Så blir du en mer hållbar hundägare

Vi blir allt mer miljömedvetna när det gäller våra hem, konsumtion, transporter och matvanor. Men det gäller att inte glömma bort våra älskade husdjur! Det finns nämligen en hel del smarta tips för att bli en mer hållbar djurägare.

En tidigare studie från nya Zeeland* visade att en medelstor hund kan släppa ut lika mycket växthusgaser som en bil under ett år. Det beror främst på att hundar ofta äter en stor andel kött i sin kost, som medför ett stort koldioxidutsläpp. Att se över hundens foder kan därför vara ett första steg mot minskad klimatpåverkan.

Men hur funkar det egentligen, kan en hund verkligen byta kött mot vegetarisk kost?

Hundar är i grunden köttätare och har ett stort proteinbehov. Om man byter ut köttet bör det i så fall vara till ett hundfoder med hög proteinhalt, med exempelvis sojaprotein. Men det viktigaste ur klimatsynpunkt är snarare att se över hur fodret produceras. Det ska gärna komma från en bra djurhållning och helst inte ha transporterats alltför långt. Att ge hunden utvalda rester från vår egen mat kan också minska matsvinnet. Överlag ser man att hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare för djurägare när det gäller alltifrån foder, tuggleksaker och utrustning men också veterinärvård.

Trenden inom just hundfoder är att allt fler djurägare efterfrågar färskfoder istället för processat torrfoder. Färskfoder innehåller ofta en mindre mängd tillsatser. Kyckling som bas kan vara mer klimatsmart än nötkött, när det gäller utsläpp av växthusgaser. Hundfoder baserat på insekter är också något som är under utveckling och kan tänkas komma i framtiden.

Tänk på tillbehören

Fler insatser man som djurägare kan göra för klimatet är att byta till biologiskt nedbrytbara hundbajspåsar. En hund som förbrukar två hundbajspåsar om dagen motsvarar totalt 730 påsar om året som bara slängs eller i värsta fall hamnar i naturen. Att köpa begagnade tillbehör för hunden och katten är också en god idé. Så länge man gör rent dem ordentligt kan de vara minst lika bra som nyinköpta.

Precis som inom alla områden gäller det att se över sin egen konsumtion. Fråga dig själv vad du verkligen behöver köpa nytt till ditt husdjur och se vad som finns på andrahandsmarknaden när det gäller olika tillbehör. Man kan också välja ekologiska och hållbart producerade material i exempelvis koppel, halsband och tuggleksaker.

Förebyggande vård mer hållbart

När det gäller veterinärvård är det bästa hållbarhetstipset för djurägare att satsa på en god förebyggande vård med bra kost och motion samt regelbundna veterinärkontroller – då minskar risken för sjukdom och komplicerade ingrepp som orsakar lidande och onödig klimatpåverkan. Vid medicinska ingrepp förbrukas nämligen en hel del engångsartiklar.   

Likaså resulterar onödig användning av antibiotika i snabb spridning av resistenta bakterier. Genom god sårvård och råd från veterinär kan djurägare själva bidra till att undvika onödig användning av antibiotika.

AniCuras 7 tips för att bli en mer hållbar djurägare:

  1. Se över hundens foder. Är det producerat i Sverige av svenska råvaror eller är det fraktat långt med icke miljövänliga transporter?
  2. Plastbanta genom att byta till biologiskt nedbrytbara hundbajspåsar. Exempelvis finns komposterbara påsar som är gjorda av potatisstärkelse.
  3. Handla djurtillbehör second hand istället för att köpa allting nytt!
  4. Använd hundkoppel- och halsband i etiskt producerat och gärna ekologiskt läder.
  5. Släng aldrig hundens/katten medicin i hushållssoporna eller spola ner i avloppet utan lämna alltid in till närmsta apotek.
  6. Minska matsvinnet genom att ge hunden matrester från din egen tallrik. Håll dock koll på vissa livsmedel som hundar inte bör äta som rå lök, majskolvar och kycklingben.
  7. Satsa på att ge ditt husdjur en god förebyggande vård. Den mest klimatsmarta vården är den som man slipper!

Fakta: Schäfrar och stadsjeepar

Forskarna Robert och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland, har beräknat hur mycket resurser och energi som förbrukas av olika husdjur och jämfört dessa med den energi som en stadsjeep förbrukar. Förbrukningen mäts i den markyta som krävs för att producera energin.

Stor hund: 1,1 hektar.
Medelstor hund: 0,84 hektar.
Stadsjeep, 4,6 liter, 1 000 mil per år: 0,41 hektar.
Katt: 0,15 hektar.
Hamster: 0,014 hektar.

Källa: New Scientist (TT) 

*Källa: Gregory S. Okin, 2 augusti 2017: Environmental impacts of food consumption by dogs and cats.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Tävla om veterinärvård till din katt eller hund under ett år!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och du är med och tävlar om vård för din katt eller hund i ett år till ett värde upp till 25 000kr! Gå till tävlingen nedan och läs våra fullständiga tävlingsvillkor och registrera dig för att tävla
Tävla här!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.