Pudel

Pudeln är en av de äldsta hundraserna som initialt utvecklades för jakt på sjöfågel. De är livliga, aktiva, bedårande hundar med sinne för humor och de betraktas som en av de mest intelligenta raserna i världen. Allt detta gör pudeln till en utmärkt familjehund.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Pudeln tillhör en av våra äldsta hundraser och den förekommer på målningar så tidigt som på 1400-talet. De flesta historiker är överens om att pudeln har sitt ursprung i Tyskland men utvecklades till en egen distinkt ras i Frankrike. Pudeln förekom tidigt i olika storleksvarianter. Fransmännen använde de större pudlarna för andjakt och de mindre för att leta efter tryffel i skogen eller som cirkushundar. De allra minsta pudlarna tjänade som sällskapshundar till adeln och den rika köpmansklassen. Rasen kom att betraktas som Frankrikes nationalras och blev snabbt en högt uppskattad sällskapshund, något som gäller än idag. Pudlar är älskade runt om i världen och rankas ständigt som en av de mest populära raserna. 

Temperament

Pudeln är känd för att vara en mycket intelligent, energisk, glad och sällskaplig hund. Den ska aldrig uppvisa aggressivitet eller misstänksamhet. De är följsamma och har lätt för att lära, något som bidrar till deras mångsidighet inom olika hundsporter. Den livliga, aktiva pudeln älskar att ha roligt och har verkligen ett sinne för humor. Dess intelligens och kvicktänkthet gör att den kräver såväl fysiska som intellektuellt utmanande aktiviteter för att må bra och inte bli understimulerad. Pudlar älskar att vara tillsammans med sin familj och de behöver en hel del träning för kunna vara ensamma hemma utan att bli oroliga. Det är viktigt att denna träning påbörjas redan när hunden är valp.

Aktivitetsnivå

Pudlar är aktiva hundar som kräver riklig motion varje dag för att matcha den höga energinivån. De följer gärna med på alla typer av aktiviteter och är utmärkta följeslagare på joggingturer eller vandringar. Pudlar är nyfikna och älskar att utforska nya platser, egenskaper som lämpar sig väl för familjehunden. Pudeln har ett förflutet som vattenapportör och många pudlar tycker om att bada. För dessa hundar är simning en utmärkt motionsform!

Pälsvård

Pudelns päls är mjuk och tät utan underull. Borsta igenom pälsen dagligen för att ta bort eventuella lösa hårstrån och smuts. Rasen fäller inte, men kräver mycket pälsvård i alla fall. Hunden behöver klippas regelbundet, cirka var sjätte till åttonde vecka. Om du vill sköta klippningen på egen hand är det klokt att gå en kurs i pälsvård och ta hjälp av en erfaren hundtrimmare när du införskaffar de verktyg du behöver för pälsvården. Utöver de regelbundna klippningarna behöver din pudelkompis ett bad då och då. Kom ihåg att en pudel måste tränas till att acceptera den omfattande pälsvården. Många valpar har påbörjat träningen redan hos uppfödaren, och det är viktigt att du fortsätter träna så snart du får hem din valp.

Pudlar kan klippas i en mängd olika frisyrer. Den traditionella frisyren är lejonklippning där hunden bland annat har riklig päls på framdelen och bollar av päls runt tassarna – en klippning som historiskt hjälpt till att hålla hunden varm då den vattenapporterade. En annan vanlig klippning är toilette, vilken också är godkänd för utställning. Om du inte är intresserad av utställning kan du förstås klippa ner din pudels päls helt.

Träning

Pudlar är extremt intelligenta och lättlärda – de betraktas ofta som en av de mest intelligenta raserna i världen. De älskar att lära sig nya saker och att stå i händelsernas centrum. Lär den att plocka upp tidningen, bära flaskor till återvinningslådan eller hämta dina tofflor – ingen uppgift är för svår för en pudel.

Pudlar är smidiga och graciösa såväl som smarta och passar därför för en mängd olika hundsporter, till exempel agility, lydnad och spår. Rasen har flera brukschampions, så det är inte bara i utställningsringen pudeln når framgång. Liksom alla hundar ska pudlar tränas med positiv förstärkning och aldrig med straff. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt

Alla pudlar har en fyrkantig kontur, med lång, elegant hals och rak rygg. Mankhöjden varierar beroende på typ.

Storpudel: 45-60 cm

Mellanpudel: 35-45 cm

Dvärgpudel: 28–35 cm

Toypudel: 24-28 cm 

Färg

Godkända färger för pudel är svart, vitt, brunt, grått (silver) och aprikosröd. Rasen förekommer även i ett antal icke-godkända färger som till exempel black and tan och harlekin (svart/vit).

Särskilda kännetecken för rasen

Pudeln är för många känd som hunden med den lustiga frisyren. Idag är det lika vanligt med kortklippta pudlar som pudlar med den traditionella klippningen. Oavsett vilken frisyr du föredrar så får du räkna med att lägga mycket tid på pälsvård om du vill ha en pudel. I gengäld får du en hund som inte fäller.

Pudlar är mycket intelligenta hundar som älskar att vara i uppmärksamhetens centrum. De mår som allra bäst när den är får vara en självklar del i familjen.

Ärftliga sjukdomar

Pudlar är generellt sett friska hundar och många uppnår en mycket hög ålder, i synnerhet pudlar av de mindre storlekarna. Hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD) finns för storpudel och de mindre varianterna av pudel ska testas avseende PRA (en progressiv näthinnesjukdom) innan de används i avel.

Andra sjukdomar som förekommer hos pudel är:

Addisons sjukdom

Addisons sjukdom hos hund är en binjuresjukdom som resulterar i för låg halt kortisol i kroppen, förekommer framförallt hos storpudel.

Cushings syndrom

Cushings syndrom hos hund en sjukdom där binjurarna producerar för mycket kortisol.

Patellaluxation

Patellaluxation är ett tillstånd där knäskålen förskjuts ur normal position, förekommer framförallt hos dvärg- och toyvarianterna.

Katarakt

Katarakt är ett samlingsnamn för sjukdomar i ögats lins vilka leder till grumling av linsen, ärftlig katarakt förekommer hos mellan-, dvärg- och toypudel.

Epilepsi

Epilepsi är en sjukdom som uppkommer när dessa nervceller blir överaktiva. Epilepsi förekommer på hundar precis som hos människor och ger epileptiska anfall.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. Tänk på att de mindre storleksvarianterna av pudel kan ha en tendens att bli överviktiga. Övervikt är betydligt lättare att förebygga än att åtgärda!

Typ

Sällskapshundar

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.