Vilken hundras passar mig?

Välj din hundras med omsorg. Då är det större chans att ditt liv som hundägare blir som du förväntar dig. Fråga dig först och främst varför du väljer att skaffa hund och hur mycket tid du har att lägga ner på din hund.

Det är hundens egenskaper som ska styra valet av ras mer än utseendet

Att skaffa hund innebär ett vardagligt ansvar och regelbundenhet med promenader och passning. Men förutom det kanske du vill tävla eller jaga med din hund eller så vill du ha en sällskapshund. Din vardag påverkar i stor grad vilken ras du bör välja. Det är hundens egenskaper som ska styra valet av ras mer än utseendet. Läs på om rasens mentalitet och egenskaper och tänk efter om dessa matchar dina förväntningar av aktiviteter och förutsättningar. Var ärlig mot dig själv och tänk noga igenom din vardagsrutiner och hur du vill umgås med din hund för att hitta den ras som passar dig absolut bäst. På så sätt får du stor glädje av din hund och ni får en tillvaro tillsammans som berikar er båda två.

Här är några punkter att tänka över när du väljer hundras.

  • Vill du ha ett aktivt liv med din hund eller vill du ha en sällskapshund?

  • Kan du tillgodose rasens specifika behov som motion, mental stimulans, jaktinstinkt m.m?

  • Har du tillräckligt med tid i din vardag för den uppfostran och aktivitet som rasen kräver?

  • Har du tid 10-15 år framåt för att ta hand om en hund? 
  • Vill du ha en stor eller liten hund?

  • Hur ser utrymmet i din bostad ut?

  • Hur mycket tid kan du lägga ner på pälsvård?

  • Har du ekonomi för att ta hand om en hund? 

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.