Fukteksem hos hund

Fukteksem kallas även för hot spot eller våteksem, och är en akut inflammation i huden. Tillståndet ses oftast sommartid och i synnerhet om hunden badar mycket och vistas i varma miljöer. Fukteksem kan drabba alla hundar men är vanligare hos raser med lång och/eller tät päls.

Vad är fukteksem?

Fukteksem, som även kallas hot spot eller våteksem, är en varbildande inflammation i ett avgränsat område i huden. Bakterieinfektion är inte grundorsaken bakom fukteksem, och tillståndet i sig är inte smittsamt.

Det är flera faktorer som samverkar för att ett fukteksem ska uppstå:

  • Varm och fuktig miljö. Det är därför hundar oftare drabbas sommartid.
  • Hunden kliar, biter eller slickar intensivt på ett specifikt område i huden. Detta brukar bero på att den har klåda eller smärta i området. Därför kan fukteksem dyka upp i samband med öroninflammation eller analsäcksinflammation. Andra gånger är det klåda och irritation runt ett insekts- eller fästingbett som är den utlösande faktorn.
  • Hundens egna hudbakterier växer till när det lokala immunförsvaret i huden blivit försämrat till följd av slickandet. Bakterierna ökar klådan och skapar en ond cirkel.
  • Ibland finns en underliggande allergi eller överkänslighet som ger inflammation och klåda i huden. Allergi kan också medföra öroninflammation eller analsäcksinflammation. Om hunden får återkommande besvär med hot spot eller andra hudsymtom bör därför en hudutredning göras. 

Misstänker du att din hund fått fukteksem? Då är du välkommen att kontakta våra veterinärer i appen för rådgivning i första hand. 

Symtom på fukteksem hos hund

Ett vanligt tecken när en hund drabbas av fukteksem är att hunden kliar eller slickar sig ovanligt mycket på ett och samma ställe. Hot spot kan uppträda över hela kroppen, men extra vanligt är det på kinder, rygg, svansrot och lårens utsida. När eksemet upptäcks av djurägaren har ofta pälsen kladdats ihop till en “kaka” av intorkat var.  Där under är huden rodnad, sårig, svullen och fuktig. Tillståndet brukar vara smärtsamt och det är inte säkert att hunden tillåter en närmare undersökning.

Symtom på fukteksem utvecklas snabbt, ofta över en natt.

I ett tidigt skede kan utslaget vara litet. Det brukar dock växa sig stort under väldigt kort tid, flera centimeter på bara några timmar. En hund kan få fukteksem på olika ställen på kroppen samtidigt, eller ha ett större utslag som snabbt brer ut sig över huden, om inte behandling inleds snabbt.

Efter att området har rakats och rengjorts brukar hudsåret torka upp och huden blir fnasig. Hudrodnaden avtar successivt. Nya utslag eller återkommande fuktande, geggiga områden är tecken på att inflammationen inte är under kontroll. I så fall bör veterinär kontaktas. 

Att förebygga fukteksem

Under sommaren är det extra viktigt att undersöka hundens päls och hud regelbundet, eftersom varm och fuktig miljö gynnar uppkomsten av fukteksem. Har du en hund som tycker om att bada bör du skölja av den med rent vatten efteråt och torka hunden noga så att inte huden irriteras av väta under långa perioder. 

De flesta hundar med lång, tät päls drabbas aldrig av fukteksem hur mycket de än badar, och fukteksem kan även uppstå hos hundar som har kort päls och aldrig badar. En viktig faktor för att ett hot spot ska utvecklas är nämligen att huden är känslig och irriterad. Det gäller att avgöra vad som kom först - slickandet eller hudirritationen? I en del fall är det slickandet som orsakar irritationen, om hunden exempelvis har smärta i en underliggande värkande led, i ett inflammerat öra eller igentäppt analsäck. Men i de allra flesta fall är det en befintlig irritation i huden som har utlöst slickandet eller kliandet. 

Förebygg insektsbett

Hudparasiter (oftast loppor, rävskabb eller löss) och insekts- eller fästingbett är vanliga orsaker till fukteksem, eftersom det kan orsaka klåda hos känsliga hundar. Om du vet med dig att din hund brukar få hudreaktioner vid insekts- eller fästingbett kan du diskutera förebyggande behandling med din veterinär.

