Kaniner är växtätare som i det vilda mest lever på färskt gräs, blad, bark och andra växter. Det är en kalorifattig och fiberrik föda. För att tillgodose kaninens behov av fibrer bör du se till att den alltid har fri tillgång till hö av god kvalitet. Tänk på att en kanin som får mycket energirik och onyttig kost ofta inte äter så mycket hö som den borde. För att få kaninen att äta sitt hö kan du behöva dra ner på godis och andra onyttigheter.
Färskt gräs och växter
På sommaren är det bra om kaninen kan få äta färskt gräs och andra växter utomhus. Födosök och betande är naturliga och viktiga beteenden för kaninen men det är inte alltid det går att erbjuda. Om du inte har möjlighet att låta din innekanin gå ute och beta, kan du plocka färska växter och ta in. Maskrosblad, blåbärsris, kirskål och grenar från fruktträd är exempel på växter som kaniner brukar uppskatta.
Vilka växter är farliga för kaniner?
Tyvärr finns inte några vetenskapliga undersökningar om näringsinnehåll i vanliga svenska “ogräs”. Det är inte heller undersökt vilka växter som kan vara giftiga. Kaniner verkar ändå ha en viss förmåga att undvika giftiga växter själva men man behöver ha koll på vad man serverar dem. Några växter som du bör undvika att ge kaninen är liljeväxter, lökväxter, rabarber, änglatrumpet och idegran. Kål kan gärna ingå i kaninens kost, men om det ges i för stor mängd kan det leda till gasbildning och magproblem.
Komplettera med örter och grönsaker på vintern
Det är stor skillnad i näringsinnehåll i växter mellan vår och höst. De är näringsrikast på våren och sedan blir de mer fattiga vartefter. På sommaren är det alltså ganska lätt och billigt att ge kaninen en varierad och nyttig kost. På vintern är det svårare. Då får man komplettera sitt kvalitetshö med örter och kanske morotsblast, någon tunn morotsskiva, smakbitar av gurka och paprika och bladgrönsaker.
Kom ihåg att introducera ny mat successivt så att kaninens tarmflora får vänja sig. Börja med en liten bit av till exempel ett kålblad eller maskrosblad. Ha koll på att kaninen har normalt aptit och avföring medan du försiktigt ökar mängden.
Behövs kraftfoder?
Vuxna innekaniner behöver inte pellets. Utekaniner kan behöva mer kalorier under vintern för att kunna hålla värmen. Det handlar alltså inte om att överutfodra kaninen för att öka hullet, utan om att ge tillräckligt med energi för att tillgodose den ökade ämnesomsättningen i kyla.
Om du behöver ge din kanin kraftfoder bör du välja pellets med hög fiberhalt (minst 18 procent). Så kallade gnagarblandningar, som består av frön och flingor etc, har ett högt fett- och energiinnehåll, och är olämpliga för kaniner. De kan möjligen ges sparsamt som belöning i samband med träning.
Hur är det med kosttillskott?
Rätt utfodrad behöver kaninen inte vitamintillskott eller saltsten.
Få kaninen att dricka tillräckligt med vatten
Det är viktigt med fri tillgång på friskt vatten. När kaniner lever på torr mat, särskilt pellets, dricker de ofta inte tillräckligt för att kompensera att det inte finns vätska i maten. Det är en av faktorerna som kan leda till att kaninen får urinsten.
Vattnet ska bytas minst en gång per dag. Om kaninen har vattenskål behöver du se till att den inte blir förorenad av strö och annat. Har den vatten i nippel är det bra att kolla att det är ett bra flöde genom nippeln, och att den inte har blivit igensatt. Om du har en utekanin är det extra viktigt att ha koll på vattnet under vintern, så att det inte fryser.
Mat att dra ner på eller undvika helt
De flesta kaniner tycker att människomat som knäckebröd, skorpor, kakor, godis och chips är gott, men det är inte alls nyttigt. Hund och kattmat kan också falla i smaken. Det klokaste är att aldrig låta kaninen smaka eftersom kaniner kan bli duktiga på att förse sig av mat man glömt framme. Tänk på att grönsaker och frukter som morot, paprika, tomat, äpple mm bara ska ges i mindre mängd, och under förutsättning att kaninen äter nyttigt i övrigt.
Varför äter kaniner sin avföring?
Kaniner är coprogafer. Caecotrofer är en särskild sorts avföring som produceras i blindtarmen. De innehåller viktiga näringsämnen och mikrober som behövs i kaninens tarmflora. Caecotrofer kan kännas igen på att de är lite mjukare än den vanliga avföringen, och kaninen brukar äta dem direkt efter att de kommit ut.
Fel kost kan leda till allvarlig sjukdom
Felaktig utfodring är en vanlig och onödig orsak till sjukdom. Ger man kaninen fet, fiberfattig och lättsmält kost uppstår problem med tarm och tänder, samt övervikt, som i sin tur kan orsaka leverförfettning. En överviktig kanin har dessutom svårt att sköta om sin päls och hud ordentligt, och löper större risk för att få ledproblem.