Vaccination

Det rekommenderas att valpen får sin första vaccination när den är åtta veckor gammal. Detta har oftast uppfödaren sett till. De nästkommande vaccinationerna bör ges vid ca tolv veckors ålder och vid ett års ålder. Därefter bör hunden vaccineras årligen mot kennelhosta, och som minst vart tredje år mot de allvarliga smittorna valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC). Passa gärna på att göra en hälsokontroll samtidigt.

Vill du ta med hunden utomlands ska den dessutom enligt lag vara vaccinerad mot rabies (resor mellan Sverige och Norge undantagna) och vara ID-märkt och ha ett s k EU-pass (detta gäller även vid Norgeresa). Hunden ska vaccineras senast tre veckor före avresa och ska vara minst tolv veckor gammal när den vaccineras. Då en del länder kan ha strängare lagstiftning är det dock alltid en bra idé att kontakta ambassaden för det land du ska resa till i god tid före avresa.

Avmaskning

Alla valpar bör avmaskas upprepade gånger under de första levnadsmånaderna. Detta eftersom valpar är känsligare och har svagare immunförsvar än vuxna hundar och eftersom de löper stor risk att smittas av olika parasiter. Beroende på vilket avmaskningsmedel uppfödaren väljer kan intervallen mellan avmaskningstillfällena variera. I en del fall kan du som nybliven hundägare behöva utföra den sista avmaskningen.

Vuxna hundar behöver som regel inte avmaskas, om man inte påvisat parasiter i avföringsprov. Detta eftersom vuxna hundar normalt har ett tillräckligt gott immunförsvar för att själva kunna hantera en eventuell parasitsmitta. Eftersom maskar och andra parasiter har mycket lätt för att bli motståndskraftiga (resistenta) avråder vi från rutinmässig avmaskning av vuxna hundar. Om man misstänker att hunden har maskinfektion bör man göra en avföringsanalys hos sin veterinär eller med hjälp av särskilda provtagningskit som finns att köpa på apoteket.

Läs mer om avmaskning hund.

ID-märkning

Alla hundar i Sverige ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets register. Hundar märks med ett chip under huden mellan skulderbladen eller eventuellt med en tatuering i örat (detta är dock inte giltigtvför hundar som ska resa till andra EU-länder). Vanligtvis är de redan ID-märkta när de lämnar uppfödaren, men du får själv anmäla ditt ägarskap och hundens identitet till Jordbruksverket. ID-märkning utförs av veterinär.

Unghundskontroll

Det är en bra idé att få en hälsokoll av hunden vid 6-8 månaders ålder. Vid en sådan undersökning kan du få råd kring tillväxt och tandväxling, så att eventuella avvikelser kan avhjälpas i tid.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.