Siberian husky

Siberian husky är en charmig och vacker hund med en intressant historia. Den som skaffar en siberian husky måste vara beredd på ett aktivt liv med mycket motion, men i gengäld erbjuder huskyn ett osvikligt sällskap. Det här är en utpräglad flockhund som trivs som allra bäst tillsammans med andra hundar.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Hur långt tillbaka historien om huskyn sträcker sig är delvis okänt, men DNA-tester har visat att det förmodligen är en av de äldsta hundraserna. Rasen har sitt ursprung bland nomadfolk i norra Sibirien, där hundarna var mycket viktiga för nomadernas överlevnad. De användes som slädhundar för olika typer av transporter, men också för jakt och renskötsel. Det sägs också att de var en bra värmekälla för nomaderna under kalla nätter, och det var inte ovanligt att de sov nära barnen. Eftersom den är så mångsidig är det lätt att förstå att den var en mycket betydelsefull familjemedlem. 

När hundarna senare importerades till Alaska användes de ofta som slädhundar. Där upptäcktes det hur snabba de här hundarna är och nordamerikanerna började föda upp dem för olika typer av tävlingar – det var så siberian huskyn föddes. Rasen är än idag en uppskattad slädhund, men världen över har den också kommit att bli en älskad familjehund. 

Temperament 

Siberian huskyn har ett vänligt temperament. Den är utåtriktad när den träffar nya människor och andra hundar och tenderar att älska alla. Den är med andra ord ingen särskilt bra vakthund. Med sin bakgrund som hårt arbetande slädhund är den stark, atletisk, uthållig och arbetsvillig. Det här är en hund som älskar att springa! Den är konstruerad för att förbruka minimalt med energi under förflyttning vilket gör att den kan springa många timmar i sträck. Får den inte tillräcklig motion och aktivering riskerar den att bli destruktiv. En understimulerad husky klättrar bokstavligen på väggarna. De flesta människor blir förtrollade av hundens vackra utseende, men en huskyägare bör vara medveten om dessa mer krävande egenskaper hos rasen. 

Den besitter en stark jaktinstinkt och det krävs enormt mycket träning för att en siberian husky ska kunna vistas lös på promenaderna. Som huskyägare bör du räkna med att rasta din hund i koppel. Den ser gärna de andra sällskapsdjuren i familjen som byten, så har du katter, kaniner, hamstrar eller andra små sällskapsdjur kanske du bör välja en annan ras.

Siberian huskyn är en utpräglad flockhund som inte ska lämnas ensam några längre stunder. En husky som får dela sitt liv med en eller flera hundkompisar är en lycklig husky.

Aktivitetsnivå

Siberian huskyn har avlats fram som arbetande slädhund, vilket innebär att den kräver mycket motion och stimulans för att må bra. För de aktiva är siberian huskyn en given följeslagare under löpning, cykelturer, långa promenader och vandringar. Med sina naturliga dragegenskaper trivs den förstås även utmärkt med att dra släde eller träna barmarksdrag. Ett antal siberian huskys tränar agility, lydnad och personspår, och de är även duktiga viltspårhundar. Så länge huskyns behov av motion och aktivering tillgodoses kommer du att ha en nöjd och glad hund.

Pälsvård

Siberian huskyn har en medellång päls som består av två lager - ett lager underull och ett lager raka täckhår. Den fäller en del kontinuerligt och har minst en intensiv fällningsperiod om året. Under denna period behöver du borsta hunden dagligen för att inte hela huset ska vara fullt av lös päls. Utöver detta är huskyns päls lättskött.  

Träning

Att träna en siberian husky är lite mer utmanande än träning av flertalet andra raser. Den är intelligent men självständig och har ofta ett eget intresse under träningssessionerna. Inte sällan tar den sig en sväng av träningsplanen för att undersöka omgivningarna, eller kanske få sin jaktlust tillgodosedd. På grund av detta måste du göra träningen värd besväret. Liksom alla hundar ska huskyn tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt 

Mankhöjd hanhund: 53-60 cm 

Mankhöjd tik: 51-56 cm 

Vikt hanhund: 20-27 kg

Vikt tik: 16-23 kg

Färg 

Alla färger är tillåtna.  

Särskilda kännetecken för rasen 

Siberian huskyn har en utpräglad flockinstinkt och den vill ha ständigt sällskap av människor eller andra hundar. Om du arbetar långa dagar eller bara har möjlighet att ha en hund så bör du inte köpa en siberian husky.

En siberian husky njuter av att vara utomhus och historiskt sett har den anpassat sig väl till riktigt hårt klimat. Det är inte ovanligt att en husky väljer att sova utomhus, även på vintern. En annan naturlig instinkt att ha i åtanke är att rasen tycker om att gräva. Om du inte tränar din husky tidigt i livet kan din trädgård få sig en rejäl omgång.

Ärftliga sjukdomar

Siberian husky är en frisk ras utan särskilda hälsoproblem. Anledningen till detta antas vara att aveln inriktats på funktion. Vid funktionsinriktad avel vill man pröva en tilltänkt avelshunds arbetsegenskaper innan den används i avel, varför dessa hundar ofta är något äldre när de får sin första valpkull. Det innebär en ökad chans att detektera ärftliga sjukdomar hos individen och därmed inte använda den som avelshund. Även det hårda arbetet som slädhund i sig har gjort att hundar med ärftliga defekter i större utsträckning inte presterat tillräckligt bra och därmed inte gått vidare som avelshundar.

Frekvensen höftleds- och armbågsledsdysplasi är ytterst låg i rasen. Ett fåtal siberian huskys med ögonsjukdomar har uppmärksammats vid ögonlysning varför ögonlysning rekommenderas hos avelshundar.

Foder

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Siberian huskyn är känd för att ha dålig aptit, i synnerhet de hundar som lever som ensamhundar i familjer och de som inte får tillräcklig aktivering. Det är viktigt att inte börja skämma bort hunden genom att ersätta det ordinarie fodret med godbitar, det kommer enbart att göra situationen värre.

Typ

Slädhund 

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.