Svamp i örat hos hund

Jästsvamp är en vanligt förekommande och ofarlig mikroorganism i den normala hudfloran hos hundar. Vanligast är jästsvampen Malassezia pachydermatis.

Hos en del hundar kan jästsvamp växa till kraftigt och ge upphov till en besvärande hud- eller öroninflammation. Jästsvampsinfektionen är i sig ofarlig men drabbade hundar får ofta återfall. Vanligtvis finns då en underliggande känslighet i huden som bör utredas.

Symtom

Hundar med jästsvampsinfektion får klåda och rodnad i huden. Områden som oftare drabbas av jästsvampsinfektion är huden kring ändtarmsöppning eller vulva, mellan tår och trampdynor eller i veck kring läpparna. Vid öroninfektion med jästsvamp får hunden förutom klåda också ökad produktion av öronvax.

Diagnos

I samband med veterinärens undersökning av hundens hud och öron tas prover för mikroskopisk undersökning. Diagnosen ställs genom att en ökad förekomst av jästsvamp påvisas i prover från drabbad hud.

Behandling

Ofta kan själva infektionen hanteras med hjälp av frekvent rengöring med särskilda antimikrobiella medel eller schampon. För att förebygga återinsjuknande kan även kortisonbehandling ges lokalt eller i tablettform. Behandlingen utförs till större delen av djurägaren i hemmet, med regelbundna återbesök hos veterinären.

Om hunden har långvariga eller återkommande problem med jästsvampsinfektion kan andra utredningar och behandlingar bli aktuella. Läs mer under Öroninflammation hos hund respektive Allergi hos hund.

Prognos

En hund med jästsvampsinfektion får ofta återkommande besvär, om den t ex har en obehandlad underliggande allergi eller annan hudsjukdom. Veterinären kan då rekommendera förebyggande behandlingar i form av öronrengöring eller schamponering. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.