Furunkulos hund

Furunkulos, eller ”bölder mellan tårna” är ingen specifik diagnos utan innebär en djup inflammation och infektion i huden på grund av spruckna hårsäckar. Furunkulos är en kronisk hudinflammation som kräver flera undersökningar och provtagningar för att veterinären ska kunna fastställa orsaken.

Symtom

Furunkulos uppstår oftast i tassarna mellan tårna men kan även förekomma på hakan. Det ser ut som bölder av varierande storlek, som i vissa fall öppnar sig med varigt eller blodblandat sekret, i andra fall kvarstår intakta. Tassarna är ofta svullna och hundarna slickar sig. En del visar även hälta eller ovilja att gå på grusiga underlag.

Orsaker

Furunkulos är ingen specifik diagnos utan beror på någon bakomliggande orsak. Furunkulos är ofta svårbehandlad och det är vanligt med återkommande besvär. När furunklerna spricker bildas ärrvävnad i tassarna och det blir allt svårare att få sjukdomen att läka ut.

Djupa infektioner, demodex, hormonella sjukdomar, belastning av tassarna, benställning, artros i tåleder, främmande kroppar mm kan leda till sjukdomen. Furunkulos är vanligare på korthåriga hundar med lite stickigt hår som boxer, bullterrier och labrador. Övervikt bidrar till problemet eftersom tassarna belastas ännu mer.

Behandling hos veterinär

Oftast tas cytologi (cellprover), odlingsprover, djupa skrap och blodprover för att utreda och utesluta bakomliggande sjukdomar. Misstänks ledsjukdomar kan tassarna behöva röntgas. I vissa fall krävs biopsier (vävnadsprover) från huden.

Behandlingen riktas mot bakomliggande sjukdom i de fall den kan fastställas. Oftast behandlas sekundärinfektioner antingen genom utvärtes schamponering eller antibiotika.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

xBioxid-20shampoo-202-5pct_8_9.jpg.pagespeed.ic.wAKkz4ogQM.jpg

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.