Att skaffa hund – detta är vad du bör tänka på

Att skaffa hund är en fantastisk och spännande resa, men bitvis kan det också vara krävande. Det beslut du fattar kommer att påverka dig i många år framöver, så det är viktigt att du tar reda på tillräcklig fakta innan du fattar beslutet. Här är några saker att tänka på innan du köper din hund.

Är jag redo för en hund?

Det första du ska tänka igenom noggrant är om en hund passar in i ditt liv. Att du önskar dig en hund är inte automatiskt detsamma som att ha tid, energi, plats och andra viktiga förutsättningar uppfyllda för att erbjuda hunden ett bra liv. Två saker är i synnerhet viktiga att betänka: en hund kommer förhoppningsvis att leva tillsammans med dig under många år framöver och hunden behöver nästan obegränsad uppmärksamhet under det första året.

Vilken hundras ska jag välja?

Valet av ras bör baseras på din livsstil samt vad du önskar få ut av hundägarskapet. Kanske är det en ren sällskapshund du är ute efter eller så har du siktet inställt på träning och tävling. Om du är jägare letar du förmodligen efter en fyrbent kamrat som vill följa dig i skogen. Alla hundar är fantastiska följeslagare och familjemedlemmar men våra hundraser har under hundratals år utvecklats åt olika håll och besitter idag vitt skilda egenskaper. Därför är det viktigt att du läser på ordentligt så att du har kunskap om just den ras du är intresserad av, allt för att valet av ras ska bli så rätt som möjligt. Ta gärna hjälp av erfarna uppfödare vilka kan ge dig värdefull information.

Utöver de cirka 300 hundraser som finns registrerade i Sverige så förekommer även ett stort antal blandraser. Generellt sett är temperament, utseende och ärftliga sjukdomar lättare att förutspå hos en renrasig hund än hos en blandras. Du har allstå en bättre chans att veta vad du kan förvänta dig av en renrasig hund. Med detta sagt så finns det förstås lika många ljuvliga blandrashundar som renrasiga hundar.

Träffa uppfödaren och valpen innan köp

När du har bestämt vilken hundras som passar dig behöver du besluta från vilken uppfödare du ska köpa din hund. En bra start kan vara att besöka rasklubbens hemsida. Där finns oftast kontaktuppgifter till de olika uppfödarna i landet. Även hos Svenska Kennelklubben kan du söka information. Det är bra att kontakta och besöka flera uppfödare för att bilda dig en uppfattning om vem du helst köper din valp från. Det slutgiltiga valet av uppfödare baseras ofta på magkänslan, men valet underlättas om du träffat flera uppfödare. Köp aldrig en valp utan att du har fått besöka uppfödaren och valpen i hemmet – du bör också få träffa valpens mamma och syskon. Om uppfödaren inte vill låta dig besöka tik och valpar i deras hemmiljö ska du ana oråd.

Betala aldrig en handpenning för en valp du inte har träffat och se till att du får ett kvitto på inbetald handpenning.

När du besöker uppfödaren så ska du passa på att ställa många frågor - både för att lära känna uppfödaren och valpen och för att få svar på alla dina funderingar om rasen. Uppfödaren kan inte garantera hur just din valp kommer att se ut eller vilka egenskaper den kommer att besitta, men han eller hon kan ge dig mycket information om rasen. Var beredd på att också du kommer att få frågor. En seriös uppfödare vill vara säker på att valpen kommer till ett bra hem och genom att ställa frågor om dig och ditt liv kan uppfödaren hjälpa dig att välja den individ som passar bäst för just dig.

Pappersarbete

En valp får lämna sin mamma tidigast vid åtta veckors ålder. En del uppfödare har kvar valpen ytterligare någon vecka innan du får hämta den. För bästa anpassning till sin nya familj och miljö är det bra om valpen inte är alltför gammal när den flyttar hem till dig. När du hämtar din valp ska du få ett antal viktiga dokument från uppfödaren: registreringsbevis, köpeavtal och ett besiktningsintyg från veterinär vilket inte får vara äldre än en vecka. Valpen ska vara vaccinerad när den flyttar hem till dig och du ska få med ett vaccinationsintyg som visar detta. Be uppfödaren om skriftlig information om utfodring och avmaskning, för även om du ställer alla frågorna till uppfödaren i samband med hämtningen så är det lätt att glömma. I synnerhet när en liten valp pockar på uppmärksamhet.

Innan du hämtar din valp bör du teckna en liv- och veterinärvårdsförsäkring för den. Ibland har uppfödaren tecknat en försäkring som du kan få ta öve. Se till att försäkringsfrågan är utredd och klar när du hämtar valpen så att du inte riskerar att din valp är oförsäkrad om en skada skulle uppstå.

I Sverige är det lag på id-märkning av hundar. Hunden ska vara id-märkt när du köper den men du behöver själv registrera dig som hundens ägare hos Jordbruksverket. Detta gör du genom att logga in med BankID på Jordbruksverkets hemsida och fylla i dina uppgifter.

Läs fler råd om att köpa valp.

Lycka till med din kommande hund!

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.