Dvärgschnauzer

Trots sin blygsamma storlek är dvärgschnauzern full av karaktär. Kärleksfull, glad, aktiv och samarbetsvillig – en äkta charmör. Den här rasen är utmärkt sällskapshund som passar de flesta typer av familjer.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Dvärgschnauzern har sitt ursprung i Tyskland och den var från början en gårdshund som vaktade vagnar med förnödenheter på väg till och från marknader och som tog uppgiften att hålla tjuvar och inkräktare borta från stallar och bostäder. Den var också en förträfflig råttjägare. Tyskarna ville ha en mindre version av standardschnauzern för att minska på foderkostnaderna. En dvärghund som liknar dagens dvärgschnauzer dök upp i slutet av 1700-talet i området runt Frankfurt am Main. Då kallades den dock för strävhårig pinscher. Lite senare utvecklades rasen som vi känner den idag genom att små schnauzers korsades med dvärgpinscher. Namnet schnauzer har använts sedan 1900-talets början och kommer från tyskans ord för skägg/mustasch.

Från början fanns det schnauzers i nästan alla storlekar och färger, men idag är alternativen färre. Idag är den också så mycket mer än en råttjägare: den passar bra i alla typer av familjer, både som följeslagare i vardagliga aktiviteter och som tränings- och tävlingskompis inom hundsporten.

Temperament 

Dvärgschnauzern är en liten hund med stor personlighet. Den är lojal, livlig, smart, tillgiven och glad. Kombinationen av lugn och livlighet gör att den anpassar sig väl till olika typer av situationer och familjer. Om du är ute efter en hundkompis som är lättlärd, alert, aktiv och nyfiken har du härliga dagar framför dig med en dvärgschnauzer. Den är lite av en clown med sitt gladlynta, busiga sätt. Ibland kan det kännas som om hunden är omöjlig att trötta ut, men den gillar pausen inomhus lika mycket som de långa promenaderna och utomhusaktiviteterna. Den trivs med att få hänga med sina nära och kära oavsett vad de tar sig för. Och apropå nära och kära: dvärgschnauzern älskar sina människor och vill skydda dem mot allt. Den tar utan tvekan på sig uppgiften som familjens väktare. Det är en hund med stor integritet och dess orädda, vaksamma personlighet gör den till en utmärkt vakthund. Närheten till skall är en fördel för den schnauzern som förväntas vakta, men kan lätt bli ett problem om hunden inte tränas till att vara tyst redan som valp.

Aktivitetsnivå

Trots sin ringa storlek har den mycket energi och behöver varierande aktiviteter och utmaningar i vardagen. En uttråkad dvärgschnauzer kan lätt bli destruktiv och skällig. Eftersom rasen är så pass anpassningsbar lämpar den sig för de flesta familjer. Den går fint att hålla som ren sällskapshund, men den behöver regelbunden motion och mental aktivering för att må bra.

Den här intelligenta, livliga och lättlärda hunden är även populär inom olika typer av hundsport, däribland agility och lydnad. Om du vill ge dig in i hundsportens värld kommer du förmodligen att få en entusiastisk hundkompis med dig på äventyret.  

Pälsvård

Det här är en ras som kräver en hel del pälsvård. För att pälsen ska förbli smuts- och fuktavvisande behöver den trimmas tre till fyra gånger per år. En del dvärgschnauzerägare lär sig att trimma hunden själv medan andra lämnar hunden till en erfaren trimmare för att få hjälp med detta. 

Pälsen har två lager: en tjock underull och en sträv ytterpäls. Borsta igenom pälsen ett par gånger i veckan för att hålla den i fint skick och motverka tovor. Detta är särskilt viktigt för de längsta stråna kring ansiktet och på benen. Hunden behöver också kammas med en ullkam för att tunna ur den täta underullen och ge möjlighet för de sträva täckhåren att växa fram. Om du sköter hundens päls ordentligt fäller den mycket lite. 

Träning

Dvärgschnauzern är nyfiken och lättlärd och den behöver oftast ingen stark motivering för att lära sig nya saker. Liksom alla hundar ska en dvärgschnauzer tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Dvärgschnauzern är också en bra vakthund, vilket innebär att den kan skälla och föra en del väsen. Om du inte vill ha en hund som skäller så fort den uppfattar ett okänt ljud så bör du från tidig valpålder träna den till att vara tyst.  

Storlek och vikt 

Dvärgschnauzrar är ganska små hundar som vanligtvis blir 30 till 35 centimeter höga. Vikten ligger mellan 4–8 kg.

Färg 

Dvärgschnauzern förekommer i fyra olika färger: svart, vit, peppar&salt (grå) och svart&silver. 

Särskilda kännetecken för rasen 

Dvärgschnauzern fungerar i allmänhet bra ihop med både barn och andra hundar, men dess bakgrund som råttjägare kan göra den opålitlig kring de mindre sällskapsdjuren. 

Ärftliga sjukdomar

Dvärgschnauzern är i allmänhet en frisk ras som många gånger uppnår en hög ålder. Precis som hos andra raser förekommer vissa hälsoproblem. Rasen är något överrepresenterad när det gäller förekomst av urinsten, magtarmproblem, förhöjda blodfettsnivåer och bukspottkörtelinflammation (pankreatit). Inom rasen förekommer även ögonsjukdomen PRA (progressiv retinal atrofi).

Precis som många andra hundar av mindre ras så löper dvärgschnauzern en ökad risk för utvecklande av tandsten med påföljande tandköttsinflammation. Du bör räkna med att din dvärgschnauzer behöver besöka veterinären för att få sina tänder rengjorda under narkos en eller flera gånger per år. Tandborstning förebygger tandsten och är därför en viktig del i hundens skötsel.

Foder

Rätt näring lägger grunden till ett friskt hundliv. Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.