Tillfällig diarré hos hund är väldigt vanligt. Tillståndet kan exempelvis vara orsakat av ett virus eller av att hunden har ätit något den inte borde. Små valpar är extra känsliga, eftersom de har lätt för att bli uttorkade, nedkylda och få för lågt blodsocker. Förr gavs ofta rådet att låta en magsjuk hund fasta i ett dygn, men det anses inte längre lämpligt. Det är bättre att ge hunden små portioner skonkost med täta intervaller.

Orsaker till diarré hos valpar

Valpar har lite sämre immunförsvar än äldre hundar och de riskerar därför att bli sjuka av sådant som en vuxen hund tål. Det finns många olika orsaker till att valpar får diarré och lös avföring. Ofta rör det sig om en tarminfektion med virus, bakterier eller parasiter, eller så kan det bero på att valpen ätit något olämpligt.

Virus och bakterier

Den allvarligaste virusinfektionen hos hund är parvovirus, som orsakar så kraftiga symtom att det inte är säkert att hunden överlever. Parvo är lyckligtvis mycket ovanligt i Sverige, tack vare att så många hundar är vaccinerade, men sporadiska fall förekommer. Här kan du läsa mer om parvovirus respektive vaccination.

Det finns dock flera andra virus som kan ge maginfluensasymtom hos hundar i allmänhet och valpar i synnerhet. Dit hör bland annat rotavirus och hundens coronavirus. Hundars virus är i allmänhet inte zoonoser, dvs smittar inte till människor. 

Bakterier som ibland skapar problem för hundar är bland annat salmonella, som kan finnas i en del importerade livsmedel och campylobacter, som kan förekomma i rå kyckling, samt vissa sjukdomsframkallande E.coli. I färskfoder är förekomsten av de här sjukdomsframkallande bakterierna högre. Studier har visat att avföringen från hundar som står på färskfoder innehåller mer av sådana bakterier, och därför är även den en tänkbar smittkälla. 

Mask och andra inälvsparasiter

En valp som inte har avmaskats mot spolmask kan få besvär i varierande grad. Vid en stor maskbörda påverkas både näringsupptaget och avföringen. Läs mer om spolmask och avmaskning här. 

Tarmparasiten Giardia kan ge stora besvär hos valpar. Giardia är en så kallad opportunist, vilket innebär att den kan finnas i tarmen under en lång tid utan att märkas, men om hundens immunförsvar försämras blossar den upp och orsakar infektion. För en liten valp kan det räcka med själva stressen att flytta till ett nytt hem för att en Giardiainfektion ska komma i dagen. Ett hastigt foderbyte är en annan vanlig orsak. 

Hos en del valpar påvisas andra parasiter, såsom koccidier eller kryptosporidier. Här kan du läsa mer om Giardia hos hund respektive koccidier.

Foderrelaterad diarré

När valpen kommer till det nya hemmet har du vanligtvis fått information av uppfödaren om vilket foder den ska äta. Kanske har du fått med dig en påse av valpfodret hem. Rekommendationen är att undvika att byta foder för den lilla valpen - dels eftersom foderbyte är en onödig stressfaktor under en period när hunden redan har mycket annat att anpassa sig till, dels för att det kan leda till en obalans i tarmens mikrobiom. Hastiga foderbyten är extra vanskligt - såväl valpar som vuxna hundar riskerar att få antingen förstoppning eller lös avföring om de byter foder från en dag till en annan.

Även om valpen står på sitt valpfoder kan den få problem med magen om den samtidigt får en massa annat, som t ex mycket belöningsgodis i samband med träning, eller matrester från er egen mat. Du bör också undvika att ge tuggknutar, torkade grisöron och liknande under den första tiden - dessa är både hårdsmälta och innebär risk för att valpen ska sätta i halsen. 

“Sopätning”

Valpar är nyfikna varelser som både luktar och smakar på allt de hittar ute och inne. Andra djurs avföring eller gamla matrester ger sällan allvarliga problem, förutom att valpen kan bli lite lös i magen. Annat kan vara mer farligt: i exempelvis trädgårdskompost finns risk för mögelgifter som ger allvarlig förgiftning, bredvid en grillplats kan det finnas majskolvar eller grillspett som skadar eller fastnar i tarmen. Giftiga växter och svampar är också sådant som en valp riskerar att få i sig av ren nyfikenhet. 

