Tio vanliga hundsjukdomar

Hosta, hälta och hudproblem - det är några vanliga anledningar till att hundägare söker veterinärvård för sitt djur. Här berättar vi om tio vanliga hundsjukdomar, och när det är särskilt viktigt att snabbt söka vård.

På en djurklinik är ingen dag den andra lik - hundar, katter och andra smådjur söker vård för alla möjliga tänkbara åkommor. Men det finns några sjukdomar och besvär som dyker upp oftare än andra. Här har vi sammanställt tio av de vanligaste orsakerna till att hundar kommer till veterinären. Nedan hittar du också mer läsning om olika tillstånd, och vilka sjukdomstecken som innebär att hunden behöver vård akut samt vilken behandling som finns för de olika sjukdomstillstånden.

1. Mag-tarmproblem

De flesta hundar drabbas någon gång i livet av magproblem, med symtom som kräkningar, diarréer och eventuellt minskad aptit. Hos unga hundar handlar det ofta om matförgiftningar, infektioner eller att de har ätit något olämpligt och behöver ges kräkmedel. 

När en äldre hund har symtom som kräkning eller diarré kan det ibland vara tecken på sjukdomar som inte har med magen eller tarmen att göra, såsom leversjukdom, njursjukdom eller livmoderinflammation. Kroniska magbesvär förekommer i alla åldrar, och kan exempelvis bero på allergi/överkänslighet eller en inflammatorisk sjukdom i tarmen. 

Om hundens allmäntillstånd är påverkat, eller om hunden inte kan få i sig/behålla mat och vätska bör den undersökas hos veterinär så snart som möjligt. 

Här kan du läsa mer om några vanliga sjukdomar i mage-tarm hos hundar: 

2. Tandsjukdomar och tandskador

Många av våra hundar har problem med tänderna. Hundar visar inte alltid att de har tandvärk, och det är en god idé att ta hunden på regelbunden tandkoll hos veterinär. Tandsten är vanligt förekommande, och med tiden kan det ge upphov till sjukdom i tandköttet, tandlossning och infektion i tandrötter. Andra tillstånd som kräver vård är exempelvis tandfraktur och tandresorption, TR. Kontakta veterinär om din hund har fått tandfraktur!

Läs om olika tandproblem som kan drabba hundar i följande artiklar:

3. Knölar

Knölar i eller under huden är en tredje vanlig besöksorsak. Hunden själv brukar sällan vara besvärad av knölen, om det inte är frågan om en sårinfektion (böld), talgkörtelcysta som spruckit (aterom), reaktion efter insektsbett, furunkel på en tass, eller en tumör som blivit sårig eller sitter på ett obekvämt ställe.

Här kan du lära dig mer om olika typer av knölar hos hundar:

4. Hudbesvär

Huden hos hunden är känslig, och olika former av hudproblem leder många djurägare till att kontakta veterinär. Vanliga symtom är att hunden får utslag, klåda, fukteksem eller att hunden tappar päls. Flera olika orsaker kan ge upphov till väldigt likartade hudsymtom. Vid besöket går veterinären igenom hundens sjukdomshistoria och undersöker huden för att hitta tecken på infektion med bakterier, jästsvampar eller parasiter. Ibland tas blodprover för att leta efter eventuella sjukdomar som kan påverka päls och hud. Ofta inleds också en allergiutredning, i synnerhet om hunden får återkommande eller långvariga besvär. Kontakta veterinär om du behöver råd.

Mer information om vanliga hudproblem hos hundar samt hur de utreds hittar du här: 

5. Hältor

Hälta kan uppkomma av flera olika orsaker. När en hund är kraftigt halt ska veterinär uppsökas akut. Anledningen kan då vara benbrott (fraktur) eller olika former av mjukdelsskador, som t ex korsbandsruptur. Flera av dessa tillstånd har bättre prognos för tillfrisknande om de åtgärdas snabbt, särskilt när det gäller unga, växande hundar. Hunden måste även snabbt få hjälp med smärtlindring. 

