Ensamhetsträning - så tränar du valpen att vara ensam

Ensamhetsträning kräver tålamod och lyhördhet. Ett flockdjur som hunden behöver vänjas försiktigt vid att kunna vara ensam, för att inte må dåligt av det. Här guidar vi dig förbi de vanligaste fällorna.

En hund är ett flockdjur och har därmed ett stort medfött behov av social kontakt. Den mår psykiskt dåligt av isolering och ensamhet. Därför är det viktigt att ta sig tid att träna hunden i att vara ensam, så att den lär sig hantera situationen utan stress och oro. En bonus av att ensamhetsträna är att du inte bara får en hund som kan vara ensam hemma, utan också en trygg och lugn hund med gott självförtroende. 

Hemligheterna bakom en lyckad ensamhetsträning

En hund som blir utstött ur flocken upplever detta som ett straff, och det skapar stor ångest. För att lyckas med er ensamträning måste du först se till att nedan förutsättningar är uppfyllda.

Bygg er relation först

Innan du börjar träna din hund på att vara ensam är det viktigt att ni först har etablerat ett tryggt band er emellan. Lär dig att läsa av din hunds känslor och reaktioner så att du kan anpassa träningen utifrån det. Läs gärna mer om valpuppfostran och valpens utveckling. En liten valp behöver flera veckor på sig för att bli hemmastadd och bekväm i sitt nya hem, och den bör inte vara ensam innan den hunnit bli trygg i den nya situationen. I början kan valpen självmant söka sig till lugn och ro för lite egentid, när den har många intryck att processa, men kan ändå blir väldigt orolig om den är helt ensam när den vaknar.

Hunden gör inte som du säger, hunden gör som du gör

Det du signalerar med kroppsspråk, tonläge och uppträdande visar valpen hur du reagerar i olika situationer. Om ditt beteende avslöjar att du tycker att det är jobbigt att skiljas från valpen, kommer den att känna av ditt obehag och själv bli orolig. 

Om du däremot visar en lättsam attityd, att du inte tycker att det är någon stor sak att vara ifrån varandra en liten stund, så förmedlar du den tryggheten till din hund. 

Samma sak gäller när du återvänder till hunden efter en liten stunds bortovaro. Om du uppför dig som att ni äntligen återförenats efter en lång och svår tid, förstärker du valpens känsla av att det har varit tufft. Försök att ha inställningen att det är vardagligt och normalt att vara ifrån varandra korta perioder, för det kommer att avspeglas i ditt kroppsspråk. 

Du får självklart bli glad när du återser din hund - men undvik att bli euforisk.

Välj rätt tidpunkt för att ensamhetsträna valpen

En viktig faktor för en framgångsrik ensamträning är att välja rätt tidpunkt. Din hund ska ha uppnått tillräcklig mental mognad för att kunna hitta sätt att lugna ner sig själv när den är ensam. När det inträffar varierar mellan olika individer, men som en tumregel ska valpen inte vara yngre än fyra månader. Enligt lagstiftningen får yngre valpar än så inte lämnas ensamma mer än korta stunder.

Ofta kan dock fyra månader vara i yngsta laget för att en valp ska klara av att vara ensam. Hundens ras, läggning och tidigare upplevelser har betydelse för hur självständig den har hunnit bli. I takt med att din hund blir äldre och uppnår könsmognad (vid omkring ett halvårs ålder) blir den också mer självständig, och kan då klara ensamhetsträningen betydligt bättre. 

Ensamhetsträning - när, var och hur?

När?

När det väl är dags att börja träna din valp i att vara ensam bör du välja tillfällen när den är trött, mätt och inte kissnödig eller bajsnödig. Ett bra tillfälle att träna valpen på att vara själv är därför när den nyss har ätit, busat och rastats, och är redo för en liten vilopaus. 

Var?

Träna i hemmets trygga vrå och undvik att lämna din hund ensam på nya eller främmande ställen. För att valpen ska lära sig att du ibland kommer och går, och att den inte behöver följa dig var du än är, kan du börja med att lämna den i ett rum och gå till ett annat. Stäng inte dörren - känslan av instängdhet kan lätt bli stressande. Sätt hellre en grind eller ett galler mellan dig och din hund.

