Labrador retriever

Snäll, lättlärd, social. Det är inte svårt att förstå varför labrador retriever år efter år är en av Sveriges mest populära hundraser. Många har den som sällskapshund, men det är viktigt att komma ihåg att labradorer i grunden är jakthundar som behöver aktiveras i vardagen.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Avfall

    Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Labrador retriever har sitt ursprung i Newfoundland i Kanada. Det sägs att de ursprungliga hundar som fördes från Kanada till England inte var jakthundar utan valdes ut för sina vattenfärdigheter. De var duktiga simmare som kunde simma långa sträckor och de användes bland annat för att simma i land med båtarnas förtöjningslinor och för att hämta förlupen fångst från fiskenäten. Förfäderna till den moderna labradoren är förmodligen en blandning av dessa simmande hundar och jakthundar. Resultatet blev en lättlärd och samarbetsvillig hund som älskar människor. Idag är labradoren en högt uppskattad jakthund som apporterar vilt både på land och i vatten. Dessutom används den ofta som narkotikahund, räddningshund och servicehund för människor med olika typer av funktionsnedsättningar, däribland som ledarhund.

Temperament

Det är inte svårt att förstå varför labrador retriever är en av världens mest populära hundraser. Den är tålmodig, harmonisk och samarbetsvillig till sin natur. Det är en sällskaplig, kontaktsökande och snäll familjehund som älskar att följa med på alla typer av aktiviteter. Den behöver känna sig som en i familjen, annars tenderar den att bli olycklig. Generellt är labradoren godmodig mot allt och alla och fungerar oftast väl tillsammans med andra hundar. Den älskar vatten och badar så snart tillfälle ges. Med sin bakgrund som apporterande hund så tycker den om att bära runt på saker. En labrador som får bära något i munnen är en lycklig labrador.

Detta är en ovanligt matglad hund som löper risk att bli överviktig om du som ägare inte är uppmärksam på hur mycket den får i sig. Lär dig att motstå de bedjande labradorögonen.

Aktivitetsnivå

Den här rasen passar bra för alla slags aktiva familjer, eller aktiva ägare. Du bör vara beredd på att den behöver daglig träning och mental stimulans för att hålla sig både frisk och lycklig. Utöver regelbundna promenader finns det massor av aktiviteter som passar bra för dig och din labrador. Ni kan springa, simma eller vandra tillsammans, eller varför inte ta med hunden på en cykeltur? En labbe är redo för vad som helst, så länge du tycker att det är roligt.

Om du är intresserad av hundsport kan du träna din labrador i till exempel agility, rallylydnad, freestyle eller lydnad. Den lämpar sig förstås även för jaktträning, vilket den är framavlad för.

Att apportera är det roligaste en labrador vet!

Pälsvård

Pälsen är kort och tät utan vågor eller lockar. Den känns en aning sträv och fungerar som ett bra skydd mot väder, vind och vatten. Det här är en ras som fäller ganska rikligt. Med regelbundna genomborstningar kan du minska mängden päls i hemmet.

Träning

Labrador retriever är en mycket lättlärd hund. Den gillar att samarbeta med sin förare vilket underlättar all form av träning. Det är också anledningen till att labradoren är så uppskattad som servicehund. Eftersom rasen utvecklats för apportering är det naturligt för hunden att bära och hämta saker. Därför fungerar det också bra att belöna den med en leksak under träning. Trots att labradoren framavlats för jakt så är det sällan den ger sig ut och jagar på egen hand, den håller naturligt nära kontakt med sin förare. Liksom för andra hundar ska träning ske med positiv förstärkning.

Storlek

Hanhundar: 56-57 cm.

Tikar: 54-55 cm.

Färg

En labrador retriever kan vara svart, brun eller gul och är alltid enfärgad. Den gula färgen kan variera från ljust gräddfärgad till rävröd.

Särskilda kännetecken för rasen

Labrador retriever föds upp i två olika typer: en bruksvariant (ofta benämnd som jaktlabrador) och en utställningsvariant. I rasstandarden beskrivs endast en typ men det finns idag tydliga skillnader mellan de två linjerna, där bruksvarianten ofta är nättare byggd. Det finns även en kombinerad rastyp som kallas ”dual purpose”. Labradorer av brukstyp avlas vanligtvis på arbetsegenskaper medan utställningshundar framförallt avlas på exteriöra egenskaper, men även här spelar arbetsegenskaper roll. Vilken typ som är rätt för dig beror helt på vilket liv du kan erbjuda en labrador. I grund och botten härstammar alla labradorer från arbetande hundar.

En labrador älskar vatten – året runt. Den tar oftast varje chans som uppenbarar sig att ta ett dopp, oavsett om det är i havet eller i ett smutsigt dike. Som labradorägare får man vara rustad med ett visst tålamod för att tolerera hundens alla vattenäventyr.

Ärftliga sjukdomar

Labrador retriever är en sund ras som i allmänhet inte brukar drabbas av större hälsoproblem. Det finns dock några ärftliga sjukdomar inom rasen som man genom medveten avel och hälsoprogram försöker eliminera. Exempel på dessa är:

Foder

Utfodringen ska baseras på hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Den växande hunden behöver särskild hänsyn, för att leder och skelett ska utvecklas normalt. Eftersom en labrador har lätt för att bli överviktig är det viktigt att du håller noga koll på hundens foderintag. Övervikt kan bland annat orsaka diabetes och förvärra redan existerande ledproblem. Rådgör med veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Apporterande fågelhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.