Orsak

Det finns flera tänkbara orsaker till förstoppning. En vanlig orsak är att hunden ätit för mycket av något svårsmält som t ex hästavföring, hästfoder (t ex betfor eller havre), fågelfrön, djurben eller sand. Hunden kan också ha ätit alltför stor mängd mat eller fått i sig ett främmande föremål (t ex en leksak) som kan orsaka stopp i tarmen.

Om hunden har någon form av smärta i analregionen kan detta medföra att hunden inte vågar eller vill bajsa. Avföringen ligger då kvar i ändtarmen och blir hårdare och hårdare samt svårare att få ut. Exempel på smärttillstånd som kan orsaka förstoppning är proktit (inflammation i ändtarmen), perinealbråck eller problem med analsäckarna. En förstorad prostata kan trycka mot tarmen och göra det svårare för avföringen att passera. Avföringen kan då bli platt och hunden kan behöva lång tid på sig att tömma tarmen.

Andra orsaker till förstoppning kan vara att hunden har problem i rörelseapparaten, till exempel artros, som gör det smärtsamt eller svårt att inta avföringsställning. Mer ovanliga orsaker till förstoppning är missbildningar i tarmen, tumörer och neurologiska sjukdomar.

Om hunden har lätt för att bli förstoppad kan det bero på att den får för lite motion. Motion bidrar till att den tid det tar för tarminnehållet att passera genom tjocktarmen minskar. Ju längre tid det tar för avföringen att färdas genom tarmen, desto mer vätska avlägsnas och desto svårare blir det för avföringen att passera. Resultatet blir hård avföring som är svårare att få ut.

Vätska är viktigt för regelbundna tarmrörelser. Om hunden blir uttorkad blir avföringen hård och får svårare att passera. Normalt vätskebehov är för hund är ca 50 ml per kg och dygn.

Symtom

Symtom vid förstoppning kan vara nedsatt allmäntillstånd, hunden krystar men lite eller ingen avföring kommerkräkningar, spänd buk eller obehag när man klämmer på buken.

Vad kan man göra själv?

Om hunden har ett opåverkat allmäntillstånd, är frisk sedan tidigare och det inte finns någon misstanke om en allvarlig orsak till förstoppningen kan djurägaren prova att behandla hunden hemma med många, långsamma promenader och ett ökat vätskeintag. För att hjälpa magen i balans kan det vara lämpligt att ge speciellt framtagen skonkost som säljs hos veterinär.

Du bör inte använda läkemedel avsedda för behandling av förstoppning innan en veterinär har undersökt hunden.

När bör veterinär uppsökas?

  • Vid misstanke om att hunden fått i sig ett främmande föremål t ex en leksak eller tråd/garn
  • Om hunden ätit ben eller sand
  • Om hunden har kräkningar
  • Vid påverkat allmäntillstånd
  • Om avföringen innehåller blod
  • Om hunden är yngre än 6 månader
  • Förstoppningen inte har upphör efter två dagar, trots egenvård
  • Hunden uppvisar smärta när den bajsar/försöker bajsa
  • Hunden har nedsatt/ingen aptit och dricker dåligt

Behandling hos veterinär

Veterinären utför först en allmän klinisk undersökning med särskilt fokus på allmäntillståndet, hundens vätskestatus och bukorganen. Ofta kompletteras den kliniska undersökningen med en röntgenundersökning av hundens buk för bedömning av förstoppningen.

Beroende på hundens allmäntillstånd och förstoppningens karaktär och orsak, kan hunden behöva skrivas in på djursjukhuset för behandling. Ofta börjar man med en så kallad medicinsk behandling där syftet är att mjuka upp avföringen i tarmen så att den lättare ska kunna passera. Behandlingen kan bestå av dropp, smärtlindring, tarmmotorikbefrämjande preparat och eventuellt laxerande läkemedel och lavemang. Om behandlingen inte har effekt kan man behöva söva hunden och försöka lösa förstoppningen med ett större lavemang. Ibland är förstoppningen så pass omfattande att flera narkoser och lavemang behöver utföras innan förstoppningen är löst. Ofta kontrolleras buken med en uppföljande röntgenundersökningen för att säkerställa att förstoppningen är löst.

Om hunden får upprepade problem med förstoppning krävs en vidare utredning för att fastställa bakomliggande orsak.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Pro-Fibre-20hund_7_9.jpg fibrerespons-20.jpg

Contact a veterinarian

Tävla om veterinärvård till din katt eller hund under ett år!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och du är med och tävlar om vård för din katt eller hund i ett år till ett värde upp till 25 000kr! Gå till tävlingen nedan och läs våra fullständiga tävlingsvillkor och registrera dig för att tävla
Tävla här!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.