Coton de tuléar

Coton de tuléar är en aktiv, social och vacker hund som ursprungligen kommer från Madagaskar. Rasen kallas ibland för ”bomullshund” på grund av den mjuka, vita och bomullsliknande pälsen.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Coton de tuléar är en social och utåtriktad hund med ett välbalanserat temperament. Det är en trygg hund som oftast går bra ihop med andra hundar och människor. Enligt en sägen har coton de tuléar en bakgrund som vall- och vakthund, men är idag en ren sällskapshund som ofta blir mycket fäst vid sin familj och som kan anpassa sig till det mesta.

Rasen har sitt ursprung i Medelhavsområdet och det sägs att den första coton de tuléar-hunden anlände till Madagaskar för flera hundra år sedan när ett fartyg gick på grund utanför ön Réunion. Så småningom växte en större stam av vilda hundar fram kring hamnstaden Tuléar. Hundarna fångades så småningom in och användes som gårds- eller jakthundar. Idag är coton de tuléar en populär och älskad ras i hela världen.

Temperament

Den här fluffiga bomullshunden är en glad och okomplicerad kompis som följer sin familj överallt. Den vill gärna röra på sig och älskar att få springa fritt. Coton de tuléar är en självständig hund som gärna går sin egen väg, men den behåller alltid kontakten med sin ägare. Precis som andra hundar behöver rasen regelbunden motion och mental stimulans för att må bra.

Aktivitetsnivå

Coton de tuléar är en glad och lekfull ras med måttligt motionsbehov. Någon soffpotatis är det dock inte tal om. Den både behöver och uppskattar regelbundna promenader och mental stimulans.

Om du letar efter en hund att både mysa och träna hundsport med ska du absolut överväga den här rasen. Faktum är att coton de tuléar ofta utmärker sig inom till exempel lydnad, agility, nosework och rallylydnad.

Pälsvård

Den vackra vita pälsen kräver en hel del omsorg, den behöver borstas och tvättas regelbundet. Se till att du får tillräcklig information om pälsvård i samband med att du köper din hund och med fördel kan du även gå en pälsvårdskurs. Det är viktigt att sköta om pälsen ordentligt för att hålla den fri från tovor, vilket kan orsaka stort obehag för hunden. Om du upplever pälsvården som betungande är det bra att ta hjälp av till exempel en hundfrisör.

Träning

Coton de tuléar är en liten, energisk och mycket samarbetsvillig hund. Den är oftast på gott humör och lätt att motivera. Den tycker om att sysselsättas med olika aktiviteter som till exempel agility och nosework. Coton de tuléar är en sann sällskapshund som trivs som allra bäst i sällskap med matte, husse och andra hundar. Den kan behöva en hel del träning för att kunna vara ensam hemma utan att bli orolig. Det är viktigt att ensamhetsträningen påbörjas tidigt, redan under valptiden. Rasen har en viss tendens att bli skällig, så även här behöver du lägga ned en del tid på träning om du inte vill ha en hund som skäller i tid och otid.

Storlek och vikt

Hanhundar: 25–30 cm.

Tikar: 22–27 cm.

Vikt som fullvuxen: 3,5–6 kg.

Färg

Vit, möjligen med skiftningar i ljusgrått eller gult på kropp och öron.

Vanliga hälsoproblem

Coton de tuléar har en tendens att få problem med tandsten och tandlossning. Det mest effektiva sättet att motverka detta är att borsta tänderna. Borsta hundens tänder dagligen med en mjuk tandborste och särskild hundtandkräm. Vänta inte med tandrengöringen tills hunden börjar få tandproblem. Om hunden redan utvecklat tandsten behöver denna tas bort under narkos hos veterinär. Ta för vana att årligen låta munundersöka din hund hos veterinär för att minska risken att din hund drabbas av svåra munhåleproblem.

Ärftliga sjukdomar

Coton de tuléar är i allmänhet en frisk ras, men det förekommer ärftliga sjukdomar.

Patellaluxation

Patellaluxation är ett tillstånd som innebär att knäskålen förskjuts ur sin normala position. Tilltänkta avelshundar bör undersökas avseende patellastatus innan de används i avel.

PRA

PRA är en progressiv näthinnesjukdom som leder till blindhet. Hundar som används i avel bör ögonlysas regelbundet.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter ålder, storlek och aktivitetsnivå. Var observant så att din hund inte blir överviktig då detta påverkar hundens hälsa negativt. Om du är osäker på vilket foder som är bäst lämpat för just din hund kan du alltid rådgöra med veterinär.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.