Akutmottagningen

AniCura Djursjukhuset Albano är ett av Sveriges främsta akutdjursjukhus. Vi kan ta emot akut sjuka eller skadade djur utan tidsbeställning under samtliga våra öppettider, men ring om möjligt innan så att vi kan ge ditt djur bästa vård när ni kommer in. Det finns alltid minst en, oftast två eller tre veterinärer som arbetar i team med sköterskor för att ta emot och behandla eller akut operera ditt djur vid akut sjukdom eller skada.

Hur ska jag som djurägare tänka?

Kroppstemperatur

Normal kroppstemperatur för hund och katt är 38-39 grader. Om din hund eller katt har feber/undertemp bör det utredas. 

Allmäntillstånd

Hur är ditt djur vanligtvis? 

Det är viktigt för oss att veta hur ditt djurs allmäntillstånd är jämfört med hur det brukar vara. Är ditt djur lugn och sansad i vanliga fall eller väldigt aktiv och mycket glad/har humör? Detta ger oss information hur vi ska tolka patienten när vi gör vår första bedömning. 

Blödning

Var blöder ditt djur ifrån? När började det? Hur mycket har ditt djur blött?  

Djur kan blöda på olika vis. Allt ifrån en mindre blödning från ett sår eller klo till kraftig aktiv blödning pga en jaktolycka. 

Trauma

Har ditt djur varit med om ett trauma? Vad har hänt? När hände det?  

Ett Trauma kan vara en trafikolycka, fall från hög höjd, blivit trampad på, fastnat i rulltrappa osv. Ofta är de fysiska skadorna uppenbara från början, men inte alltid. Inre blödningar, tilltagande lungpåverkan eller chock utgör olika tillstånd som kan bli akuta efter hand.   

Förlamning

Är ditt djur oförmögen att stå och gå?  

Vid totalförlamning kan djuret inte röra sig alls utan ligger ner platt. Vid partiell eller delvis förlamning kan den röra sig men beroende på vilken kroppsdel som är förlamad kan den släpa ett eller flera ben efter sig, ha ansiktsförlamning (oftast bara ena sidan), inte kunna tugga mm. Dessa tillstånd kan ha olika orsaker, vissa smärtsamma, andra inte. 

Anorexi

Djur som inte äter eller dricker. När åt ditt djur senast?  

Hundar och katter behöver få i sig näring. En hund eller katt som inte äter kan utveckla allvarliga sjukdomar eller tillstånd.  

Urinproblem

Kan ditt djur inte kissa? När kissade ditt djur senast?  

Det finns flertal orsaker till att katter och hundar har problem med att kissa. När en katt/hund inte kan kissa blir blåsan större och större. Detta kan vara oerhört smärtsamt och djuret behöver få vård. Symtom på att en katt/hund inte kan kissa kan vara frekventa urineringar där det endast kommer lite urin eller droppar, blod i urinen, kissar på ovanliga ställen, slickar sig mycket. Om en katt eller hund försöker kissa men det inte kommer någon urin alls kan den ha drabbats av urinstopp vilket behöver åtgärdas akut. 

Andningsproblematik:

Hur andas ditt djur?

Dyspné innebär att djuret har svårt att andas eller besvärad andning. Symtomen är inte alltid lätta att upptäcka. Vid mild dyspné kan symtomen vara ökat användande av bukmuskulaturen vid andning, nedsatt tolerans för ansträngning medan vid akut eller svår dyspné andas djuret ofta med öppen mun och med tydlig hjälp av bukmuskulaturen. Djur med akut eller svår dyspné är ofta mycket påverkade och stress kan leda till grav förvärring. Lugnt omhändertagande är därför viktigt även om man som djurägare spontant kan vilja agera snabbt.  

Normal andningsfrekvens för hund och katt är 14-30 andetag/min i vila. Ett djur som vistas i sjukhusmiljö förväntas dock ha en något ökad andningsfrekvens. 

Vid begränsat akutintag

Ibland drabbas vi av omständigheter som gör att vi behöver begränsa vårt akutintag till att enbart ta emot djur med livshotande tillstånd.

Exempel på direkt livshotande tillstånd där man alltid ska söka vård:

 • Kraftigt påverkat allmäntillstånd/medvetandegrad
 • Svårt att andas
 • Kraftig blödning
 • Kramper
 • Kraftig smärta
 • Kan ej kissa
 • Akut uppkommen svullen buk
 • Ormbett

Är du osäker på om ditt djurs tillstånd behöver träffa veterinär direkt kan du kontakta AniCura-appen för bedömning. Appen finns i AppStore och Google Play och heter helt enkelt ”AniCura”. Besök i appen är kostnadsfritt för alla, med eller utan försäkring.

Om våra veterinärer i appen bedömer att ditt djur behöver komma in till vår akutmottagning direkt kommer de remittera dig in till oss.

Nattetid

Nattetid hänvisar vi till AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen som har öppet dygnet runt. Du når dem på 08-505 303 00.

Om ditt djur kan bära på smitta

Har du ett djur med hosta, diarré, kräkning eller klåda ber vi dig att behålla ditt djur i bilen till dess att det är din tur. Detta för att undvika eventuell smittorisk.

