Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier, eller staff som den också kallas, är en uthållig och aktiv liten hund som fungerar utmärkt som familjehund. Med sitt valpsinne i behåll och sin okuvliga livsglädje är den ett roligt tillskott till familjen.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Staffordshire bullterriern härstammar från de bull- och terrierhundar som förekom i brittiska Midlands och som bland annat användes i hundkamper. Så småningom förbjöds dessa hundkamper men engelsmännen ville behålla rasen som kommit att bli mycket uppskattad som sällskapshund. Rasen skapades nu uteslutande som familje- och utställningshund. 1935 registrerades de första exemplaren av rasen i England, mer än 100 år efter det att hundkamper förbjöds. Drygt 600 hundar av ganska varierande typ och bakgrund registrerades då och rasen har därefter snabbt ökat i popularitet såväl i hemlandet som utomlands. I det berömda Staffordshire-regementet är hundar av den här rasen regementets maskot. Efter andra världskriget blev det en tradition att regementet vid parader hade en staffordshire bullterrier som ledde dem. 

Den första staffen importerades till Sverige 1962 och rasen har sedan dess ökat i popularitet till att idag återfinnas på topplistan över Sveriges mest populära raser.

Temperament 

Staffordshire bullterriern är en enormt kärleksfull hund. Den är glad, lojal och hängiven sin familj och fungerar oftast särskilt väl med barn. Den njuter av familjelivet och tycker lika mycket om att lata sig på soffan som att gå långa promenader. Den är av naturen snäll, känslig och social. Den kan mycket väl skälla när det kommer gäster men den är i allmänhet otroligt vänlig även mot främlingar. Den är energisk och ivrig, oavsett vad den gör. För en staff är livet ett underbart äventyr och den lever det till fullo. 

Rasen är orädd och nyfiken på allt runt omkring den. Det kan förstås vara trevligt i vardagen, men det kan också betyda att ägaren måste tänka för hundens räkning. Om en staff ser något spännande vid horisonten tvekar den inte att ta sig dit, oavsett om det innebär hopp från hög höjd eller ett språng över en trafikerad väg. Som staffägare behöver du vara uppmärksam på vad som sker runtomkring och också träna din hunds impulskontroll. 

Aktivitetsnivå 

Staffordshire bullterrier är en aktiv ras. De är nyfikna och behöver få sin nyfikenhet och sitt behov av fysisk aktivitet tillfredsställt för att må bra. Koppelpromenader i kvarteret är sällan tillräckligt för den här hunden. I tillägg till riklig motion behöver den mental aktivering, till exempel genom att få lösa kluriga uppgifter. Många staffar tränar lydnad, agility, nosework, viltspår och rallylydnad med framgång. Det viktigaste för en staff är att få vara med sin ägare, oavsett vilka aktiviteter som erbjuds.

En del hundar av denna ras har problem med värmeregleringen i högsommarvärmen. Undvik långa promenader och hård träning när det är som varmast och hjälp hunden att svalka sig genom att ge den gott om vätska och kanske ett kyltäcke.

Pälsvård 

Den mycket korta och släta pälsen har ingen underull. Pälsen är lättskött och kan enkelt torkas av med en urvriden tvättlapp för att ta bort eventuellt löst hår. 

Träning 

Staffordshire bullterriern är full av energi och tycker om att samarbeta med sin förare. Den beskrivs ibland som förarvek men kan också vara envis, så gott tålamod och bra belöningar rekommenderas. Liksom alla hundar ska staffen tränas med positiv förstärkning och aldrig med straff. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den. Den är förtjust i att leka, så leksaker under träning kan vara en fördel. Eftersom rasen kan ha en tendens till stress och dålig impulskontroll, är det en god idé att träna impulskontroll och passivitetsträning tidigt i hundens liv.

Storlek och vikt

Höjd: 36–41 cm 

Vikt, hanar: 13-17 kg. 

Vikt, tikar: 11-15 kg. 

Färg 

Röd, fawn, vit, svart eller blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt. Leverbrunt eller svart med tantecken är inte önskvärt.

Särskilda kännetecken för rasen

Många staffar har dålig impulskontroll vilket kan vara en utmaning i vardagen. Deras något burdusa framfart kan ibland verka skrämmande för människor som inte har förstått att den här hunden har ett hjärta av guld.

Den unga staffordshire bullterriern kan ha en förkärlek för att tugga på saker och det är inte ovanligt att den råkar svälja i sig leksaker, strumpor, stenar och annat olämpligt. Har du en ung staff gör du klokt i att hålla välstädat hemma och vara uppmärksam på vad hunden gör under promenaderna.

Ärftliga sjukdomar 

Staffordshire bullterriern är liksom flera andra hundar av bullras predisponerad för immunlogiska sjukdomar som atopi, foderallergi och demodikos. Inom rasen förekommer även armbågsledsdysplasi och i mindre utsträckning höftledsdysplasi.

L2Hga (L2-hydroxyglutaric aciduria) är en ärftlig genetisk sjukdom som förekommer hos staffordshire bullterrier världen över. Sjukdomen påverkar nervsystemet och orsakar symptom som epileptiska anfall, vinglighet, balanssvårigheter, muskelstelhet, skakningar/darrningar och beteendeförändringar. Symptomen uppkommer när hunden är mellan 6 och 12 månader gammal, är obotlig och leder till döden. Det finns ett DNA-test (gentest) som kan påvisa bärare av den förändrade gen som leder till sjukdom, vilket samtliga avelshundar ska genomgå.

Sjukdomen HC (hereditary cataract) är en ärftlig form av katarakt (gråstarr) som förekommer inom rasen. Sjukdomen debuterar tidigt hos den unga valpen och fortskrider till att orsaka total blindhet inom loppet av några år. Även för denna sjukdom finns DNA-test.

Foder 

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

På vissa håll råder en uppfattning att staffordshire bullterrier har mycket gaser och att det är rasbetingat, men det ska inte betraktas som normalt utan kan vara tecken på till exempel foderintolerans.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.