Hosta och nysningar hos katt

Hosta och nysningar kan ses och höras hos katter i alla åldrar. Enstaka hostning eller nysning kan vara normalt, men återkommande eller ihållande besvär bör undersökas.

Orsak

Det finns många sjukdomstillstånd som kan orsaka nysningar, däribland följande:

Hosta hos katter är inte normalt. Möjliga orsaker till hosta kan vara:

  • Infektioner
  • Astma
  • Inandning av partiklar som katten är allergisk mot
  • Hjärtsjukdom
  • Parasiter
  • Cancer

Utredning

Hosta och nysningar är i sig inga sjukdomar, utan symtom på sjukdom. För att katten ska få rätt behandling bör den underliggande orsaken fastställas av veterinär.

Veterinären gör en grundlig klinisk undersökning av hela katten. Vidare undersökningar utgörs ofta av röntgen av t ex huvud, hals och lungor samt blodprov och eventuellt urinprov. I en del fall kan det vara nödvändigt att gå vidare med provtagning av celler eller vävnad från luftvägarna, eller göra en skiktröntgen (datortomografi) eller undersöka hjärtat med ultraljud.

Framtid

Prognosen varierar beroende på vad den underliggande orsaken är. Om orsaken hittas och behandlas tidigt kan prognosen ofta vara bättre. Det är därför viktigt att låta undersöka en katt med hosta eller nysningar, i synnerhet om besvären har pågått ett tag. Om katten är allmänpåverkad, har nedsatt aptit mm bör man inte vänta med att söka veterinärvård.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.