Hitta din hundras

I Sverige finns hela 345 registrerade hundraser och rasvarianter. På Svenska kennelklubben har man delat in hundraserna i tio olika grupper beroende på deras olika egenskaper och ursprung. Uppdelningarna gör det lättare för dig att leta efter den ras som passar just dig och dina behov.

Vallhundar

Här hittar du aktiva arbetande hundar som gärna aktiveras med olika uppgifter som agility, vallning, lydnad, spår och sök. Dessa hundraser har ursprungligen använts för att valla eller vakta boskap.

Många används idag som brukshundar inom polis och militär men många är också populära sällskapshundar.

Exempel på raser: schäfer, border collie, collie, shetland sheepdog.

Schnauzer, Pinscher, Molosser, Bergshundar och Sennenhundar

Bland dessa raser finns både stora och små hundar men gemensamt för dem alla är att de är aktiva raser som behöver arbeta i någon form med sysslor som agility, lydnad, spår och sök. De flesta raserna används idag som vakthundar men här finns också boskapshundar, gårdshundar och populära brukshundar.

Exempel på raser: berner sennen, rottweiler, dvärgschnauzer.

Terrier

Terriern är en pigg social hundras som gärna hittar på något kul och passar bra som familjehund.

De flesta av hundraserna i den här gruppen är ursprungligen från Storbritannien och framavlades för att jaga mindre byten som råttor och räv. Ordet terrier kommer från latinets terra som betyder jord.

Exempel på raser: jack russel, yorkshireterrier, staffordshire bullterrier.

Taxar

Taxen är en vänlig och uthållig hundras som är en av de friskaste raserna och blir ofta mycket gammal. Taxen kommer ursprungligen från Tyskland och är faktiskt en av de mest användbara jakthundsraserna som idag utvecklats till en populär rådjursspecialist. Rasens särdrag och format är framavlat för att få fram en användbar grythund.

Exempel på taxar: tax, dvärgtax, kanintax.

Spetsar och raser av urhundstyp

Tycker du om att vara ute i skog och mark och har ett aktiv friluftsliv är spetsen en bra ras för dig. Spetsen har en tjock päls och tål kyla. De olika raserna används ofta för jakt, som draghundar och vakthundar. Många av spetsarna passar även väldigt bra som sällskapshundar.

Exempel på raser: chow chow, jämthund, lapsk vallhund, siberian husky.

Drivande jakthundar

Här finns många populära sällskapshundar som gärna tränar och tävlar tillsammans med dig och fungerar bra som familjehundar. Men självklart är det även bra hundar för dig som vill jaga med din hund.

Exempel på raser: beagle, dalmatiner, basset hound, drever, stövare.

Fågelhundar

De här raserna är vänliga och gillar att vara till lags. Men de är också aktiva hundar som gillar att röra på sig året om. Dessa jakthundar söker fågelvittring i luften och markerar var bytet finns. De har en stark jaktlust som kan vara svår att få bort om man enbart ska ha dem som sällskapshundar.

Exempel på raser: gordonsetter, breton, stabijhoun, irländsk setter, pointer.

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Här hittar du många av de vanligaste raserna som fungerar bra som sällskapshundar. De gillar att vara till lags och är mycket tillgivna och sociala. Vill du ha en bra lydnadshund hittar du säkert din ras i den här gruppen. Många av dessa raser är fågelhundar och apporterande hundar som söker på land och i vatten. De är även värdefulla som eftersökshundar.

Exempel på raser: cocker spaniel, golden retriever, labrador retriever.

Sällskapshundar

Det här är härliga hundar att vara med och passar dig vare sig du bor i stan eller på landet. Men ofta kräver de här raserna ganska mycket pälsvård. Många av raserna är småvuxna och utmärkta

sällskapshundar men tycker även om aktiviteter tillsammans med sin ägare i form av agility och lydnad till exempel.

Exempel på raser: Coton de tuléar, pudel, shih tzu, chihuahua, pomeranian.

Vinthundar

De flesta av dessa raser är lugna inomhus men de behöver springa av sig ordentligt några gånger i veckan på ett öppet fält eller liknande. Detta är nämligen olika varianter av snabba jakthundar som ursprungligen användes till hetsjakt för att lägger ner bytet. Idag används raserna på grund av sin explosiva snabbhet ofta i hundkapplöpning. Eftersom många raser i denna grupp har intensiv jaktinstinkt är det viktigt att du satsar lite extra på att ge hunden en bra grundlydnad.

Exempel på raser: whippet, afganhund, saluki, greyhound, irländsk varghund.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.