Egenvård

Två förutsättningar för att kunna behandla eksemet framgångsrikt hemma är dels att hunden inte har alltför ont och dels att du hinner upptäcka utslaget i tid. 

Fukteksem kan göra mycket ont och orsaka att även den snällaste hund kan bitas. I så fall bör ni uppsöka veterinär för vård.

Sätt helst på hunden en krage innan du hanterar fukteksemet. Du bör även använda engångshandskar.

Raka bort päls

Om din hund inte är besvärad börjar du med att raka bort pälsen runt eksemet samt klippa bort håren i själva utslaget. Raka med god marginal, minst ett par centimeter, så du kan se var utslaget slutar och frisk hud börjar. Kringliggande hud ska vara helt fri från utslag, plitor och krustor. Är den inte det bör veterinär uppsökas. 

Tvätta noga

Tvätta rent eksemet från var och sekret. Steril koksaltlösning/”sårtvätt” är lämpligt att använda eftersom det orsakar minimalt med sveda. Dränk in och lös upp kladd i pälsen och sårskorpor. Tovig päls kan klippas bort försiktigt med sax. 

Därefter rengör du området grundligt med bakteriedödande medel, såsom klorhexidinschampo för hund enligt anvisning på förpackningen. Undvik starka eller parfymerade tvålar och liknande. Fukteksemet ska därefter hållas torrt och rent. Rengör från sårsekret en eller två gånger om dagen, med koksaltlösning, klorhexidinlösning eller bakteriedödande hundschampo, tills såret börjar torka upp. Du kan eventuellt applicera en lindrande gel eller salva efteråt. I så fall bör du använda produkter anpassade för hundar. Rådgör med veterinär eller apotekspersonal.

Sätt på en krage

Du behöver skydda fukteksemet från att hunden fortsätter slicka, bita eller klia. I de allra flesta fall räcker det med att sätta på hunden en krage, som inte ska tas av förrän huden är läkt och klådan upphört. Mycket viga och smidiga hundar kan komma åt att klia med baktassen mot ett sår på huvudet trots krage. I så fall kan du begränsa skadorna genom att klippa klorna kort och tejpa fast en ren strumpa över tassen.

Om inte utslaget snabbt börjar gå tillbaka och läka (inom ett par dygn) bör hunden undersökas av veterinär. Detsamma gäller om den får växande utslag eller återfall. 

Behandling hos veterinär

Behandling av fukteksem hos veterinären rekommenderas om hunden har ont av eksemet, eller är snabbväxande. Har du behandlat eksemet hemma efter bästa förmåga utan att det läkt ut, ska du kontakta veterinär. På kliniken kan hunden ges en lugnande och smärtstillande spruta innan fukteksemet åtgärdas. Sedan behandlas eksemet som vid egenvård, med rakning, noggrann rengöring och desinficering.

Om det behövs kan hunden även få salva som lindrar klåda, eller ett smärtstillande medel. Du får instruktioner för hur du ska fortsätta vården hemma, samt receptbelagd medicin om veterinären bedömer att det behövs. 

Skulle det finnas en bakomliggande orsak till fukteksemet - som parasiter eller analsäcksinflammation - så behöver det också behandlas. Drabbas hunden ofta av fukteksem rekommenderas att en utredning görs för att hitta underliggande orsaker. Återkommande fukteksem är vanligt hos hundar med allergi

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär 2022

Kontakta en veterinär

Rekommenderade produkter vid fukteksem

I AniCuras webbshop kan vi erbjuda ett brett utbud av foder, leksaker och andra tillbehör för ditt husdjur. Du hittar också ett välutrustat urval av vårdartiklar som hjälper dig att sköta om ditt djur på bästa sätt. Se även vårt kompletta utbud av hundfoder eller kattfoder.
Clorexyderm Solution Spray, 250 ml

Clorexyderm Solution Spray, 250 ml

Underlättar den dagliga rengöringen av tassar, speciellt mellan tårna. De är särskilt lämpade att rengöra hudveck (nos-, läpp- och vulvaveck). Dålig lukt avlägsnas effektivt. Svider inte.
Handla denna produkt
DOUXO S3 Pyo Schampo 200 ml.

DOUXO S3 Pyo Schampo 200 ml.

Desinficerande och djuprengörande schampo för oren hud. Återfuktande och vårdande ingredienser som ger balsameffekt.
Handla denna produkt

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.