Andra orsaker

Det händer att valpar blir lite lösa i magen av stress, dagen efter en vaccination, eller om de har ätit för mycket. Foderallergi är en ovanlig orsak till diarré hos en liten valp, men det kan ibland förekomma hos unghundar. Då brukar hunden samtidigt ha symtom från huden, som t ex klåda, öroninflammation eller kliande, röda tassar. 

Diarré hos valpar är sällan symtom på cancer eller andra allvarliga sjukdomar, särskilt inte om det handlar om ett enstaka, akut sjukdomstillfälle. 

Hur yttrar sig diarré hos valpar?

Många gånger är lite lös avföring det enda symtomet på tarmstörning, men i svårare fall kan valpen få vattentunna, sprutande diarréer och kanske matvägra. Kräkningar är då också vanligt. Om valpen har fått en rejäl bakterieinfektion, t ex av matförgiftning, kan den ha feber, men oftast är kroppstemperaturen normal eller till och med för låg. 

Beroende på var i tarmen som diarrén har sitt ursprung kan den te sig lite olika. Om valpen har mycket slem och kanske lite blodstrimmor i avföringen, samt behöver bajsa ofta men inte så mycket, så tyder det på grovtarmsdiarré. Stora mängder vattentunn avföring brukar vara tecken på tunntarmsdiarré.

Blod i avföringen ska alltid tas på allvar. Om det bara rör sig om enstaka droppar mot slutet kan det bero på att något ytligt blodkärl i bakre delen av tarmen har gått sönder. Kraftigt blodtillblandad avföring eller kaffesumpsliknande kräkning är tecken på att tarmkanalen blivit rejält skadad och sårig. Hunden måste då komma under vård snarast. 

Om din valp har problem med magen bör du kontakta veterinär. Vid lindriga symtom kan du få råd av digital veterinär men om valpen förlorar mycket vätska eller upplevs tröttare än vanligt bör du söka vård på klinik. 

Vad kan jag göra om valpen fått diarré?

Det är viktigt att komma ihåg att valpar inte är lika tåliga som vuxna hundar. Det är aldrig fel att kontakta veterinär så fort valpen visar symtom från magen, eftersom de snabbt kan bli sämre. Har du nyss fått hem en liten valp som inte verkar må riktigt bra bör du söka veterinärvård, antingen digitalt eller på fysisk klinik. Är det en äldre valp som har en enstaka kort episod med lös avföring, och som mår bra i övrigt, kan du prova med egenvård i form av skonkost och tillskott med probiotika (se nedan i avsnittet Egenvård). 

Du bör söka hjälp när din valp visar symtom från magen, eftersom den snabbt kan bli rejält dålig. 

Behandling hos veterinären

När du söker vård för att valpen har diarré blir du oftast hänvisad till akutmottagning på djursjukhus, eller akutlistan på en mindre klinik. Då görs först och främst undersökningar för att ta reda på hur valpen mår, såsom klinisk undersökning, blodprov och eventuellt bilddiagnostik med röntgen eller ultraljud. Ofta tas ett avföringsprov för att ta reda på om valpen har problem med parasiter eller sjukdomsframkallande bakterier. Beroende på valpens allmäntillstånd och provresultat kan det bli aktuellt med inskrivning på djursjukhusets vårdavdelning.

Gäller det återkommande episoder med dålig mage kan hunden behöva en fördjupad utredning, med exempelvis gastroskopi, men det brukar inte göras på akuten. Istället kan din hund få remiss till en mag-tarmspecialist.

Hur behandlas diarré hos valp?

Magsjuka valpar är som regel uttorkade och får dropp för att återställa vätskebalans och elektrolyter. Om de är inskrivna på djursjukhus får de dropp intravenöst, dvs i ett blodkärl, men det går också att ge lite piggare valpar vätska subkutant, alltså under huden. Därutöver består behandlingen av extra lättsmält mat, det som brukar kallas skonkost, och ofta även olika tillskott såsom probiotika, fibrer mm. 

