Chihuahua

Chihuahuan är en alert, mycket intelligent och modig liten hund med ett stort hjärta. Den är fullständigt lojal mot sin ägare och gör allt för att skydda den den älskar. Den må vara världens minsta hund, men den har en stor personlighet.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Det finns olika teorier om var chihuahuan har sitt ursprung. Vissa experter menar att hunden växte fram hos aztekerna eller inkafolket, medan andra hävdar att rasen kan spåras till spanska hundar från 1400-talet. Rasens namn har i vilket fall hämtats från den mexikanska delstaten Chihuahua och de flesta historiker godtar idén om att de första chihuahorna upptäcktes där i slutet av 1800-talet. Senare började bönderna i den här delen av Mexiko att sälja de små hundarna till besökare från USA. Turisterna var så exalterade över världens minsta hundar att rasen snabbt spred sig över hela Amerika och därifrån till Europa.

Temperament

Chihuahuor är lekfulla hundar som älskar att vara nära sina tvåbenta familjemedlemmar. De är oerhört lojala och skulle nog försvara matte och husse mot vad som helst, oavsett om det försätter dem själva i fara. Detta beror på rasens starka beskyddarinstinkt, som också gör dem benägna att skälla på främlingar och andra hundar. Men så snart de inser att det inte är någon fara är de inte främmande för att börja kela med inkräktaren i stället.

Aktivitetsnivå

Chihuahuan är betydligt tåligare och tuffare än många tror, och det är definitivt ingen hund som måste bäras runt. Det är en aktiv hund som gillar de flesta typer av aktiviteter, allt från agility till långa skogspromenader. Precis som andra hundar mår den bra av regelbunden motion. Samtidigt tillbringar den mer än gärna kvällen i soffan tätt intill dig.

Pälsvård

Det finns två olika pälsvarianter hos chihuahua: långhårig och korthårig. Den långhåriga varianten har mjuk, lång päls. Den korthåriga varianten har en tjock, kort päls som är slät och glansig på huvud och kropp. Oavsett om pälsen är lång eller kort kräver den inte särskilt mycket omsorg. Långhåriga chihuahuor bör dock borstas regelbundet för att undvika bildandet av tovor. Ett bad då och då är också nödvändigt för att pälsen ska hållas ren.

Träning

Chihuahuan har avlats fram som sällskapshund, men det är en aktiv hund som mår bra av att få utlopp för sin energi. Regelbundna promenader varvat med mental träning ger goda förutsättningar för ett långt och friskt liv. Precis som alla hundar behöver chihuahuor socialiseras och uppfostras konsekvent från början. En chihuahua kan ha lätt till skall och behöver tidigt få lära sig när det är tillåtet att skälla och när den ska vara tyst. En kärleksfullt uppfostrad chihuahua lär sig snabbt och växer upp till en godmodig, rar hund. Se till att den vänjer sig vid andra hundar, djur och barn så tidigt som möjligt så att den utvecklas till en trygg och stabil hund.

Storlek och vikt

Chihuahuan är världens minsta hundras. Som fullvuxen väger en chihuahua oftast mellan 1 och 3 kg. Det är viktigt att tänka på att chihuahuan med sin ringa storlek är lite ömtålig, till exempel i lek med andra hundar samt i vistelse tillsammans med lite mindre barn som kan vara oförsiktiga vid hantering.

Färg

Rasen förekommer i ett stort antal olika färger och nyanser. Samtliga färger och färgkombinationer är godkända utöver merle. Chihuahuan kännetecknas förstås av sin blygsamma storlek, men också av de stora fladdermusliknande öronen, det äppelformade huvudet och de oproportionerligt stora ögonen, vilka dessvärre är utsatta för skador.

Ärftliga sjukdomar

Rasen har en mycket hög genomsnittlig livslängd. Det är inte ovanligt att chihuahuor blir 15 år eller äldre, vilket är en mycket hög ålder även för små hundar. Som hos de flesta andra raser förekommer en del sjukdomar inom rasen. Exempel på sjukdomar som drabbar chihuahuor:

Parodontal sjukdom

En infektion i de vävnader som omger tänderna vilket obehandlat leder till tandlossning. För att minska risken för detta bör chihuahuan regelbundet undersökas hos veterinär och få hjälp med att ta bort eventuell tandsten samt rengöra tänderna grundligt.

Patellaluxation

Patellaluxation är ett tillstånd som innebär att knäskålen förskjuts ur sin normala position. Det finns ett hälsoprogram för detta och samtliga chihuahuor som ska användas i avel ska patellaundersökas innan de tillåts gå i avel. 

Myxomatös mitralisklaffsjukdom (MMVD)

MMVD en progressiv sjukdom som påverkar den stora hjärtklaffen på vänster sida (mitralisklaffen). Den drabbade hjärtklaffen blir mer och mer deformerad med åren vilket leder till läckage, så att hjärtats pumpfunktion gradvis försämras.

Foder

Valet av foder ska baseras på bland annat ålder, vikt och aktivitetsnivå. Chihuahuan kan vara kräsen vilket kan locka dess ägare till att komplettera hundfodret med husmanskost etc. Se bara upp så att hunden inte blir överviktig! Rådgör gärna med din veterinär om du är osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Sällskapshund

5 fakta om chihuahuan

 1. Chihuahuan är världens minsta hundras.
 2. Rasen har en mycket hög genomsnittlig livslängd. Det är inte ovanligt att chihuahuor blir 15 år eller äldre.
 3. Det finns två olika varianter av chihuahua: långhårig och korthårig.
 4. Rasen förekommer i ett stort antal olika färger och nyanser.
 5. Trots sin blygsamma storlek är chihuahuan betydligt tåligare och tuffare än många tror.

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.