Behöver din katt kolla hjärtat inför avel?

Just nu har vi ett erbjudande på HCM-screening hos oss. Läs mer och boka din tid i vår onlinebokning!

Medicinmottagningen

Välkommen till Medicinmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano! Här tar vi hand om patienter som lider av invärtes sjukdomar, exempelvis hormonella rubbningar, lever- och njursjukdomar, urinvägsproblem och immunologiska sjukdomar. En utredning inom internmedicin liknar ofta ett systematiskt detektivarbete. Vi samlar in information från olika undersökningar och provtagningar för att komma fram till en diagnos.

Inför besöket till oss

 • Ditt djur bör vara fastande från 12 timmar inför besöket, men med fri tillgång till vatten.
 • Ta gärna med ett urinprov, ett sådant ingår oftast i undersökningen.
 • KATT: Rengör kattlådan noga, lägg dit t ex majskorn eller ”opoppad” popkorn, sug upp urinen med en spruta och förvara den svalt (ej kylskåp!) i en ren behållare. 
  Provet ska helst vara så färskt som möjligt. 
 • HUND: Ta ett morgonurinprov samma morgon som besöket sker. Förvaras svalt (ej kylskåp!) i en ren behållare.

Det börjar som regel med en utredning

En utredning inom internmedicin liknar ofta ett systematiskt detektivarbete. Vi samlar helt enkelt in information från olika undersökningar och provtagningar för att komma fram till en diagnos.

Det mest sannolika adresseras först och om det visar sig inte vara det går vi vidare med nästa. Och nästa. En internmedicinsk utredning kan sålunda ta tid, men i de flesta fall kan vi ställa en diagnos relativt tidigt i utredningen

Några av de vanligast förekommande orsakerna till varför patienter bokas till Medicinmottagningen är

 • Ökad törst/ökad urineringsmängd
 • Trötthet
 • Avmagring
 • Symtom från luftvägarna, såsom näsflöde och nysningar

Men orsaken kan också vara hosta, nedsatt aptit och mycket annat. Problemen kan ha funnits en längre tid (kroniskt) eller kommit plötsligt (akut).

Vad ingår i en utredning?

Utredningen omfattar ofta undersökningar av flera organsystem. Vanligtvis tar vi blodprover som kan analyseras på plats eller i vissa fall skickas iväg för analys.

Urinanalys ingår som regel i processen. Vi kan behöva ta ett sterilt prov direkt med en nål från urinblåsan istället för att analysera ett spontankastat prov. 

Bilddiagnostik gör vi i form av ultraljudsundersökningar av buk och/eller röntgen av brösthåla och/eller buk. Ibland kan vi behöva en mer avancerad bildteknik, t ex datortomografi eller magnetresonans, eller att gå ner med en fiberkamera i luftrör, näsa och/eller mellanörat.

Oftast tar vi både vävnadsprover för mikroskopisk analys och prover för bakterieodling. 

Ibland blir det aktuellt att skriva in hunden eller katten för att göra mer omfattande undersökningar, t ex vissa ämnesomsättningsrubbningar, eller för att ge behandling av sjukdomssymtomen och den underliggande sjukdomen.

Under hela processen håller vi dig uppdaterad om provsvar och kostnader, samt diskuterar nästa steg. Vi försöker i möjligaste mån att en och samma veterinär håller i hela fallet, även om kollegor från andra ämnesområden blir involverade.

Broschyrer

Läs mer om diabetes hos hund och katt här i vår broschyr

Läs mer om vår Medicinmottagning i vår broschyr här

 

Relaterade artiklar

Våra mottagningar

 • AniCura Djursjukhuset Albano är ett av Sveriges främsta akutdjursjukhus. Vi kan ta emot akut sjuka eller skadade djur utan tidsbeställning under samtliga våra öppettider, men ring om möjligt innan så att vi kan ge ditt djur bästa vård när ni kommer …

  Läs mer om detta

 • 2023-05-17 - Vi har för nuvarande inte öppet för att ta emot nya patienter till vår Beteendemottagning. Detta gäller både du som söker dig till oss på egen hand eller du som blir remitterad till oss. Om du redan har skickat in en önskan om bokad tid…

  Läs mer om detta

 • På bildmottagningen arbetar ett mycket rutinerat team som till sin hjälp har bland annat 5 ultraljudsmaskiner, 3 digitala röntgenenheter, en MR och en DT-scanner.

