Cocker spaniel

Cocker spanieln är en gladlynt och tillgiven hund som oftast har svansen på svaj. I dag är den en av världens mest populära sällskapshundar, men den användes ursprungligen som jakthund.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Cocker spanieln är en av världens mest populära hundraser. Många känner nog igen den från filmen om Lady och Lufsen. Rasen har sina rötter bland de engelska hundar som förr användes för jakt tillsammans med tama rovfåglar. Rasen kallades för ”cocking spaniel” eftersom den framförallt användes vid jakt på morkullor (eng. woodcocks). Cocker spanieln registrerades som en egen ras (åtskild från field spaniel och springer spaniel) kort efter att den engelska kennelklubben bildades 1873. Cocker spanieln som vi känner den idag fick sitt genombrott i början av 1900-talet, även om den har förändrats något vad gäller utseende och typ sedan dess. Rasen har sedan länge funnits i två varianter: en för jakt och en för utställning.

Temperament

Den här populära rasen har ett milt och vänligt temperament. En cocker spaniel älskar att hänga med familjen och mår som allra bäst när den får delta i familjens aktiviteter. Tack vare att den historiskt sett avlats fram för att jaga i grupp kommer den ofta bra överens med andra hundar.

Cocker spanieln är en gladlynt, lekfull och nyfiken hund. Den är nästan alltid på alerten och svansen viftar för det mesta. Den är flexibel och öppen för det mesta så länge den får vara med dig.

Aktivitetsnivå

Även om cocker spanieln idag främst används som sällskapshund får du inte glömma dess ursprung som aktiv jakthund. Den har lätt för att lära och tycker om att aktiveras och få lösa problem. De flesta former av träning och hundsporter passar en cocker spaniel, så länge du tycker att det är roligt kommer hunden också att uppskatta det. Men sin aktiva sida till trots så älskar cocker spanieln även att krypa upp i soffan tillsammans med dig.

Pälsvård

För att hålla pälsen i fint skick och minska risken för tovor behöver hunden kammas och borstas minst en gång i veckan. Pälsen behöver också trimmas regelbundet, cirka varannan månad. Regelbundna bad följt av torkning med hårtork gör det också lättare att sköta pälsen.

Träning

Även om cocker spanieln alltid är mån om att vara familjen till lags får du inte glömma att den ursprungligen avlades fram för jakt. Det kan alltså hända att hunden visar intresse för att jaga smådjur eller fåglar. Om du vill att din hund ska kunna gå lös på promenaderna så kommer du sannolikt att behöva lägga ned en hel del tid på att träna den för detta.

Storlek och vikt

Cocker spanieln är en medelstor, kompakt och kraftigt byggd hund. Hanhundar blir omkring 39–41 cm höga och tikar blir 38–39 cm. Vikten ligger kring 13–15 kg.

Färg

Cocker spanieln har en slät och silkeslen päls. Den förekommer i inte mindre än 18 olika färgvarianter, bland annat enfärgade (svart, röd, gyllene och brun), enfärgade med tantecken och flerfärgade (till exempel svart & vit och brun, vit & tan).

Sjukdomar

Cocker spanieln är generellt en frisk ras, men precis som andra hundraser kan den drabbas av sjukdomar. Ett av cocker spanielns vanligaste sjukdomsproblem är öroninfektioner eller -inflammationer.

Det förekommer även ärftliga sjukdomar inom rasen, däribland:

Foder

Cocker spanieln är en matglad hund som har en tendens att äta för mycket om tillfälle ges. Lär dig att stå emot den ljuvliga, bedjande blicken, annars riskerar du att hunden får problem med övervikt. Utfodringen ska baseras på hundens ålder, storlek och aktivitetnivå. Rådgör gärna med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Tillhör gruppen stötande och apporterande fågelhundar.

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.