Rottweiler

Rottweilern, eller ”rottis” som den ibland kallas, är en ståtlig och lojal hund med utpräglad vaktinstinkt. I dag finns rottweilern som vän och beskyddare i många familjer. Om du letar efter en ny familjemedlem som kan överösa dig med kärlek kan det här vara ”din” hundras.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Rottweilern har rötter ända från romarriket – romarna använde hundar för att valla de boskapshjordar som gav mat åt arméerna när de marscherade genom Europa. Längs med vägen parades romarnas hundar med de lokala hundraserna, vilket gav upphov till nya raser. I staden Rottweil i södra Tyskland etablerades rottweilern som vi känner den i dag. Stadens slaktare använde hunden för att vakta och valla boskap till marknaderna. Med tiden utvecklades rottweilern till en utmärkt vakt- och boskapshund.

Längre fram kom rottweilern att bli uppskattad som polishund – en typ av arbete som de lämpar sig väl för. Efter andra världskriget blev rasen allt mer populär i större kretsar. Många uppskattar rottweilern för dess intelligens och beskyddarinstinkter.

Temperament

En rottweiler är en blandning av en lojal, orubblig vakthund och en enormt kärleksfull hemmahund. Rottweilern dras ibland med ett rykte om att vara aggressiv eller farlig, men i rätt händer är rottweilern en stabil och trygg hund. Den kan vara reserverad mot främlingar, men den är inte skygg eller rädd. Men precis som andra hundar är varje rottweiler unik: en del är lugna och reserverade, medan andra är spralliga och kontaktsökande. Vissa är enmanshundar, medan andra visar stor tillgivenhet mot alla människor.

En rottweiler är en kärleksfull hund som alltid är lojal mot familjen, men den naturliga beskyddarinstinkten kan göra att de snabbt intar rollen som vakthund. En rottweiler behöver en fast hand som kan uppfostra och träna hunden från tidig valpålder, för att skapa goda förutsättningar för att den ska utvecklas till en trygg och harmonisk hund. En rottweiler kan inte anses vara en hund för nybörjaren.

Aktivitetsnivå

Rottweilern är en brukshund som är van vid långa, tuffa dagar och de behöver både fysisk och mental träning. Variera fysiska aktiviteter som långpromenader, löpturer och vandringar med mental träning i form av till exempel lydnadsträning, personsök eller spår. Med rätt träning och motion får du garanterat en bra soffkompis också!

Pälsvård

Rottweilerns päls är kort och lättskött och består av två lager. Den medellånga yttre pälsen är rak, grov och tät. Den mjuka underullen syns på halsen och benen och är tjockare på hundar som lever i ett kallare klimat. Rottweilern fäller en del, framförallt under vår och höst. Borsta hunden några gånger i veckan och glöm inte att ge den ett bad då och då för att hålla pälsen ren och glansig.

Träning

Som nämnt har rottweilern en inbyggd vaktinstinkt. Den behöver tidig och kontinuerlig socialisering för att utvecklas till en trygg och stabil hund. Rottweilern är intelligent och energisk med ett stort behov av mental aktivering. Den är positivt inställd till så gott som alla former av träning, så länge du tycker att det är roligt. Liksom alla hundar ska rottweilern tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den. Hos rätt ägare har rottweilern goda möjligheter att utvecklas både till en fantastisk tränings- och tävlingskompis och en trevlig familjehund.

Storlek och vikt

Rottweilern är en kompakt, muskulös hund med en stadig kropp. Hanhundar blir ungefär 61–68 cm och tikar 56–63 cm över manken. Vikten varierar beroende på höjden.

Färg

Rottweilern är en mycket vacker ras. Den är alltid svart, med markeringar som varierar från rostbruna nyanser till mahogny. Markeringarna finns ovanför ögonen, på kinderna, på båda sidor om munnen, på bröstet och benen samt under svansen.

Särskilda kännetecken för rasen

Med sin bakgrund som vakt- och boskapshund fungerar rottweilern utmärkt inom de flesta hundsporter likväl som polishund, servicehund eller terapihund. Faktum är att rottweilers var bland de första polishundarna, och de har även gjort stor nytta inom militären.

Ärftliga sjukdomar

Rottweilern är generellt sett en frisk ras, men precis som de flesta hundar löper de risk för vissa hälsoproblem. Det här är en av de raser som löper en ökad risk att drabbas av höftledsdysplasi: en felaktig utveckling av höftleden som i ett senare skede ofta leder till artros. I rasen förekommer även armbågsledsdysplasi och osteokondros, en utvecklingsrubbning i ledbrosket. Skelettcancer är en annan sjukdom som är vanligare hos rottweilers.

Foder

Precis som alla hundar behöver rottweilers olika mycket (och olika sorters) mat beroende på individuella faktorer som vikt, aktivitetsnivå, ålder etc. Se till att din hund alltid får foder av hög kvalitet med protein av hög kvalitet. Var också noga med att inte låta din rottweiler bli överviktig. Övervikt och fetma kan förvärra de ledproblem som kan drabba rasen, till exempel höftleds- eller armbågsledsdysplasi.

Typ

Vakthund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.