Checklistan innan valpen kommer

Det finns hur mycket som helst att köpa till en ny liten valp - men vissa saker är mer nödvändiga än andra. Därför har vi tagit fram en enkel checklista som kan hjälpa dig att förbereda det mest väsentliga inför valpens ankomst.

Bra-att-ha-saker till valpen

En ny liten valp behöver inte många saker när den kommer till sitt nya hem. Något av det viktigaste är mycket kärlek, närhet och trygghet - och såklart att du har tid att ge valpen det. Men några väsentliga saker är viktiga att ha redo inför ankomsten, och dessa är:

 • Matskål och vattenskål,
  gärna i slitstark material så som stål eller porslin. Valpen biter på det mesta och kan ha sönder plastskålar eller liknande material.

 • Hundmat,
  Ha ett litet startförråd av hundmat hemma (många uppfödare skickar med foder som valpen är van vid när du hämtar hem din valp) så du slipper panikspringa till närmaste affär och köpa ett torrfoder på hyllan som du inte riktigt har koll på. Diskutera foder - både mängd och sort - med din hunduppfödare för att se till att du får rätt foder till din valp, och se till att ha det hemma i god tid innan valpen hämtas. Det är viktigt att ha rätt foder hemma, och gärna samma foder som uppfödaren har givit hittills, då du ogärna ska byta foder i samband med leverans av en liten hundvalp.

 • Halsband/sele och koppel,
  Halsband eller en sele och koppel är bra att ha hemma inför de första dagarna. Lägg dock inte för mycket pengar detta, eftersom valpen snabbt växer ur det och behöver ett större. Bäst är att ta med sig valpen till en zoobutik för att prova ut ett passande halsband. 

 • Bajspåsar,
  I MÄNGDER! Valpar bajsar många gånger per dag därför går bajspåsar åt snabbt.

 • Något skönt att ligga på,
  Känn ingen press att köpa en ny, dyr och exklusiv bädd - en valp kan somna i princip var som helst. Dessutom tuggar många valpar på bädden den första tiden. Därför kan också den allra enklaste lösningen vara den bästa, både för hunden och din ekonomi. Ett fluffigt, ihopvikt täcke (med påslakan på) eller en skön fluffig filt? Huvudsaken är att det är mjukt, hemtrevligt och tryggt när valpen ska sova, och att det är okej om bädden går sönder.

 • Tuggleksaker,
  En valp är duktig på att utforska sin omgivning och det nya hemmet. Det innebär förstås också att den slickar, tuggar och gnager lite överallt. Istället för att skälla på valpen när den tuggar på saker den inte får, är en tuggleksak ett perfekt (och såklart roligt) sätt att lära valpen vad den faktiskt får tugga på. Så småningom kommer tuggleksaken att vara det naturliga förstahandsvalet att tugga på när behovet fallet på.

 • Hundgodis,
  Att ha godis att belöna valpen med är ett bra sätt att uppmuntra gott beteende hemma och framför allt för att skapa en lite starkare koppling mellan dig och valpen. I vissa fall är godis ovärderligt i den träning som anses nödvändig under valpens första tid - som träning i rumsrenhet eller att lära sig sitt namn. Utöver godis kan du uppmuntra din valp med klappar, leksaker och vänliga ord. Tänk på att du kan lika gärna belöna valpen med torrfoder istället för hundgodis!

Bra-att-ha-saker till dig som valpägare

Det är inte bara valpen som behöver vissa saker den första tiden - det är också tryggt och bra för dig att förbereda vissa väsentligheter som kan underlätta under den första valptiden. Ett första tips är att göra iordning en necessär med följande vårdprodukter:

 • Klotång,
  Att sköta om små klor på en liten valp kan kännas pilligt och framför allt skrämmande. Det sista du vill göra är ju att råka göra illa din valp! Därför har vi tagit fram en helt egen artikel där du kan få råd, hjälp och tips när det gäller att klippa valpens klor.
 • Kloslip,
  Ett alternativ till klotång är kloslip eller nagelfil. Den kan vara ett bra redskap om du känner dig för osäker, rädd eller darrhänt med en klotång. Du kan läsa mer om nagelfilen som ett alternativ i vår artikel som handlar om att klippa valpens klor.
 • Fästingplockare/fästingskydd,
  Extra bra att ha om du skaffar valp inför sommarmånaderna, men fästingplockaren är självklart ett viktigt redskap i hundens necessär genom hela livet.
 • Pälsvård,
  Vissa hundraser behöver knappt någon pälsvård alls, medan andra behöver lite extra uppmärksamhet. Beroende på vilken ras du har köpt, ta reda på (fördelaktligen från uppfödaren) vilka redskap och produkter som du kan behöva till din valp - allt från borstar till schampo och öronrengöringsmedel. Läs mer om hundens pälsvård
 • Termometer,
  Den kan vara bra att både vänja valpen vid att ta tempen, samt känna till vad just din valp har i normaltemperatur om valpen skulle börja må dåligt. Normaltemp för en hund är mellan 38-39 grader. Läs mer om hundars temperatur.

Första-hjälpen-kit


Oavsett om du bor i stan, i villaområde eller på landet så kan olyckan vara framme när du minst anar det - både utomhus och inomhus. Därför är det extra bra att ha en första-hjälpen-väska förberedd, så att du snabbt kan ta hand om din valp om något händer. Glöm inte att du alltid kan ringa din veterinär för hjälp och råd. Första-hjälpen-väskan bör innehålla:

 • blodstopp
 • bomull
 • desinfektionsmedel
 • febertermometer
 • gasbinda
 • kompresser
 • kirurgtejp
 • sax

Hos oss på AniCura kan du köpa små första-hjälpen-kit som är perfekt att ha för dig och din valp! Finns att köpa på din närmaste klinik.

Se kort video om checklista för din valp

Bra-att-ha-kontakter

Vissa kontakter och telefonnummer är viktiga att ha nära till hands. De telefonnummer vi rekommenderar att du har sparat både på kylskåpet och i telefonen är:

1. Din veterinär:

Situationer kommer uppstå när du känner dig svarslös och rådvill. Det är aldrig fel att ringa din veterinär för råd och hjälp kring din valp - ingen fråga är för liten. Ring hellre en gång för mycket än för lite, eftersom det ibland kan vara svårt att själv avgöra allvarlighetsgraden i en situation.

2. Närmaste jouröppna djursjukhus:

Är olyckan framme på kvällen, natten eller helgen så kan det vara skönt att ha koll på var närmaste jouröppna djursjukhus ligger. Se till att ha både telefonnummer och adress till hands.

3. Din uppfödare (icke-akuta och icke-medicinska frågor):

Många uppfödare är vana vid att bli kontaktade av valpägare under den första tiden. Frågor som en uppfödare ofta kan svara på kan handla om beteenden hos din specifika ras, tips och råd om uppfostran eller vilka tillbehör som kan behövas för just din hund. Våra hundraser har framavlats för olika syften och ändamål, varför deras beteende skiljer sig åt. De flesta uppfödare har ingående kunskaper om sin ras och kan ofta ge råd och tips för hur du snabbare ska lära känna din valp och förstå sig på dess beteende.

4. Ladda ner AniCura-appen

Och registrera din valp så har vi våra veterinärer tillgängliga i din mobil om något akut skulle hända! de kan hjälpa att guide er om ni behöver åka in eller inte samt ge värdefulla råd. Du kan läsa mer om hur appen fungerar och ladda ner den här.

Lycka till med din nya valp! Fler tips och råd kring valpens första tid i hemmet hittar du här.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.