Parodontit - tandlossning hos hund

Parodontit (tandlossning) är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar våra hundar. Dålig munhygien, tandsten och tandköttsinflammation är underliggande orsaker till tandlossning. Det bästa sättet att förebygga parodontit är regelbunden tandborstning och god munhälsa.

Vad är parodontit?

Parodontit innebär tandlossning och är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar hundar. Bristande munhygien kan leda till tandsten och inflammationer, som i sin tur kan initiera tandlossning. Hundens ålder är också en faktor som spelar stor roll: ju äldre hunden är desto större är risken att drabbas av parodontit. Mindre hundraser som exempelvis dvärgpudel, papillon och chihuahua löper också större risk att få tandlossning och andra problem med tänderna. 

Parodontit är ett smärtsamt tillstånd som i allra värsta fall innebär att hunden tappar sina tänder. Sjukdomen kan ofta leda till matvägran, svårigheter att tugga, blödande tandkött och dålig lukt i munnen. Även käkbenet kan drabbas av inflammationen vilket kan leda till komplikationer. Misstänker du att hunden har drabbats av parodontit ska du kontakta veterinär för undersökning och behandling.

Varför drabbas hunden av parodontit?

Den underliggande orsaken till parodontit är obehandlad tandsten.Tandsten uppkommer efter att plack, dvs mjuk och kritliknande beläggning av bakterier, lägger sig på tändernas yta. I kontakt med saliv förkalkas placket och blir till hård tandsten. Med regelbunden tandborstning kan du hålla tandsten i schack.

Plack och lättare tandsten är i sig ofarligt, men om munhygienen försummas kan tandstenen förvärras och krypa ner i tandköttsfickor där sjukdomsalstrande bakterier trivs. Det kan orsaka tandköttsinflammation med blödande tandkött och nedbruten vävnad som följd. Det är smärtsamma tillstånd för hunden, och kan i värsta fall leda till att flera tänder lossnar.

Märker du att din hund har problem med tandsten ska du alltid kontakta veterinär i tidigt skede för att få hjälp och råd kring hur du kan förebygga och behandla tandstenen hemma. Vid svårare fall av tandsten behöver hunden få rengörande behandling, så kallad PTR.

Tandlossning har i viss mån ärftliga orsaker. Olika hundar bildar olika mycket tandsten och oftast är det hundar av små raser som drabbas av parodontit. Vet du om att din hund har anlag för dåliga tänder och tandlossning är det därför extra viktigt att förebygga parodontit i den utsträckning som går. Detsamma gäller om du tidigt i hundens liv ser att den börjar få tandsten. 

Här kan du läsa mer om tandborstning på din hund och få handfasta tips om vardaglig munhygien.

Daglig tandborstning är ett enkelt sätt att förebygga svår tandsten och smärtsam tandlossning.

Symtom på tandlossning hos hund

Ett första tecken på tandlossning kan vara att hunden luktar illa i munnen, eftersom bakterietillväxten och inflammationen ger dålig andedräkt och illaluktande tandkött. Tandköttet blir svullet, ömt och lättblödande.

Eftersom tandsten är den vanligaste bakomliggande orsaken till parodontit kan hunden även vara kraftigt ansatt av svår tandsten. Hårda cementliknande beläggningar kan synas på tänderna och vid tandköttsraden. I de flesta fall har tandstenen även krupit ner under tandköttet och orsakar inflammation.  Tandlossning uppkommer i ett sent skede av sjukdomen. Drabbade hundar har då haft dålig munhygien, rikligt med tandsten och eftersatt tandborstning under en lång tid.

Misstänker du att hunden är i riskzonen för tandlossning ska du titta efter följande symptom:

  • stora problem med tandsten
  • hunden luktar illa i munnen (dålig andedräkt)
  • svårigheter eller ovilja att tugga, tuggar bara på en sida eller tappar mat
  • ovilja att leka med hårda leksaker och tuggben
  • svullet eller blödande tandkött
  • dåligt humör på grund av smärta

Redan vid tecken på tandsten bör du kontakta veterinär för att höra om tänderna behöver bli  rengjorda på klinik. Du kan också få råd om hundens munhygien, samt hjälp med hur du kan införa en bra och daglig tandborstningsrutin.

Behandling av parodontit

Parodontit behandlas hos veterinär. Hunden blir nedsövd för att inte känna obehag under behandlingen, men också för att tänderna ska gå att åtgärda i lugn och ro. Tänderna rengörs och tandsten avlägsnas med hjälp av ultraljud. Det görs bland annat för att kunna bedöma hur pass ansatta tänderna är. Behandlingen kallas PTR, professionell tandrengöring, och utförs när hunden har mycket tandsten, oavsett om parodontit utvecklats eller inte. 

Om hunden har lösa eller skadade tänder röntgas dessa. Är de mycket skadade, blottade eller lösa, drar veterinären ut dem. Det är inte ovanligt att fler tänder än förväntat kan behöva dras ut, eftersom rengöringen av tandsten och röntgenundersökningen kan avslöja gömda skador. De kvarvarande tänderna poleras för att ytan ska bli blank, eftersom det fördröjer uppkomsten av ny tandsten.

Efter avslutad behandling kan ni behöva komma tillbaka för kontroller och ytterligare behandlingar. Veterinären kan göra upp en behandlingsplan om hen bedömer detta nödvändigt. Det kan exempelvis vara om fler tänder bör avlägsnas inom en snar framtid. 

Vanligtvis klarar sig hundar bra på färre tänder än normalt. Dagarna efter att tänder dragits ut kan det dock vara ömt och svullet i munnen, och hunden kan upplevas lite försiktig vid matskålen. Hunden får smärtstillande läkemedel, och maten serveras uppblött så att den inte behöver tuggas. Du behöver även skölja rent i munnen med ljummet vatten efter att hunden har ätit. Det är kanske inte så konstigt om matskålen inte lockar efter tandutdragning, men skulle hunden matvägra behöver du kontakta veterinär igen. 

Viktigt med god munhygien

Parodontit är ett sent stadie av svår tandsjukdom, som kan förhindras genom förebyggande rutiner. För att undvika tandlossning och parodontit behöver du som ägare se till att hunden har en god munhygien och införa en regelbunden rutin med tandborstning. 

God munhälsa och friska tänder är mycket viktigt för en välmående hund. Hundar kan inte själva reglera munhygienen eller borsta tänderna, och därför har du som ägare ett ansvar att se efter hundens tänder. Munhälsan kan dessutom försämras med tiden, som en naturlig del av att hunden åldras, varför det är extra viktigt med tandborstning på äldre dagar. 

Känner du att du behöver hjälp med hundens munhygien och hälsa kan du alltid rådfråga din veterinär. Här på hemsidan har vi dessutom samlat en rad artiklar som kan ge dig information, fakta och hjälp när det kommer till hundens tänder. Du kan exempelvis läsa om tandhälsa hos valpar och hur valpens tänder utvecklas. Här har vi samlat fakta och råd när det gäller att borsta tänderna på sin hund. Du kan även läsa mycket mer om tandsten hos hund som är viktig orsak till att parodontit uppstår.

Vill du boka tid för en tandundersökning? Välkommen att kontakta oss!

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.