Hur?

Gå till ett intilliggande rum eller utom synhåll för valpen i max en till två minuter innan du går in igen. Ge inte beröm eller godis, utan agera som om inget anmärkningsvärt har hänt. Det här är något som ska vara en helt normal och vardaglig aktivitet.

Behåll lugnet

Det är vanligt att valpar blir oroliga och gnyr eller krafsar när de lämnas ensamma. Så länge oron är på en låg nivå kan du ignorera beteendet och gå tillbaka efter din tilltänkta tid (max någon minut). Skulle valpen bli helt förtvivlad när du är borta och situationen bli ohållbar så får du avbryta träningen för just den gången, och försöka igen lite senare och då en ännu kortare stund.

När du kommer tillbaka bör du agera normalt och inte trösta eller berömma valpen överdrivet. Det kan istället spä på känslan av att det var jobbigt när du var borta, och skönt när du kom tillbaka. Försök om möjligt att tajma din återkomst med att valpen är tyst och lugn. Att du kommer är en belöning för valpen, och det gäller att förstärka det beteende som är önskvärt. 

Om hunden blir skällig eller destruktiv

Målet med ensamhetsträningen är att din hund ska ha förmågan att lugna ner sig själv, och lägga sig att vila eller pyssla med en leksak. Om hunden istället tar till andra medel för att minska sin separationsångest ska du inte fortsätta träningen, utan backa flera steg och gärna rådgöra med en hundtränare.

Tecken på att din hund inte klarar av att vara ensam på ett harmoniskt sätt är:

  • Den skäller eller ylar när den är ensam. Antingen konstant eller så fort den hör ett ljud utanför.
  • Den tuggar på dina saker, som skor eller föremål, eller förstör möbler mm.
  • Den är mer ängslig och kontaktsökande när ni väl är tillsammans.

När är det dags att utöka ensamtiden?

När du märker att de korta övningarna börjar ge effekt kan du försiktigt utöka tiden då valpen är ensam. Hur lång tid det tar tills den känner sig bekväm är helt individuellt. Tecken på att din hund känner sig lugn och trygg är:

  • om den tidigare gnytt och nu slutat
  • om den lagt sig tillrätta för att invänta dig
  • om valpen till och med slumrat till lite
  • om den har hittat något att distrahera sig med (som en leksak)
  • om den inte verkar ge så stor uppmärksamhet kring att du är tillbaka (och alltså inte heller reflekterat så mycket över att du försvann)

Öka gradvis tiden och avståndet

När du utökar ensamtiden bör du till att börja med hålla dig i hemmet, men nu vara åtskild från valpen under längre stunder, t ex för att ta hand om disk eller tvätt i ett annat rum. På så vis kan valpen fortfarande höra dig där hemma, men får successivt vänja sig vid att vara själv under en längre tid.

Efter ett tag kan du prova att gå ut genom ytterdörren. Nu behöver valpen anpassa sig till att det helt plötsligt blir tyst där hemma. Håll dig i närheten, t ex på altanen eller i trapphuset.

Till sist kan du utöka tiden genom att exempelvis ta en kort promenad runt kvarteret, gå till affären eller ta en biltur. Det är viktigt att komma ihåg att den här successiva ökningen kan behöva ta lika lång tid som det första stadiet när ni var i varsitt rum.

Ensam hemma under längre tid

När den utökade ensamtiden börjar blir uppemot en halvtimme eller mer bör du se till att valpen är mätt och rastad innan du går iväg. Då minskar du risken för stress eller obehag. Anpassa träningen efter valpens dagliga rutiner: gå iväg efter att hunden ätit och ni har varit ute på en liten promenad för rastning. 

Det finns inget facit för vid vilken ålder en valp bör kunna vara ensam hemma. Allt beror på hundens mognad och hur ni tränar.

Var försiktig med att lämna valpen ensam med leksaker, tuggben mm som den kan ha sönder och riskerar att svälja ner eller sätta i halsen.

Lycka till med din nya familjemedlem, och tveka inte att ta hjälp av till exempel hundtränare om det känns svårt.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.