Kattens normalvärden

Hur mycket ska en katt ha i puls när den är frisk? Och är 39 grader i kroppstemperatur normalt? Här berättar vi om katters normala värden.

Alla däggdjur är varmblodiga och har de flesta biologiska funktioner gemensamt. Men trots detta kan vissa värden som är normala för ett djur vara sjukliga för ett annat. Hästar har t ex en mycket lägre andningsfrekvens än människor, och möss har en oerhört snabb puls utan att det är något onormalt. Men vad gäller för katter? 

Vill du veta hur du ska undersöka din katt, eller vad det betyder om den har avvikande värden, rekommenderar vi artikeln Lär dig undersöka din katt själv.

Lär dig din katts normalvärden

Här har vi tagit fram en tabell över vad som är normalt för en katt. Skriv gärna ut den och förvara på ett lättåtkomligt ställe, så att du kan ta fram den om du behöver kontrollera din katts värden. 

Allmäntillstånd

En katt med normalt allmäntillstånd är pigg, alert och reagerar på sin omgivning. 

Andningsfrekvens

Normal andningsfrekvens för katt ligger 10 - 30 andetag per minut och mäts i vila, dvs när katten varit lugn och stilla i minst 15 - 20 minuter.

Andningsmönster

Andningsmönstret innebär sättet katten andas på. Den ska inte behöva andas med öppen mun, hosta eller ta i med magmusklerna. Normalt andningsmönster är lugna, obesvärade andetag utan biljud. 

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvensen mäts när katten har varit lugn och i vila i minst 20 minuter. Den ska ligga i spannet 140 - 220 hjärtslag/minut. 

Pulskvalitet

Pulsen kan kännas i ljumsken, på lårets insida. Pulsen ska vara tydlig och jämn. 

Slemhinnans färg

Slemhinnan kan kontrolleras i t ex munnen. Färgen ska vara ljusrosa.

Kapillär återfyllnadstid, CRT

Kapillär återfyllnadstid kontrolleras genom att trycka med fingret mot slemhinnan och titta efter hur snabbt blodet (färgen) kommer tillbaka efter att trycket lättats. Normalt ska det ta 1 - 2 sekunder.

Kroppstemperatur

Normal kroppstemperatur för katt är ca 37,5 - 39 grader. 

Urinproduktion

Normalt behöver katter kissa 2 - 4 gånger per dygn.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.