Border collie

Världens mest intelligenta hundras brukar den kallas – border collien. Den har unika vallhunds-egenskaper och är enormt samarbetsvillig, och är därför den perfekta partnern för hundsport och vallning. Den här hunden passar särskilt bra för en aktiv husse eller matte – någon som kanske redan lever ett aktivt utomhusliv.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Border collien är en vallhund som ursprungligen kommer från gränsområdet mellan England, Skottland och Wales – därav namnet (”border” betyder ”gräns”). Rasen har avlats fram för att valla får och anses av många vara världens bästa vallhund. Från början fanns det flera varianter inom rasen border collie, beroende på i vilken terräng hunden arbetade och vilken uppgift den användes för. De olika typerna associerades med olika regioner och fick namn därefter. Mot slutet av 1800-talet började fåraherdar genomföra vallningstävlingar, och 1906 bildades The International Sheepdog Society (ISDS) som upprättade den första stamboken för den ras som nu kom att kallas för border collie.

I dag är border collies fortfarande överlägsna vallhundar som hjälper fåraherdar över hela världen. Samtidigt har hundens höga intelligens och samarbetsvilja gjort den mycket populär inom hundsporter som agility, lydnad och rallylydnad.

Temperament

Border collien är en oerhört intelligent hund, vars vallhundsrötter ger den goda instinkter och gör att den samarbetar intuitivt med sin förare. Det är en mycket specialiserad ras som kan valla 100 får bara med hjälp av blicken. Det är ingen hund för nybörjare, men är en självklar kompis och partner till en aktiv hundägare. Det är en livlig, stark och glad hund som fungerar väl i vardagslivet. Den är också lyhörd och samarbetsvillig och älskar utmaningar.

Det har förekommit problem med ljudkänslighet och viss mental känslighet inom rasen, och vissa hundar har haft svårt att anpassa sig till nya miljöer. Det här är något som man målmedvetet försöker avla bort, och den som ska välja en valp bör först träffa och observera föräldrarna.

Eftersom border collien är en renodlad vallhund händer det att den använder vallningsinstinkten på annat än får, till exempel cyklar, löpare eller bilar. Det kallas för oönskat vallningsbeteende och det är oerhört viktigt att träna hunden på ett konsekvent sätt för att undgå detta. Kom ihåg att vallning är självförstärkande och en belöning i sig självt. Därför måste oönskade vallningsförsök alltid avbrytas så snabbt som möjligt. Det är viktigt att ha i minnet att border collien framavlats för vallning i generationer och den är egentligen bäst lämpad som just vallhund.

Aktivitetsnivå

Border collien är en extremt aktiv hund som kräver mycket motion och mental stimulans för att fungera och må så bra som möjligt. Den behöver rastas ordentligt varje dag och helst få möjlighet att springa fritt, och den älskar att få följa med när du springer, cyklar eller tar långa skogspromenader. Utöver den fysiska rastningen behöver den här intelligenta hunden också mental stimulans, genom träning eller problemlösning. Om du vill ha en hund som trivs med att ligga i soffan bör du välja en annan ras. Om du däremot lever ett aktivt utomhusliv och är intresserad av hundträning kan en border collie passa dig utmärkt.

Pälsvård

Border collien kan ha allt från en riktigt kort (labradorliknande) till en medellång päls. Hunden behöver inte särskilt mycket pälsvård – det räcker med en genomborstning då och då.

Träning

Border collien är en perfekt träningspartner som älskar att jobba och glatt tar sig an de flesta utmaningar. Det här anses vara världens mest intelligenta hundras och vissa forskare jämför intelligensnivån med den hos ett 2,5 år gammalt barn. Hunden lär sig blixtsnabbt – både sådant som du lär den och mindre önskade beteenden. Den gillar att träna på samma sak om och om och om igen och ger inte upp i första taget. Border collies har en tendens att bli lite för bollkära, så undvik att aktivera hunden med alltför många bollkast. Däremot kan du mycket väl använda bollen som belöning under träningen, om du gör det på ett genomtänkt och konsekvent sätt. Border collies är oerhört duktiga på många hundsporter, och inom agility och lydnadstävlingar är de flesta av topphundarna just border collies.

Storlek och vikt

Hanar: cirka 53 cm.

Tikar: cirka 53 cm.

Vikt: 14-22 kg.

Färg

Alla färger och markeringar är tillåtna, men vitt får inte vara den dominerande färgen. Vanliga färger är: svartvit, brun/vit, svart trefärgad, brun trefärgad, blue merle, red merle, blå/vit.

Ärftliga sjukdomar

Inom rasen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar och många uppfödare arbetar målmedvetet med att försöka avla bort dessa. När du väljer din valp säkerställ att du har hälsodata för hundens föräldrar tillgänglig.

Några vanliga ärftliga sjukdomar är:

Foder

Det är viktigt att man väljer ett foder som innehåller allt hunden behöver. Under det första levnadsåret ska hunden växa i en jämn och lugn takt och då är det viktigt med ett foder som är anpassat för just detta. Prata med din uppfödare eller veterinären när du ska välja foder till din hund. På grund av hundens höga aktivitetsnivå kan du behöva ge ett högenergifoder för att hålla hunden i ett gott hull. Det förekommer att border collies får dålig aptit. Även då är ett högenergifoder att föredra då det oftast har en högre smaklighet och hunden behöver inte äta lika mycket för tillräckligt näringsintag.

Typ

Vallhund.

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.