Pomeranian

Den här lilla, smarta och aktiva hunden har ett sött, rävliknande ansikte. Men den är inte bara bedårande söt – det är också en härlig familjehund med vaktinstinkt och en spännande historia.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Pomeranian är en hund av spetstyp vilken fått sitt namn från området Pommern i nordvästra Polen och nordöstra Tyskland. Ursprungligen vägde pomeranian 9–13 kg: dvs. betydligt mer än rasen som vi känner den idag.

Pomeranian har en mycket gammal historia. Den är en av fem varianter av tysk spets vilken är Mellaneuropas äldsta hundtyp. Ursprunget till den tyska spetsen kan vara stenålderns så kallade torvhundar och senare boplatskulturers spetsar.

Rasen blev populär i Storbritannien efter att drottning Victoria blivit förtjust i en pomeranian på sin semester i Italien. Hon tog med sig en hem och rasens popularitet tog fart. Sedan dess har aveln inriktats på minskad storlek och idag är pomeranian en toyras.

Namnet pomeranian godkändes inte av tyskarna förrän 1974. De använde i stället det allmänna namnet ”tysk spets” och ansåg detta vara en tysk nationalras. I många länder går den även under namnet zwergspitz (dvärgspets).

Temperament

Pomeranian må vara en av de minsta hundarna i djurriket – men dess personlighet är allt annat än liten. Den har ett stolt och elegant utseende och är intelligent och livlig. Den här lilla hunden är utåtriktad och kavat och blir sällan rädd för vare sig främlingar eller andra djur. En pomeranian erbjuder ett lugnt och behagligt sällskap – den gillar att sitta i knät, gå promenader och hänga med på upptåg. Den är en duktig vakthund som skäller så snart det händer något oväntat. Att lära hunden att sluta skälla på kommando är alltså en mycket bra idé.

Aktivitetsnivå

Pomeranian har mycket energi och älskar att hänga med sin ägare på promenader. Låt dig inte luras av dess ringa storlek, även en liten hund behöver mycket motion. De är mycket intelligenta och tycker om att lära sig trick, och de är ofta framgångsrika inom hundsporter som agility och freestyle. Med det sagt så uppskattar en pomeranian även att ligga i soffan och ta det lugnt tillsammans med sin ägare.

Pälsvård

Pomeranian har gott om päls i två lager. Underullen är mjuk och tät medan ytterpälsen är lång, rak och styv. På huvudet, öronen, framsidorna av benen samt på tassarna skall pälsen vara kort och tät. Den behöver borstas regelbundet för att pälsen ska hållas i god kondition. Det här är en hund som fäller måttligt, borstning hjälper till att avlägsna lösa hårstrån vilket minimerar päls i hemmet.

Träning

Pomeranian är en intelligent och lättlärd hund. Den behöver dock ibland motiveras lite extra för att vilja utföra de olika moment du önskar av den. Liksom alla hundar ska en pomeranian tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt

En fullvuxen pomeranian blir inte högre än 18–23 cm i genomsnitt, och den väger 1,3–3,1 kg (gäller både hanhundar och tikar).

Färg

Pomeranian finns i många olika färger, till exempel vit, svart, brun, orange, gråschatterad, creme och svart med tantecken. Det förekommer även fläckiga pomeranians där grundfärgen alltid ska vara vit.  

Särskilda kännetecken för rasen

Pomeranians självbild stämmer inte alltid överens med hur omvärlden ser dem – de har oftast ingen uppfattning om hur små de är. Ibland kan de få för sig att utmana stora hundar vilket kan sluta illa om man inte iakttar försiktighet. Även vid lek med andra hundar måste man betänka hundens storlek – det är lätt hänt att en liten pomeranian skadar sig i vild lek med en stor oförsiktig hund.

Ärftliga sjukdomar

Pomeranian är generellt en frisk ras, men precis som alla andra raser löper de risk för vissa hälsoproblem. Patellaluxationtrachealkollaps och hudsjukdomen alopecia X är några av de problem som ses hos pomeranian.

Alopecia X är ett tillstånd som karaktäriseras av pälsförlust utan samtidig hudinflammation. Hunden tappar gradvis mer och mer päls på större delen av kroppen, på huvud och ben brukar pälsen förbli normal. Huden hos dessa hundar är ofta mörkpigmenterad och förtjockad, varför sjukdomen även kallas ”black skin disease”. En del hundar blir helt kala medan andra utvecklar en tunn, ullig och spröd päls. Orsaken till alopecia X är ännu okänd och effektiv behandling saknas.

Det här är också en ras som lätt drabbas av tandsten med påföljande tandköttsinflammation. Du får räkna med att din pomeranian behöver besöka veterinären för att få sina tänder rengjorda under narkos en eller flera gånger per år. Tandborstning förebygger tandsten och är därför en viktig del i hundens skötsel.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. En del pomeranians är kräsna, undvik att hamna i en situation där hunden enbart vill äta godsaker.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.