Golden retriever

Den underbara golden retrievern är en fantastisk familjehund. Med sitt vänliga temperament, sitt öppna sätt och sitt vackra utseende är det lätt att förstå att golden retrievern är så populär.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Rasen är en apporterande fågelhund. Den härstammar från området mellan England och Skottland och man tror att rasen uppstod under senare delen av 1800-talet. Förmodligen korsade man labrador retriever, irländsk setter och den nu utdöda rasen “tweed water spaniel”. Golden retrievern blev snabbt populär bland fågeljägare då den har ett väldigt mjukt sätt att apportera, vilket gör att den kan bära även småfåglar utan att göra skada på bytet. Rasen erkändes officiellt 1913 och introducerades i Sverige 1950. Idag är golden retriever bland världens mest populära raser och den ligger oftas topp tre över Sveriges mest populära hundraser.

Temperament

En golden retriever är i grunden en apporterande fågelhund, men är numera en utpräglad familjehund som är intelligent, social och lojal. Den är angelägen om att vara till lags och älskar att vara i händelsernas centrum. Den anpassar sig ofta lätt till situationen och vill gärna följa med på allt familjen gör. Golden retrievern är normalt en lugn hund och är därför lätta att ha med i vardagen. Den är vänlig, avslappnad, trygg och lekfull, men det är en ras som mognar ganska sent. Dess lekfulla, valpiga sätt tilltalar många familjer vilket bidragit till att göra rasen så popular. Rasen har ingen utpräglad vaktinstinkt och möter även främlingar med stor glädje och entusiasm. Den passar utmärkt som servicehund, då den är lättränad och trygg. Många golden retrievers arbetar som ledarhundar och terapihundar.

Med sitt vänliga, glada sätt är golden retriever en utmärkt ras om man har barn. Man bör dock som alltid vara försiktig när små barn umgås med hundar och föräldrarna har alltid ansvar för att varken hund eller barn kommer till skada. Golden retrievern är en ganska stor hund och genom sin lekfullhet kan den ibland bli lite klumpig och kan lätt springa omkull mindre barn. Även den mest godmodiga hund kan reagera negativt om den pressas och allt umgänge mellan barn och hund bör ske på hundens villkor och övervakas av en vuxen.

Aktivitetsnivå

Även om den är lugn och trygg är golden retrievern en mycket aktiv hundras. Den behöver såväl fysisk som mental träning. Rasen är framtagen för att samarbeta med sin förare och det gör att den har lätt att lära nya saker, men det kommer inte av sig själv. Se till att du har tid och intresse av att träna din hund om du vill skaffa en golden retriever! Med rätt aktivitetsnivå får du just den lugna, trygga och sociala hund du vill ha.

Pälsvård

Pälsen är slät eller lite vågig med ett vattenavstötande övre lager och en välisolerande underull. På kropp och huvud är pälsen ganska kort, men på bröst, ben och svans har den längre fanor. Oftast räcker det med regelbunden borstning av pälsen och ett bad när den blir smutsig. Fällningsperioderna som oftast infaller vår och höst kan pälsen behöva lite extra omsorg.

Träning

En golden retriever är alert och uppmärksam och de allra flesta individer är lätta att lära att vara lösa i närheten av familjen. Rasen tycker om att samarbeta och att lära sig nya saker. Träningen behöver vara regelbunden och konsekvent. Positiv förstärkning genom att uppmuntra rasens naturliga vilja att bära och apportera är ofta en bra teknik. Även om golden retrievern är en jakthund från början fungerar de flesta utmärkt som sällskapshundar, särskilt om den får små vardagliga uppgifter. Det kan vara enklare trick, att bära matvaror från affären eller att hämta barnens strumpor. Rasen tycker mycket om att simma och att få bada själv eller med familjen är en utmärkt fysisk aktivitet under årets varmare månader. Många goldens bryr sig i och för sig inte om att det är kallt i vattnet utan badar gärna året om!

Storlek och vikt

Hanar: 56-61 cm.

Tikar: 51-56 cm.

Vikt: 27-36 kg.

Färg

Golden retriever ska alltid vara enfärgat gula. Den gula färgen kan variera från ljust krämfärgade eller nästan vita till varmt guldfärgade.

Särskilda kännetecken för rasen

Golden retriever förekommer i två varianter i Sverige, en som är mer inriktad på jaktarbete och en som är mer av sällskaps- och utställningstyp. Rasstandarden föreskriver dock bara en typ, varianterna är dock utmärkta familjehundar och träningskamrater och grundläggande rasegenskaper har de självklart gemensamt.  Oftast är hundar från jaktlinjer något mindre och nättare i kroppen samt mörkare i färgen. Det viktigaste är att du träffar uppfödaren och hundens föräldrar för att avgöra varifrån du vill skaffa din hund.

En golden retriever älskar vatten och badar gärna året runt! Om de badar mycket intensivt, framförallt under den varmare delen av året, riskerar de att få eksem i huden – ofta benämnt fukteksem eller hotspot. Se till att hunden torkar ordenligt mellan baden och har du en hund som är mycket förtjust i vatten måste du kanske begränsa dess möjligheter att bada.

Ärftliga sjukdomar

Det finns vissa ärftliga sjukdomar som man försöker förebygga genom sunt avelsarbete. Rasklubben driver tillsammans med Svenska Kennelklubben hälsoprogram mot höftleds- och armbågsledsdysplasi samt PRA (en ögonsjukdom). Se till att föräldrarna är testade för dessa sjukdomar och prata med uppfödaren om vilka resultat man har haft i kenneln.

Foder

Det är viktigt att man väljer ett foder som innehåller allt hunden behöver. Under det första levnadsåret ska hunden växa i en jämn och lugn takt och då är det viktigt med ett foder som är anpassat för just detta. Prata med din uppfödare eller veterinären när du ska välja foder till din hund. Under resterande del av hundens liv får man anpassa utfodringen efter hundens aktivitetsnivå och storlek. Det är viktigt för alla hundar att de håller en hälsosam vikt och varken över- eller underutfodras. Golden retrievers gillar mat och det är lätt att de äter mer än de behöver om man inte håller koll på vikten.

 

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.