intensivt och ofta euforiskt på kattmynta. Reaktionen varierar mellan individer. Många katter blir busiga, lekfulla och lite tokiga. Andra katter blir lugnare än vanligt, spinner högt och kan till och med nicka till. 

Det är vanligt att katten dreglar extra mycket, gnuggar huvudet mot en leksak som är kryddad med kattmynta, eller slickar och tuggar på kattmyntablad.

Eftersom kattmyntans doft kan påminna om kemiska substanser som används i parningssyfte kan en del hankatter också reagera med aggressivitet. För ängsligt lagda  katter kan effekten av kattmynta bli för svår att hantera och de kan istället reagera med stress. 

Tycker din katt om kattmynta kan du med gott samvete skämma bort den med doftande leksaker eller kanske odla lite kattmynta hemma. Du bör dock inte försöka tillvänja en katt som visar obehag av kattmynta.

Är kattmynta beroendeframkallande eller farligt?

Kattmynta är inte beroendeframkallande för katter i den mening att de behöver utsättas regelbundet för att må bra. Däremot kan vissa katter bli vana vid doften och kattmyntans extatiska effekt och därför inte reagera lika starkt över tid.

Växten är inte heller farlig för varken katt eller människa. Riktigt stora mängder av kattmyntablad kan dock orsaka magbesvär hos katten - som magknip eller diarré - men gör inte någon större skada. 

Det är dessutom svårt för katten att få i sig några större mängder kattmynta, eftersom de flesta blir ”nöjda” ganska snabbt. Skulle du bli orolig för din katt, eller om du tror den har ätit för mycket kattmynta och visar tecken på att må dåligt, bör du kontakta din veterinär.

Lek med kattmynta

Du kan med fördel använda kattmynta i vardagen för olika ändamål. En stressad katt kan exempelvis bli lugnad av kattmynta, och inför en resa kan du införskaffa leksaker eller godis med kattmynta som sysselsätter och lugnar. 

Du kan prova kattmynta om katten är stressad i ett nytt hem efter en flytt eller hos kattvakt. Det kan ta tid för en katt att lära känna nya miljöer, vilket i sig kan vara påfrestande. Vet du att din katt gillar kattmynta kan det hjälpa till att göra miljöombytet lite mindre obehagligt. 

Leksaker med kattmynta är ett bra sätt att aktivera en katt som annars är lite lat av sig. Kattmyntans effekt kan ge en liten energikick och göra leksakerna mer attraktiva. Leksaker med kattmynta vara ett extra bra komplement för inomhuskatter som inte har möjlighet att springa av sig utomhus.

Det finns sprayer med doft av kattmynta som kan hjälpa dig att distrahera eller avleda din katt. Har du problem med att den ofta klöser på möbler eller föremål som du är rädd om, kan du spraya kattmynta på klösbrädan eller klösträdet. Platser där katten får leka och klösa ska vara mer attraktiva än de platser den inte får vara på.

Leksaker med kattmynta, torkad eller färsk kattmynta och olika typer av sprayer finns i välsorterade zoobutiker. Du kan också odla och torka egen kattmynta, både i trädgården och på balkongen.

Kattmynta ska inte ses som en mirakelkur vid oro eller ängslan, utan som ett komplement till andra åtgärder. Kontakta gärna beteendeinriktad veterinär om din katt visar tecken på stress eller annat psykologiskt obehag. 

Inte heller räcker det med enbart kattmynta för att få fart på en överviktig och trött katt. Djursjukvårdspersonal kan hjälpa dig med råd kring viktminskning och aktivering för din katt.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.