Shih tzu

Shih tzun är verkligen en liten sötnos och du kan räkna med att den kommer att bli din bästa vän. Om du är på jakt efter en långhårig hundras som följer dina steg vart du än går och utan tvekan kommer att göra dig sällskap i soffan kan en shih tzu vara hunden för dig.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Shih tzu betyder ”litet lejon”, vilket är ganska komiskt eftersom det inte finns något vildsint med den här rasen. Tvärtemot vad namnet antyder är shih tzun en kärleksfull hund. Rasens ursprung är något av ett mysterium och omtvistat. Vissa menar att det är en av de äldsta hundraserna och att de förekom i Kina så tidigt som 8 000 f.Kr. Andra hävdar att rasen härstammar från Tibet där hundar av denna typ lämnades som gåvor till det kejserliga hovet i Kina. Oavsett vilket som är dess ursprungsland är det tydligt att hunden har en lång historia som mycket uppskattad sällskapshund.

Temperament

Shih tzus fungerar bra som familjehundar och kommer väl överens med såväl andra djur som barn. Om du i huvudsak söker en trogen vän kommer du att hitta en i denna hund, för vart du än går och vad du än tar dig för så kommer shih tzun att vilja göra det tillsammans med dig. Det är en glad, positiv och vänlig hund som älskar uppmärksamhet. Även om den här hunden gillar att kela med dig i soffan är den alert och hänger gärna med på promenaden eller familjeaktiviteten. Den är vaksam av naturen och tvekar inte inför att skälla på främlingar som kommer på besök. Men ge den en stund att få bekanta sig med gästerna så kommer den att acceptera dina vänner som sina.

Aktivitetsnivå

Så länge hunden får vara där du är, har den inte så stora anspråk på sitt boende. Shih tzun är en hund som kan trivas såväl i en mindre lägenhet som på landet. Rasen har ett måttligt aktiveringsbehov och fungerar därför väl som ren sällskapshund. Om den får regelbundna promenader och umgänge med familjen är den oftast mer än nöjd.  

Pälsvård

Shih tzun har mycket päls vilken kräver regelbunden skötsel för att den inte ska bli tovig eller trasslig. Hur mycket du behöver borsta eller kamma en shih tzu beror till viss del på strukturen på dess päls. Vissa behöver daglig borstning, medan det räcker med ett par gånger i veckan för andra. Hunden behöver vänja sig vid pälsvården tidigt i livet för att den ska lära sig att uppskatta det. Oftast är det lättare att borsta pälsen i sektioner med hunden liggande på sidan. Detta är alltså inte en ras man skaffar sig om man inte är intresserad av pälsvård! Med det sagt finns det ägare till shih tzus som väljer att klippa pälsen kort för att få den mer lättskött.

Utöver borstning behöver shih tzus badas regelbundet. Kom ihåg att kamma ut eventuella tovor innan du badar hunden, annars kommer tovorna att dras åt när de blir våta. Då shih tzun har kraftig pälsväxt även i ansiktet riskerar pälsen att irritera eller i värsta fall skada hundens ögon. Se till att luggen är uppsatt i en tofs för att hindra hårstrån att söka sig in i ögonen. 

Träning

En shih tzu kräver precis som alla hundar träning och uppfostran för att fungera väl som sällskapshund, men det är inte en särskilt krävande ras i övrigt. En del shih tzus är skeptiska mot främmande människor så tidig socialisering rekommenderas för att öka sannolikheten att den utvecklas till en trygg och stabil hund.

Storlek och vikt

Höjden får inte överstiga 27 cm. Vikten varierar mellan 4,5 och 8 kg.

Färg

Shih tzun förekommer i många olika färger och färgkombinationer, bland annat svart, grått och vitt, svart och vitt eller rött och vitt.

Särskilda kännetecken för rasen

Shih tzuns ögon är utstående i varierande grad vilket gör dem känsliga för skador, en av de vanligaste orsakerna till att en shih tzu behöver veterinärvård. De drabbas även lätt av torra ögon.

Det är också bra att veta att liksom andra raser med kort nosparti kan den vara extra känslig för värme.

Ärftliga sjukdomar

Shih tzu är generellt en frisk ras. Genom sin huvudform och sin korta nos riskerar den utöver ögonskador även problem med andningen.

Andra sjukdomar som förekommer i rasen:

PRA

PRA är en progressiv näthinnesjukdom som leder till blindhet.

Patellaluxation

Patellaluxation är ett tillstånd där knäskålen förskjuts ur led.

Renal dysplasi

Renal dysplasi är en utvecklingsrubbning i njurarna som oftast leder till njursvikt redan hos den unga valpen.

Parodontit

Tandköttsinflammation- eller infektion som obehandlat leder till tandlossning.

Foder

Shih tzus har en tendens att vara kräsna med maten. Det är viktigt att du ger hunden tid att anpassa sig till vad den ska äta och försöker undvika att erbjuda den din egen mat eller godsaker istället. Utfodringen ska baseras på hundens aktivitetsnivå, storlek och ålder. Ta hjälp av din veterinär att välja ett lämpligt foder om du känner dig osäker.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.