Inför besöket

Inför ditt veterinärbesök kan det vara bra att tänka på några saker. Nedan kan du läsa om tips och råd som kan hjälpa dig och ditt djur att få en lugn och trevlig vistelse på djursjukhuset/djurkliniken. Alla djur är olika och önskar du något särskilt av oss får du gärna meddela det i samband med att du bokar din tid.

Bokad tid

Om ditt djur inte har en sjukdom eller skada av akut karaktär bokas normalt tid till veterinär. I regel blir ett bokat besök mindre kostsamt än ett akutbesök. Vid ett bokat besök finns det vanligtvis möjlighet för utökade undersökningar vid behov.

En del undersökningar kräver speciella förberedelser inför besöket, t ex vid ultraljud av urinblåsa eller om veterinären önskar ett urinprov för vidare utredning. Särskilda anvisningar gäller också inför narkos och operation. Det kan också vara bra att avstå från att ge djuret mat ett par timmar innan besöket. Ibland kan lugnande preparat vara nödvändigt för att en undersökning ska kunna genomföras och blodprov kan behöva tas. Resultatet av blodprovsanalyserna blir säkrare om ditt djur har fastat inför provtagningen.

Förbered hemma

Eftersom hundar och katter inte själva kan berätta sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelser och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos. Skriv gärna ner ditt djurs sjukdomshistoria, symtom och hur lång tid besvären pågått. Är djuret remitterat från annan veterinär är det bra om journalkopian tas med eller i förväg skickas till veterinären. Det kan också vara en god idé att dokumentera symtom som inte är ihållande och därför inte visas konstant. Korta filmsekvenser kan med fördel visas upp för veterinären. Om djuret har problem med urinvägarna kan det vara bra att ha med ett urinprov vid besöket.

Hos veterinären

Hundar skall vara kopplade under vistelsen på djursjukhuset/djurkliniken. Om hunden blir stressad av att vistas i väntrummet går det normalt bra att vänta utomhus eller sitta kvar i bilen under förutsättning att det inte är för varmt.

Katter bör vid veterinärbesök transporteras i bur eller transportväska. Katter kan bli skrämda av andra djur och kan därmed vara svåra att hålla kvar i famnen. Den främsta anledningen till att hundar och katter ska vara kopplade eller sitta i bur är dock för att undvika smittspridning och de ska därför inte heller hälsa på varandra under besöket hos veterinären. Vid hög risk för smitta ber vi dig att vänta på din tur utomhus eller låta djuret stanna kvar i bilen.

Stamtavla och pass

Vid ögonlysning, besiktningar, röntgen samt vid vissa vaccinationer behöver hundens eller kattens stamtavla och/eller pass som intygar dess identitet medtas. Djurets registreringsnummer och id-nummer kontrolleras i samband med besöket.

Hitta din närmaste klinik

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.