Collie, långhårig

Collien är förstås känd från filmen och TV-serien om Lassie, men den är också populär tack vare sin energi, intelligens och lojalitet. Den är ursprungligen en vallhund, med ett stort behov av fysisk och mental stimulans – en perfekt hund för den aktiva ägaren.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Colliens ursprung är inte helt klarlagt, men det anses vara skotskt. Den tros ha utvecklats genom en blandning av lokala hundar och de hundar som romarna förde med sig när de invaderade de brittiska öarna. Hundarna användes huvudsakligen som vallhundar till stora fårflockar. Än idag kan collien jobba hårt om den får möjlighet, även om den ofta får rollen som sällskapshund. Dagens långhåriga collie är en något förfinad version av den ursprungliga, hårt arbetande vallhunden. 

Det stora intresset för den här underbara rasen har flera orsaker. Till exempel var drottning Victoria en stor beundrare av collien, vilket gjorde att många fick upp ögonen för denna vackra hund. En annan faktor är förstås den populära tv-serien om Lassie från 1950-talet, som gjorde rasen oerhört populär i många delar av världen. Idag finns collien i en lång- respektive korthårig variant där pälslängden är det enda som skiljer de båda raserna åt. 

Temperament 

Collien är en mycket intelligent hund som har lätt för att lära och är arbetsvillig. Den är känd för att vara lojal och göra allt för att skydda sin familj. En collie är vänligt sinnad mot människor även utanför den närmaste familjen, även om den kan vara reserverad i första kontakten med okända människor. Det är en aktiv och lekfull hund som är en perfekt följeslagare för aktiva familjer. Den trivs oftast bra ihop med andra hundar och husdjur.

Collien är en ras där det dessvärre förekommer en del rädslor som kan vara besvärande för hunden och dess ägare i det dagliga livet. En viktig del i avelsarbetet för collie är fokus på förbättrad mentalitet och det läggs stor vikt på mentalbeskrivning (så kallat MH) inom rasen.

Aktivitetsnivå 

Collien är i grund och botten en vallhund och dess bakgrund gör att den behöver mycket motion och mental aktivering. Den mår som bäst av en lagom blandning av avkopplande stunder med familjen och gott om varierad aktivitet. Utöver de dagliga promenaderna hänger collien gärna med på en löptur eller längre vandringar. Den gillar verkligen att få vara med i allt som matte eller husse gör. 

Collien uppskattar problemlösning och gör bra ifrån sig i hundsporter som vallning, agility, lydnad, spår och rallylydnad. Underskatta inte colliens stora aktivitetsbehov. Tänk igenom om du har rätt förutsättningar och tillräckligt med tid och energi innan du köper en collie. 

Pälsvård 

Låt dig inte avskräckas av den långa pälsen – den är relativt lättskött. Borsta igenom pälsen noggrant en gång i veckan, oftare under fällningsperioden. Glöm inte pälsen bakom öronen och på baksidorna av benen, som kan kräva lite mer uppmärksamhet för att inte tova sig. 

När hunden fäller kan du bada den för att lättare få bort lös päls. I övrigt behöver collien inte badas särskilt ofta. 

Träning 

Collien är en lugn och vänlig hund som dock kan inta en något reserverad inställning mot främlingar. Den har en tendens att framför allt vilja skydda familjens barn. Det är en ras som har relativt nära till skall och kan bli skällig om den är understimulerad eller om den lämnas ensam för ofta.  

Hundens lojalitet i kombination med dess intelligens gör den lätt att träna. Liksom alla hundar ska collien tränas med positiv förstärkning och aldrig med straff. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt 

Collien har en stark och flexibel kropp. Hanhundar blir omkring 56–61 cm höga och tikar blir 51–56 cm. Vikten ligger mellan 22–32 kg. 

Färg 

Collien finns i tre olika färger - blue merle, trefärgad och sobel med vita markeringar. 

Särskilda kännetecken för rasen 

Collien behöver mycket motion och aktivering. Se till att du kan uppfylla dessa behov och erbjuda tillräcklig mental stimulans, annars finns det risk att du får en uttråkad, destruktiv hund. 

En del collies har en ängslig personlighet och kan utveckla rädslor som blir begränsande för såväl hunden som ägaren. Var noga med val av uppfödare när du köper din collie. Säkerställ att valpens föräldrar är mentalbeskrivna med goda resultat och att uppfödaren fokuserar på sund mental hälsa i sin uppfödning.

Ärftliga sjukdomar 

När det gäller skadestatistik ligger collien på en genomsnittsnivå. Exempel på ärftliga sjukdomar som förekommer inom rasen är:

Colobom betyder hål och begreppet kan användas för alla typer av missbildningar som resulterar i defekt slutning av vävnader. När vi talar om colobom vid CEA avses framförallt gropar eller bråck/hål i eller invid synnervshuvudet. Detta uppkommer pga. delar av ögats senhinna saknas. Storleken på defekten varierar. I vissa fall är hela synnerven involverad i bråcket. Ju större defekt desto högre risk för komplikationer som blödningar i ögat, näthinneavlossning och blindhet.

Colobom kan också förekomma utanför detta område, i näthinnan.

  • Degenerativ myelopati (DM)

Degenerativ myelopati är en neurologisk sjukdom som drabbar ryggmärgen och yttrar sig som en fortskridande vinglighet utan samtidig smärta. Symptomen börjar i bakbenen för att i ett senare skede även drabba frambenen. De flesta hundar som utvecklar sjukdomen är än åtta år och i dagsläget saknas behandling.

  • Dermatomyosit

Dermatomyosit är en sjukdom som drabbar hud och muskler. Sjukdomen uppstår ofta hos valpar eller unghundar, i regel innan sex månaders ålder och yttrar sig framförallt i form av flagig och sårig hud på huvud, ben och svans. Många hundar får också problem med muskelömhet och rörelsestörningar samt problem att tugga och svälja. Symptomens allvarlighetsgrad varierar från lindrig till mycket svår. Hundar med lindriga sjukdomssymptom kan behandlas med immunreglerande läkemedel. Sjukdomen förekommer inom flera raser men är vanligast förekommande hos collie (framförallt korthårig) och shetland sheepdog.

Foder 

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Typ

Vallhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.