En väldigt vanlig orsak till akut hälta hos hundar är klobrott. Då brukar hunden dessutom ofta slicka mot tassen och kanske blöda lite. 

Hälta som kommer smygande, eller bara ses till och från, är också förknippad med smärta och behöver undersökas hos veterinär. En vanlig anledning till att medelålders eller äldre hundar får den här typen av hälta är artros. Kontakta veterinär om du behöver råd.

Här finns mer läsning om olika orsaker till hälta hos hundar, samt om hältutredning: 

6. Öronproblem

Öroninflammation ger symptom som klåda, ömhet och ibland avvikande öronsekret (dålig lukt och/eller annorlunda färg). Hundar med öroninflammation kan ruska på huvudet ofta, kanske hålla ena örat lite lägre eller rentav få blodöra. 

Läs mer om öroninflammation respektive blodöra hos hund här: 

7. Ökad törst och ökat kissande

Ökad törst och ökat kissande går för det mesta hand i hand (förutom när hunden har uttalade diarréer eller svår njurskada, då urinproduktionen kan minska eller upphöra). Det händer dock att djurägare enbart lägger märke till det ena eller det andra symtomet. 

En hund som dricker mycket behöver utredas hos veterinär. Om hunden samtidigt har andra symtom, som nedsatt allmäntillstånd eller kräkningar, ska den komma under vård så snart som möjligt. Ökad törst ses bland annat vid urinvägsinfektion, njursjukdom, leversjukdom, livmoderinflammation och vissa tumörformer som ger förhöjda nivåer av kalcium i blodet. Hundar med ämnesomsättningsrubbningar som Cushings sjukdom och diabetes mellitus brukar också dricka mycket. 

Ibland har den ökade törsten en naturlig förklaring - som i samband med värmebölja eller övergång från blötfoder till torrfoder. Andra gånger beror den på att hunden har ont i magen. Ökad törst kan även vara psykogen, och då finns inte någon underliggande fysisk orsak. I sällsynta fall orsakas den stora törsten av sjukdomen diabetes insipidus, som innebär att hunden inte kan koncentrera urinen. 

Det här är några av de tillstånd som kan medföra ökad törst: 

8. Livmoderinflammation (pyometra)

Livmoderinflammation drabbar uppemot en fjärdedel av alla okastrerade tikar under tio års ålder, och är därmed en vanlig orsak till att hundar kommer till veterinären. Symtomen på livmoderinflammation, eller pyometra som det heter på latin, kan utvecklas snabbt. Sjukdomen är därför en vanlig orsak till att hundar måste söka vård akut. Läs mer om vad du som är ägare till en okastrerad tik bör hålla utkik efter: 

Läs mer om livmoderinflammation här.

9. Bitsår och andra skador

Både jakthundar som drabbat ihop med björn eller vildsvin, hundar som varit i slagsmål, och hundar som varit i trafikolycka, kan få dramatiska skador som måste ses om akut på djursjukhus. 

Det vanligaste är dock att hunden råkar ut för en mindre skada, som t ex skärsår i en trampdyna eller en incident i samband med klippning. Sådana skador kan behöva åtgärdas hos veterinär för att läka ordentligt. 

Här hittar du mer läsning om bitsår.

10. Hosta och luftvägsbesvär

Kortvarig hosta, nysningar och fnysningar är vanliga symtom hos hundar. I de flesta fall är orsaken en infektion i luftvägarna, i form av kennelhosta, lungparasiter eller noskvalster. En hund som har typiska symtom på kennelhosta, men som inte är allmänpåverkad, kan få utmärkt rådgivning digitalt. Då kan veterinären bilda sig en uppfattning om hundens tillstånd, helt utan smittrisk för andra patienter.

Det finns dock tillfällen när hundar med hosta eller andra luftvägssymtom måste komma till en fysisk klinik. Om hunden har andningssvårigheter behöver den komma under vård omedelbart.

Läs om olika orsaker till hosta och luftvägssjukdom här: 

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.