Varför är det viktigt att valpen får vila?

En valp är i stort behov av både vila och sömn. Men varför är det så viktigt för en valp att vila? Hur många timmar bör den sova, och hur kan du som hundägare hjälpa din valp att varva ner?

Varför är vila och sömn viktigt för valpar?

En valp kan på många sätt liknas vid ett litet barn: den behöver mycket närhet, trygghet och framför allt mycket sömn. Precis som oss människor så jobbar den lilla valpens kropp dygnet runt med att växa, få starkt immunförsvar och bearbeta intryck som den fått under dagen. Det betyder att även om valpen ligger still, vilar och sover större delen av dygnet, så pågår det mycket aktivitet som är beroende av just sömnen.

En valp som får vila och sova mycket har gott om energi, god aptit och större koncentrationsförmåga än en valp som inte sover tillräckligt. Du kommer kunna få bättre kontakt med din valp för träning och uppfostran, och ni kommer framför allt att ha mycket roligare tillsammans eftersom en utvilad valp ofta är en glad valp. 

Vila och sömn är båda två rutiner, och rutiner är viktiga för en valp. Precis som att det är viktigt att lära den hur, när och var den ska kissa, att ge den mat på regelbundna klockslag och att få belöning när den gjort något bra, gäller detsamma för sömn och vila. 

Skillnad mellan sömn och vila

Sömn är framför allt en viktig rutin att lära in när kvällen och natten kommer. När valpen sover jobbar kroppen intensivt med att stärka immunförsvaret, läka och växa. Goda natt- och sömnrutiner kommer också ge valpen en bra och trygg grund i sin uppväxt, och snabbare lära sig andra rutiner som exempelvis att visa att den vill ut och kissa när den vaknat. 

Sömn under dagen är också viktigt för att valpen ska kunna återhämta sig och få ny energi för nästkommande aktiviteter. God sömn ger god aptit och bättre koncentrationsförmåga för att lära sig nya saker. Har en valp väl somnat, låt den ligga och sova tills den vaknar igen. Att störa en sovande valp kan vara lika jobbigt för valpen som det är för oss att bli väckta. Framför allt kan det rubba intrycket av trygghet för valpen, eftersom den ofta sover gott där den känner sig trygg.

Att varva ner, komma till ro och vila är framför allt viktig träning om du märker att valpen har börjat stressa upp sig eller blivit orolig. Då är det svårt för den att själv koppla bort störningsmoment eller gå iväg för att få lugn och ro. Se till att finnas nära till hands, var lugn och stilla själv och mys med valpen tills den har börjat lugna ner sig. I längden kommer det göra situationer som tidigare upplevts som stressiga, mer lätthanterliga när valpen blir äldre. Läs gärna mer om hur du kan ge din valp en lugn start på sin nya tillvaro

Att få valpen att vila med dig är också ett sätt att upprätthålla en trygg punkt. Tidigare har valpens trygga punkt varit sin mamma och syskon på platsen där den föddes. Nu är du valpens trygga punkt! För att fortsätta vara en trygg punkt och en person som din hund tyr sig till om den blir stressad eller rädd, är det bra att träna vila i miljöer som är bullriga, har höga ljud eller snabba rörelser - eller kanske när ni är omringad av andra hundar? En trygg plats och en trygg ägare ger i längden en trygg hund.

Hur många timmar bör en valp sova?

Valpen sover många timmar om dygnet, och antalet timmar minskar successivt ju äldre valpen blir. Den första tiden du har valpen hemma kan den sova mellan 16-20 timmar per dygn. Vissa variationer kan finnas mellan olika hundraser. Den finns ingen satt regel hur många timmar en valp bör sova: det kan också variera från dygn till dygn beroende på vad ni har hittat på under dagen och valpens ålder. Oftast behöver du inte oroa dig för om valpen sover för mycket, så länge den fortfarande är pigg, lyhörd och har god aptit. Skulle du däremot märka ett avvikande sömnbeteende hos din valp - allt från för lite sömn till för mycket - så kan det vara bra att kontakta en veterinär. Därför är det bra att lära känna din valps behov, skapa rutiner och veta vad som är ett bra allmäntillstånd för just din valp. 

Hur kan du hjälpa din valp till vila?

En valp är i regel väldigt duktig på att själv avgöra när den är trött och behöver vila eller sova. Det är därför du ofta kommer hitta din valp på de mest förvånande och konstiga ställen i djup sömn. Det kanske inte alltid ser så bekvämt ut för oss - men behöver valpen sova så gör den det oavsett om det är på ett stengolv eller en stickig hallmatta.