Beroende på om någon särskild orsak till diarrén har identifierats, som t ex Giardia, kan valpen få behandling även för detta. Annars brukar tarmen kunna läka sig själv, om den bara får rätt förutsättningar, nämligen skonsam kost i småportioner. Antibiotika brukar normalt inte ges vid diarré eftersom det stör tarmen ytterligare och förlänger läkningstiden. 

Egenvård

Förr hette det att en magsjuk hund inte skulle få något att äta på ett dygn. Numera vet vi att tarmen behöver näring för att läka. En valp riskerar dessutom att få farligt låga nivåer av både blodsocker och elektrolyter, om den fastas i tjugofyra timmar. Därför är det viktigt att försöka få i valpen mat så gott det går. Därutöver kan olika kosttillskott skynda på läkningen.

Skonkost

Skonkost är extra lättsmält kost, som innehåller lättillgänglig energi och inte belastar tarmen i onödan. För valpar med diarré rekommenderas särskilda veterinärfoder, som både är skonsamma och innehåller alla näringsämnen valpen behöver.

Valpen behöver stå på skonkost i minst 5 - 7 dagar efter att den tillfrisknat. Om den återgår till sin vanliga mat direkt efter att diarrén upphört är risken för återfall stor. Den ska inte heller få annat att äta under den här tiden, såsom godis, tuggpinnar eller matrester. 

Om du har svårt att ta dig till en djurklinik för att köpa foder, t ex om din valp blir sjuk under helgen, kan du ge den hemlagad mat i någon dag. Maten ska ha låg fetthalt, inte innehålla mejeriprodukter och inte vara stekt eller kryddad. Vanliga ingredienser är kokt vit (mager) fisk eller kokt kyckling utan skinn och ben. Det blandas 50/50 med överkokt vitt ris, alltså ris som har kokats i dubbla mängden vatten. 

Skonkosten ska serveras i små portioner. Till att börja med kan det vara lagom med en matsked mat eller ett par tre torrfoderkulor en gång i timmen. Räkna med att ge ca 25 - 50 % av valpens dagsgiva den första dagen, och servera maten uppdelad på 6 - 8 måltider. Dag 2 kan du ge den 50 - 75 % av dagsbehovet, fördelat på 5 - 6 gånger per dag. Dag 3 och framåt ger du full fodergiva uppdelat på 4 portioner om dagen. Detta förutsatt att hundens symtom inte förvärras när portionerna blir större. 

Om hunden inte vill äta kan du prova att värma maten några sekunder i mikrovågsugn, eller blanda upp torrfodret i lite vatten. Om valpen fortsätter att matvägra bör du kontakta veterinär för råd. Detsamma gäller om den kräks upp maten eller har kraftiga diarréer. 

Infektioner som t ex rotavirus tar några dagar på sig att läka. Att valpen inte omedelbart blir återställd av skonkosten kan alltså vara normalt. Det som är viktigt att ha koll på är att det går åt rätt håll, dvs att valpen äter bra och diarrén blir gradvis bättre. I annat fall bör veterinär kontaktas. 

Kosttillskott

Receptfria medel som kan skynda på tillfrisknandet vid diarré finns att köpa på apotek, djurkliniker och djuraffärer. En del är i tablettform, andra är pulver eller pastor. Kosttillskotten kan innehålla s k probiotika - goda tarmbakterier - eller prebiotika, som de här tarmbakterierna livnär sig av. Andra tillskott består av substanser som skyddar tarmväggen eller binder till sig sjukdomsframkallande bakterier och gifter. 

Kosttillskott är ett bra komplement till skonkost vid akut diarré, men de kan inte ersätta skonkosten, eftersom det är den som ger tarmen lugn och ro för att läka. I en del fall kan veterinär ordinera andra läkemedel och tillskott, beroende på vad provssvaren visar.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Valpens första tid

Valpen ska utveckla sin personlighet, lära sig nya saker, bli en trygg individ och framför allt ska förtroende skapas i relationen mellan valpen och den närmaste familjen. Det är en omvälvande tid för er alla, som kräver mycket tid, tålamod och omtanke men är otroligt viktig för resten av er tillvaro tillsammans. Vi ger här några goda råd, som kan bidra till att ni får en bra start på ert gemensamma liv.
Läs våra tips inför din valps första tid hemma hos dig

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.