Skabb hos katt

Skabb är ett samlingsnamn för hudsjukdomar som orsakas av skabbkvalster. Det finns många sorters skabbkvalster, varav två förekommer hos katter i Sverige.

Vad är skabb?

Skabb är ett namn på flera olika hudsjukdomar som har det gemensamt att de orsakas av skabbkvalster. Skabb finns både hos människor och ett flertal djurslag. En del sorters skabbkvalster kan sprida sig mellan djurslag, eller mellan djur och människor. Andra är värddjursspecifika.

Vissa skabbdjur lever ytligt i huden eller ovanpå hudytan, medan andra gräver gångar i djupare hudlager. Oavsett vilken sorts skabb det rör sig om brukar sjukdomen kännetecknas av klåda, som ofta är intensiv. Det beror på att skabbkvalstrets saliv utlöser en överkänslighetsreaktion i kroppen. Andra symptom kan vara röda prickar eller plitor, håravfall, flagnande eller förtjockad hud - symtomen varierar beroende på vilket djurslag och vilken typ av skabb det gäller.

Vad är kvalster?

Kvalster är en sorts spindeldjur. Gruppen kvalster innehåller tusentals olika arter - enbart i Sverige uppskattas vi ha uppemot 1000 sorters kvalster. De kvalster som är mest intressanta att känna till för en kattägare är dels de kvalster som kan orsaka sjukdom hos katter, nämligen öronskabb och rävskabb, dels sådana kvalster som katter ibland blir allergiska mot, vanligtvis dammkvalster och olika förrådskvalster. Läs mer om allergier hos katter här!

Det finns dessutom ett skabbkvalster som heter Notoedres cati, som ibland beskrivs som kattens variant av rävskabb. Notoedres cati är sällsynt i Europa och utgör inte ett problem för katter i Sverige.

Skabbkvalster hos katt i Sverige

Det kvalster som oftast orsakar besvär hos våra katter är öronskabbkvalstret. Detta kvalster lever i kattens hörselgångar och ytteröron, och ger upphov till en sjukdom som kallas öronskabb. Vanligtvis är det unga katter och kattungar som har problem med öronskabb, men även äldre djur och katter med nedsatt immunförsvar kan drabbas. Katter med öronskabb har ofta rejäl klåda från öronen och kan ruska mycket på huvudet.

Det andra skabbkvalstret som ibland kan orsaka sjukdom hos katt är rävskabbkvalstret. Katter har en naturligt god motståndskraft mot rävskabb, men det förekommer ibland att de blir sjuka. Då kan de bland annat få klåda, håravfall och skorvig hud.

Hur vet jag om min katt har skabb?

Det är svårt att själv avgöra om en katt har skabb. Skabbkvalstren är mycket små, och en del av dem går inte att se utan mikroskop. Om din katt har öronklåda och du ser kaffesumpsliknande innehåll i kattens öron, kan det tyda på att katten har öronskabb.

Det finns flera olika sjukdomar som kan medföra klåda och hudförändringar hos katter, en del av dem är smittsamma, andra är det inte. Lägger du märke till klåda hos din katt bör du boka en tid för undersökning hos veterinär, eftersom klåda innebär stress och stort obehag för katten.

Hur behandlas skabb hos katt?

Skabb brukar försvinna vid behandling med receptbelagda antiparasitära medel. Om katten har fått svår inflammation och klåda kan den även få en kortare kortisonkur.

Vad kan jag göra om jag misstänker att min katt har skabb?

Om din katt har utvecklat klåda, håravfall eller andra symtom på skabb, behöver den bli undersökt hos veterinär. Se till att din katt inte kommer i kontakt med andra katter, och helst inte hundar eller marsvin, innan den har blivit undersökt och fått en diagnos. Skabb är smittsamt, likaså ringorm, som är en annan möjlig orsak till håravfall och hudproblem.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.