Löpande bevakning av ditt djurs tillstånd

Från och med mottagningen i väntrummet och hela tiden därefter gör vi kontinuerligt bedömningar av ditt djurs hälsostatus. Våra specialistteam kan hantera alla typer av akuta skador och sjukdomar på ett effektivt och säkert sätt.

Det kan förekomma väntetider

Ibland är patienttillströmningen stor och det kan tidvis uppstå väntetid på akutmottagningen. Ring därför helst innan du kommer hit, då djur som är allvarligt sjuka eller skadade prioriteras vid inskrivningen. I övrigt tar vi hand om djuren i tur och ordning. För akuta besök debiteras alltid en jouravgift.

IVA - intensivvårdsavdelningen

Mycket svårt sjuka patienter som behöver utökad bevakning läggs in på Albanos avancerade intensivvårdsavdelning (IVA). Här finns personal tillgänglig dygnet runt och djuret står under ständig observation.

Broschyr

Läs mer om hur ett besök på Akutmottagningen kan se ut i vår digitala broschyr.

Välkommen till Akuten - broschyr

Våra mottagningar

 • AniCura Djursjukhuset Albano är ett av Sveriges främsta akutdjursjukhus. Vi kan ta emot akut sjuka eller skadade djur utan tidsbeställning under samtliga våra öppettider, men ring om möjligt innan så att vi kan ge ditt djur bästa vård när ni kommer …

  Läs mer om detta

 • På bildmottagningen arbetar ett mycket rutinerat team som till sin hjälp har bland annat 5 ultraljudsmaskiner, 3 digitala röntgenenheter, en MR och en DT-scanner.

  Läs mer om detta

 • Problem från magtarmkanalen är relativt vanligt hos både hund och katt. Vi på Gastromottagningen utreder din hunds eller katts magproblem!

  Läs mer om detta

 • Hjärtgruppen på AniCura Djursjukhuset Albano ansvarar för utredning och behandling av patienter där hjärtsjukdom misstänks eller har konstaterats, samt så kallad ”screening” av friska hundar och katter med en ökad genetisk risk för att utveckla hjär…

  Läs mer om detta

 • Välkommen till Hudmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano! Här erbjuder vi undersökning, diagnostisering och behandling av sjukdomstillstånd såsom allergier, hud- och öroninfektioner, parasitinfestationer, håravfall och immunologiska sjukdomar…

  Läs mer om detta

 • Här tar vi emot din katt i ett väntrum helt fritt från hundar. Till oss kan du söka för de flesta åkommor din katt kan ha råkat ut för. Oftast får du träffa samma veterinär vid varje besök. Vi arbetar enligt Fear free och Cat friendly guidelines. Va…

  Läs mer om detta

 • Välkommen till Medicinmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano! Här tar vi hand om patienter som lider av invärtes sjukdomar, exempelvis hormonella rubbningar, lever- och njursjukdomar, urinvägsproblem och immunologiska sjukdomar. En utredning i…

  Läs mer om detta

 • AniCura Djursjukhuset Albanos Neurologimottagning har specialistkompetens och avancerade tekniska resurser för undersökning, utredning, diagnostisering och behandling av neurologiska sjukdomstillstånd.

  Läs mer om detta

 • Onkologimottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano bedriver en högt specialiserad behandling och vård av hundar och katter med cancer och andra tumörsjukdomar. Vi har Sveriges längsta erfarenhet av onkologi för hund och katt! Till oss kan du komma…

  Läs mer om detta

 • Varje år behandlas ett stort antal hundar och katter med ortopediska skador och sjukdomar på AniCura Djursjukhuset Albano. Hos oss får ditt djur ett engagerat omhändertagande genom hela processen, från utredning och diagnostik till operation och eft…

  Läs mer om detta

 • Efter en skada eller operation är rehabilitering en mycket viktig del av behandlingen. Vi på Anicura Djursjukhuset Albano erbjuder anpassad behandling och träning med legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter fem dagar i veckan!

  Läs mer om detta

 • Det är en speciell upplevelse att låta din hund få valpar eller din katt få ungar och går allt som det ska är det magiskt. Vår Reproduktionsmottagning finns där för att hjälpa dig genom en mycket spännande och omvälvande tid.

  Läs mer om detta

 • 2023-10-17 - I nuläget har vi inte möjlighet att boka tandpatienter hos oss på AniCura Djursjukhuset Albano. Vi kommer att uppdatera här om läget förändras. Vi hänvisar tandpatienter till våra AniCura-kliniker i region Stockholm.

  Läs mer om detta

 • Om ditt djur behöver läggas in för vidare utredning eller behandling är det vårdavdelningen som tar hand om honom eller henne. Här arbetar våra veterinärer och djursjukskötare på att skapa en stressfri och lugn miljö. Vi lägger mycket tid på omvårdn…

  Läs mer om detta

 • Vid ögonmottagningen på AniCura Djursjukhuset Albano undersöker, diagnostiserar och behandlar vi de allra flesta ögonrelaterade problem hos hund och katt.

  Läs mer om detta

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.