Bukspottkörtelinflammation hos katt

Pankreatit innebär en inflammation i bukspottkörteln. Bukspottkörteln sitter invid tolvfingertarmen och utsöndrar enzymer till tarmen som bryter ner födan.

Orsak

Vad som utlöst inflammationen i bukspottkörteln kan inte alltid fastställas. Tänkbara orsaker kan vara intag av fet mat, läkemedel eller andra substanser. Katter kan utveckla kronisk bukspottskörtelinflammation. Det är relativt vanligt att den drabbade katten även har leverpåverkan, inflammation i gallsystemet och tarminflammation.

Symtom

Typiska symtom hos en katt med pankreatit är kräkningar, buksmärta och nedsatt aptit. Problemen kommer oftast smygande.

Diagnos

Diagnos ställs med hjälp av blodprover för att mäta förekomst av bukspottkörtelenzym i blodet. Det finns ett snabbtest för detta som kan utföras på många kliniker. Bukspottskörtelinflammation kan ofta även påvisas genom en ultraljudsundersökning av buken.

Behandling

Behandlingen är understödjande i form av dropp och smärtlindring i det akuta skedet. En lättsmält kost med gott energiinnehåll är att föredra. Mängden bukspottkörtelenzym mäts på återbesök för att se hur skadan läker av.

Hos många katter med kronisk inflammation i bukspottkörteln förekommer även en brist på b-vitamin. Detta kan behandlas med tabletter med cobalamin.

Aptiten är ofta påverkad och illamående kan förekomma hos dessa katter vilket kan behandlas medicinskt.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.