Däremot kan det uppstå många situationer där du som matte/husse behöver hjälpa din valp att komma till ro. Här kommer några råd på vad du kan göra för att hjälpa din valp att varva ner:

1. Lägg dig på golvet

Kom ner till valpens nivå och simulera en vila. Eftersom valpen behöver mycket närhet och kärlek så kommer den med största sannolikhet att komma bort till dig på golvet för att leka eller gosa. Förbli lugn på golvet, klappa och mys med valpen i långsamma rörelser och prata med en lugnande röst. Fortsätt att vara lugn och långsam för att signalera till valpen att det är dags att vila tills den själv kommer till ro och lägger sig tillrätta.

2. Sov nära valpen

Den första tiden kan det vara bra att sova nära valpen - framför allt om du märker att den är orolig om nätterna. Vill du inte att valpen ska sova i sängen när den blir stor, kan du med fördel ta en madrass på golvet och sova nära valpens bädd för att ge lugn, närhet, trygghet och kärlek. Tänk på att långsamt fasa ut rutinen när valpen blir äldre, så att den tillslut vänjer sig vid att sova mer själv.

3. Ge valpen en trygg vrå

Händer det mycket i vardagen med oregelbundna arbetstider, många familjemedlemmar eller andra husdjur runt omkring så kan det vara svårt för valpen att varva ner. Se då till att skapa en egen vrå till den, som är en lugn och tyst plats där ingen kan störa. Kanske är det ett hörn i sovrummet med en mjuk bädd, eller en annan installation i hemmet där du vet att den kan sova ostörd.

Skapa rutiner

Ett bra sätt att få valpen att vila - och framför allt sova på natten - är att skapa tydliga rutiner. Det gäller inte bara för sömnen, utan också för maten, rastandet och lekarna. Alla aktiviteter hänger ihop och börjar du visa rutinerna tidigt kommer valpen också snabbare att lära sig. Se exempelvis till att du går och lägger dig med din valp ungefär samma tid varje kväll. Punktliga rutiner lär sig valpen snabbt och den kommer känna av när det börjar bli dags att gå och lägga sig.

Planera in vilopauser efter aktiviteter eller träning. Har du exempelvis börjat lära din valp små kommandon, som sitt eller ligg, kan det vara bra att vila upp sig efter att ni övat. Det är - förutom en godisbit och uppmuntrande tillrop - också en belöning för valpen efter att den gjort bra ifrån sig. Vem gillar inte att ta det lugnt efter en krävande aktivitet?

Du kan med fördel försöka få in rutiner kring var valpen kan eller får sova. När det är dags för en vilopaus eller sovstund kan du leda valpen till sin egen lugna vrå och mysa med den tills den har somnat. Den rutinen kommer hjälpa valpen förstå att den ska sova när du leder den till sin bädd.

När valpen får för lite vila och sömn

En valp kan - precis som vi människor - få alldeles för lite sömn. Det kan ske av flera orsaker: kanske har en dagsrutin rubbats, valpen kan inte komma till ro eller att den befinner sig i en stressig miljö.

En valp som fått för lite sömn, eller framför allt får för lite sömn under en längre tid, kan börja må dåligt både fysiskt och psykiskt. Besvär som uppstår på grund av sömnbrist hos valpen kan vara:

  • ljudkänslighet
  • försämrat immunförsvar
  • valpen blir känslig för beröring
  • irritation eller aggression hos valpen
  • valpen blir stressad eller orolig
  • koncentrationssvårigheter
  • inlärningssvårigheter

Det är viktigt att du känner till din valps beteende för att lättare kunna upptäcka beteendeförändringar. Är det så att du har en valp som i allmänhet är extra känslig för ljud, så behöver inte det betyda att den lider av sömnbrist. Men skulle en eller flera av ovanstående beteenden anses som avvikande för din valp så kan det vara bra att fundera över era sömn- och vilorutiner. Glöm inte heller att alltid kontakta din veterinär om du upptäcker att valpen beter sig eller agerar på en sätt du anser onormalt.

Kom ihåg! En valp som sover mycket men känns slö, orkeslös och utan aptit kan behöva besök hos en veterinär. Lär dig valpens behov, beteenden och rutiner för att snabbt upptäcka när något verkar fel. Du kan också läsa mer om hur du ger valpen en lugn start på sin nya tillvaro och hur mycket motion som är lämpligt

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.