  Läs mer om detta

 • Problem från magtarmkanalen är relativt vanligt hos både hund och katt. Vi på Gastromottagningen utreder din hunds eller katts magproblem!

  Läs mer om detta

 • Hjärtgruppen på AniCura Djursjukhuset Albano ansvarar för utredning och behandling av patienter där hjärtsjukdom misstänks eller har konstaterats, samt så kallad ”screening” av friska hundar och katter med en ökad genetisk risk för att utveckla hjär…

  Läs mer om detta

 • Välkommen till Hudmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano! Här erbjuder vi undersökning, diagnostisering och behandling av sjukdomstillstånd såsom allergier, hud- och öroninfektioner, parasitinfestationer, håravfall och immunologiska sjukdomar…

  Läs mer om detta

 • Här tar vi emot din katt i ett väntrum helt fritt från hundar. Till oss kan du söka för de flesta åkommor din katt kan ha råkat ut för. Oftast får du träffa samma veterinär vid varje besök. Vi arbetar enligt Fear free och Cat friendly guidelines. Va…

  Läs mer om detta

 • Välkommen till Medicinmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano! Här tar vi hand om patienter som lider av invärtes sjukdomar, exempelvis hormonella rubbningar, lever- och njursjukdomar, urinvägsproblem och immunologiska sjukdomar. En utredning i…

  Läs mer om detta

 • AniCura Djursjukhuset Albanos Neurologimottagning har specialistkompetens och avancerade tekniska resurser för undersökning, utredning, diagnostisering och behandling av neurologiska sjukdomstillstånd.

  Läs mer om detta

 • Onkologimottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano bedriver en högt specialiserad behandling och vård av hundar och katter med cancer och andra tumörsjukdomar. Vi har Sveriges längsta erfarenhet av onkologi för hund och katt! Till oss kan du komma…

  Läs mer om detta

 • Varje år behandlas ett stort antal hundar och katter med ortopediska skador och sjukdomar på AniCura Djursjukhuset Albano. Hos oss får ditt djur ett engagerat omhändertagande genom hela processen, från utredning och diagnostik till operation och eft…

  Läs mer om detta

 • Efter en skada eller operation är rehabilitering en mycket viktig del av behandlingen. Vi på Anicura Djursjukhuset Albano erbjuder anpassad behandling och träning med legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter fem dagar i veckan!

  Läs mer om detta

 • Det är en speciell upplevelse att låta din hund få valpar eller din katt få ungar och går allt som det ska är det magiskt. Vår Reproduktionsmottagning finns där för att hjälpa dig genom en mycket spännande och omvälvande tid.

  Läs mer om detta

 • 2023-10-17 - I nuläget har vi inte möjlighet att boka tandpatienter hos oss på AniCura Djursjukhuset Albano. Vi kommer att uppdatera här om läget förändras. Vi hänvisar tandpatienter till våra AniCura-kliniker i region Stockholm.

  Läs mer om detta

 • Om ditt djur behöver läggas in för vidare utredning eller behandling är det vårdavdelningen som tar hand om honom eller henne. Här arbetar våra veterinärer och djursjukskötare på att skapa en stressfri och lugn miljö. Vi lägger mycket tid på omvårdn…

  Läs mer om detta

 • Vid ögonmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano undersöker, diagnostiserar och behandlar vi de allra flesta ögonrelaterade problem hos hund och katt.

  Läs mer om detta

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.