Jack russell terrier

Jack russell terriern skapades i England under mitten av 1800-talet med syftet att använda den vid rävjakt. Det är en livlig, självständig och smart liten hund. Dess söta uppsyn och sprudlande personlighet har charmat många, men under den gulliga fasaden döljer sig en bestämd och intensiv hund med starka jaktinstinkter vilket kräver en hel del av dess ägare.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Jack russell terriern utvecklades i södra England under mitten av 1800-talet. Pastor John Russell anses vara rasens skapare och han har också namngett den. Utöver sin kyrkliga gärning var prästen intresserad av rävjakt och jakthundsuppfödning. Han sökte en mindre jaktterrier som komplement till sina foxhounds i rävjakten. Hunden behövde vara modig och uthållig. Jack russell är en skällande terrier, vilket innebär att hunden ska driva upp räven ur grytet med sitt skällande i stället för att döda eller skada bytet. Genom pastor Russells avelsarbete uppstod två varianter av den lilla jaktterriern, vilka härstammade från i stort sett samma linjer. Det enda som skilde dem åt var storleken. Den högställda mer kvadratiska varianten går idag under namnet parson russell terrier, medan den lågställda varianten med längre rygg är den jack russell terrier som vi känner idag. Jack russell terriern har kommit att bli en favorit bland hästägare och hundsportentusiaster världen över. Den första jack russelln importerades till Sverige 1965 och rasen godkändes av Svenska Kennelklubben 2001. Idag är den en av de numerärt största raserna i terriergruppen. 

Temperament 

Jack russell terrier är en glad, modig och energisk liten hund med en stor personlighet. Den är självsäker och alltid redo för nya utmaningar och äventyr. Det här är otroligt intelligenta hundar, men den envisa naturen kan göra dem till en utmaning för sina ägare. Jack russell terrierns bakgrund innebär att den har en stor jaktlust och nära till skall. Detta i kombination med den höga energinivån kan göra att den upplevs som väldigt intensiv. Jack russells är oftast vänliga mot människor men fungerar inte alltid lika bra tillsammans med andra hundar. Pga. dess stora jaktlust så kan den utgöra en fara för katter och mindre husdjur i familjen.  

Den här hundens största tillgång är dess starka arbetsvilja som bottnar i bakgrunden som jakthund. Det är jaktlusten som ger hunden dess snarast omåttliga energi och om detta kan riktas mot andra uppgifter än jakt kan en jack russell nå långt inom till exempel olika hundsportgrenar. Den här hunden är som gladast när den får sällskap och en uppgift att utföra.

Aktivitetsnivå 

Om du letar efter en lugn hund som älskar soffan och inte kräver så mycket aktivitet är jack russell terrier inte en ras för dig. Den här hunden behöver mycket motion och stimulans för att må bra. Den besitter som sagt en stark jaktinstinkt och om den inte får utlopp för sin energi genom andra aktiviteter kommer den att ta varje chans den får att jaga. Den är duktig på att både hoppa och gräva så se till att din trädgård är ordentligt säkrad. Dess nyfikna natur och orädda personlighet gör att den gärna testar på olika aktiviteter. Hundsporter som agility, nosework, lydnad och rallylydnad är sådant som jack russelln ofta uppskattar och är framgångsrik inom. Om du kan tillgodose jack russell terrierns behov av motion och aktivering kommer du att även att få en bra soffkompis vid dagens slut. 

Pälsvård 

Jack russell terriern förekommer i tre olika pälstyper: slät, sträv eller raggig. En släthårig jack russell har tät och mycket kort päls som inte kräver någon trimning. Den är därför mycket lättskött. En strävhårig jack russell har en päls som består av ett lager underull och ett lager strävare täckhår. Denna pälstyp behöver trimmas några gånger per år, i gengäld fäller den mycket begränsat. En raggig jack russell har en päls som är ett mellanting mellan slät och sträv. Även denna päls är dubbel, men den har inte den mjuka underullen som strävhårsvarianten har. Den raggiga pälsen kräver också trimning, en eller ett par gånger per år.

Träning 

Det här är självständiga hundar som gillar att göra saker på sitt eget sätt. De gillar strukturer och rutiner, men håll träningspassen korta för att hålla intresset uppe – de blir uttråkade av för mycket upprepning. Som allra bäst fungerar träningen om jack russelln uppfattar att den är med och bestämmer, så det gäller att ägaren överlistar hunden och ligger steget före.

Jack russelln besitter en mycket stark jaktinstinkt som är svår, om ens möjlig, att träna bort. Rasen behöver konsekvent träning från tidig ålder om du ska kunna ha den lös på promenader.

Storlek och vikt

Jack russell terrier är en liten hund med en kompakt, stark kropp. Idealmankhöjden är 25-30 cm och idealvikten är 1 kg per 5 cm manköjd, dvs. en hund som är 25 cm bör väga ca 5 kg.  

Färg 

Enfärgat vitt ska dominera, tecknen kan vara svarta och/eller rödgula (tanfärgade). Tanfärgen varierar från ljust gulrött till djupt kastanjerött. Den vita färgen gör att hunden syns bra i fält, något som var viktigt när rasen utvecklades som jakthund.

Särskilda kännetecken för rasen 

Jack russell terriern har en stark bytesdrift och kan därför vara en utmaning att hålla tillsammans med katter eller de mindre sällskapsdjuren. 

Den har en benägenhet att skälla, så tidig och konsekvent träning rekommenderas om du inte vill ha en hund som skäller i tid och otid.

Ärftliga sjukdomar

Den här rasen är välkänd för sin goda hälsa och ofta långa livslängd – att de lever upp till 14–15 år är inte ovanligt. Rasen har inget hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben, men rasklubben rekommenderar ögonlysning avseende ögonsjukdomar och undersökning för patellaluxation (förskjutning av knäskålen ur dess normala position). Inom rasen förekommer även glaukom (grön starr), linsluxation och höftledssjukdomen Legg-Calvé-Perthes sjukdom, om än i mycket begränsad omfattning.  

Foder 

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Typ 

Terrier

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.