Oavsett vilket kön en hund har är hundar av de olika raserna i grunden individer med olika förmåga att lära sig saker och intresse för olika aktiviteter. Men det finns vissa egenskaper som skiljer sig mellan tik och hane vilket påverkar hundägandet och som kan vara värda att tänka igenom. Precis som olika hundraser så kan en hanhund eller tik passa dig bättre eller sämre som person. Ofta är det dock tycke och smak som är avgörande.

Skaffa hund efter din livsstil

Om du jagar, vill tävla eller ha hunden som en familjehund kan vara avgörande för vilken ras, kön, storlek eller temperament du önskar när du ska bestämma dig för den nya familjemedlemmen. Välj inte din hund enbart efter utseende. Tänk på att hunden förhopp-ningsvis ska leva med dig i tio år eller mer. Det är därför bra att veta vilken situation och livsstil du har att erbjuda din hund och hur du vill att hunden ska fungera i din vardag. Det är också bra att fundera på om du kan erbjuda hunden det den behöver, i form av motion och annan aktivering för att må bra.

Löpperiod för tikar

En tik löper 1-3 gånger per år, med en löpperiod på cirka 3 veckor. Tikar kan uppträda annorlunda under löpet och tiden efter löpperioden kan vara besvärlig hos vissa tikar medan det hos andra individer knappt märks. En fördel med att välja en hane när man ska skaffa hund är alltså att de oftast är lite jämnare i temperamentet än tikarna. Det beror just på att en hanhund inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna gör. Hanhundar kan däremot påverkas starkt av löptikar i närmiljön.

Hundens temperament

Hundens mentalitet kan skilja sig något åt beroende på om det är en tik eller hanhund. En tik anses av många som mer lättränad än en hanhund. Medan andra tycker att en hanhund är mer bal-anserad eftersom den inte löper och har hormonsvängningar. Tikar blir vanligtvis mindre till växten än hanhundarna, vilket kan vara en fördel för den som inte är så fysiskt stark. En hanhund kan ibland markera sitt revir hårdare och har ofta större behov av att vakta. Tikar fungerar ofta bra till-sammans med både tikar och hanhundar medan hanhunden ibland kan ha svårt att umgås med andra hanar. Du får helt enkelt väga samman de olika egenskaperna med dina personliga förutsättningar och välja din hund därefter. Och framför allt komma ihåg, att det finns stora individuella skillnader. Kanske passar en mjuk och okomplicerad hanhund dig bättre än en viljestark och dominant tik? Ofta kan uppfödaren vägleda dig i valparnas temperament vid 7-8 veckors ålder. Därefter utvecklar sig valparna såklart efter hand, men en kunnig uppfödare kan ofta hjälpa till i valet av valp som passar dina behov och önskemål.

Tävla med tik

Om du vill tävla eller jaga med din hund kan löpet i vissa fall bli ett bekymmer. I en del grenar får du inte tävla när tiken löper och tiken kan även bli påverkad av sina hormoner under några månaders tid och vara mindre motiverad till aktivitet. Vissa tikar söker själva upp hanhundar under löpet för att para sig, vilket begränsar vissa aktiviteter utomhus. En kastrering förhindrar tikens löp och utesluter även en oönskad dräktighet. Men kom ihåg att det är ett permanent ingrepp.

 

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.