Fukteksem hos hund

Fukteksem, även kallat hot-spot eller våteksem, är en vanlig form av akut ytlig hudinfektion hos hund som uppstår lokalt i huden. Alla raser kan drabbas, men fukteksem är mer vanligt förekommande på raser med lång och/eller tät päls som t ex retrievers, Rottweiler och Newfoundlandshund.

Fukteksem kan ha många olika bakomliggande orsaker, såsom parasiter (loppor, löss, fästingar) allergier eller tät och fuktig päls.

Symtom

Fukteksem visas ofta som kladdiga, variga, hoptovade och ömmande områden i huden som vanligtvis vätskar sig och är ilsket röda. Ofta blossar fukteksem upp över en natt och kan klia och smärta avsevärt. Typiska platser för fukteksem är kinder, nacke/hals, rygg, lår och svansrot.

Vad kan man göra själv?

För att förebygga fukteksem är det bra att hålla pälsen tovfri och torr. Kontrollera att hunden inte bär på ohyra (loppor, löss eller fästingar), eller har små sår som kan vara början till fukteksem.

Att hindra hunden från att bada kan vara svårt på sommaren. Tänk på att en päls som känns torr på ytan kan vara genomblöt närmast huden. I ett tidigt stadium av fukteksem kan inflammationen stoppas och läka ut om pälsen rakas och tvättas med bakteriedödande medel, exempelvis klorhexidin.

När bör veterinär uppsökas?

Veterinär bör kontaktas om infektionen sprids eller hunden har påtagligt ont av eksemet.

Behandling hos veterinär

Behandling består i första hand av att pälsen över hudförändringen rakas bort med en flera centimeters marginal utanför eksemet. Fukteksem kan vara relativt smärtsamt, varför lugnande preparat ibland behövs inför rakning och behandling. Hunden bör ha krage för att inte kunna slicka, klia och förvärra fukteksemet. Ofta behöver hunden få smärtstillande behandling.

För hundar med upprepade våteksem bör grundorsaken utredas för att förhindra återfall.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

douxo_shampoo_200ml.jpg clorexyderm_oto_pi_.jpg

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.