Så klipper du klorna på din valp

Att klippa klorna på sin valp kan upplevas som stressigt eller obehagligt - men det behöver det inte vara. Här får du tips och råd på hur du kan göra kloklippningen till en lugn stund för både dig och din valp, och vad som är viktigt att tänka på.

Att klippa klorna på sin valp är en naturlig del av skötsel, omvårdnad och att överhuvudtaget äga en hund. Att ta hand om klorna och tassarna är lika viktigt som att sköta resten av hundens hälsa. För hunden är hälsosamma tassar - hela, rena och utan smärta - viktiga.

Men att klippa klorna på sin hund - och framför allt på en liten valp - kan för många likställas med en obehaglig upplevelse eller en stressig situation. Du som valpägare vill förstås inte göra illa din valp, och om den rycker eller gnyr så är det lätt att tro att du gör fel.

Kloklippning behöver dock inte vara så allvarligt eller obehagligt. Mycket handlar framför allt om hur du som ägare förhåller dig till kloklippningen: en stressad ägare kan ge en stressad valp. Därför har vi listat en rad olika tips, förberedelser och råd kring hur du kan göra kloklippningen till en lugn och mysig stund, för både dig och din valp. Ju tidigare du etablerar trygga och härliga stunder kring kloklippning, desto lättare kommer det vara även när hunden blir äldre.

Förberedande träning inför kloklippning

Det finns många förberedande övningar som kan vara bra att ta till under vardagen för att vänja och förbereda valpen för kloklippning. Dessa övningar kan göra att klippningen blir mindre obehaglig och att du och valpen vänjer er vid nära kontakt.

Rör vid tassar, tår och klor

Vänj valpen tidigt vid att du rör vid tassarna. För just den här övningen behöver du inte ens ha kloklippning i åtanke - poängen är att valpen ska vänja sig vid att du rör vid tassarna och att det associeras med något positivt. Testa att massera trampdynorna lite lätt om ni vilar tillsammans, klappa försiktigt på tassarna och vänj valpen vid att du särar på tårna. Gör det här under mysiga stunder - när ni vilar, efter en aktivitet eller när valpen är lite trött. Se till att berömma valpen när den håller sig lugn och låter dig vidröra tassarna.

Rör vid tår och klor med en klotång

Vänj valpen vid klotången utan att nödvändigtvis klippa klorna just då. Här kan du med fördel också använda dig av godis, så att tången i sig associeras med något gott och positivt. Lägg extra mycket fokus på just klorna: nudda klotången på varje klo och vänj framför allt valpen vid att du kanske behöver trycka lite på trampdynan för att få ut klon. Gör även denna övning under en lugn och mysig stund. Mys gärna några minuter innan du tar fram tången och nuddar vid klorna - då har ni båda hunnit komma ner lite i varv. Mys gärna också några minuter efter att du presenterat klotången, så att den fina stunden mellan er inte får ett abrupt avslut. Låt gärna valpen nosa på tången och själv bli bekant med den. På så sätt upptäcker den på egen hand att tången inte är något farligt.

Mys innan kloklippning och efter

När det är dags att klippa klorna så är det extra bra att göra det när valpen redan är lite trött. Kanske har ni lekt eller gjort någon annan aktivitet som har tömt energin? Då är det ännu lättare att komma ner i varv och få en mysig stund tillsammans. Sätt dig tillrätta, kanske med hela valpen i knät och bara gosa. Du kan med fördel nudda och klappa tassarna under mysstunden innan du tar fram klotången. Passa sedan på att gosa även efter klippningen. Att börja och avsluta på samma sätt ger trygghet, och en mysig stund kan få valpen att glömma eventuella obehag. Det hjälper i associationsträningen kring att kloklippning är någonting positivt.

Hur du klipper valpens klor

För att klorna inte ska bli för långa behöver du klippa dem med ungefär en veckas mellanrum. Däremot behöver du inte ta alla klorna under en och samma klippomgång: det finns många olika varianter att klippa klorna på under tiden du vänjer valpen vid proceduren.

De första gångerna det är dags att klippa går det bra att ta bara en klo. Nästa dag tar du klo nummer två, och fortsätter så tills alla klor är klippta. Det är en bra metod för att vänja valpen vid känslan av att en klo blir klippt av klotången. Dessutom behöver inte förloppet bli utdraget, för risken finns att valpen kanske blir uttråkad eller efter en stund tycker att det blir obehagligt om du börjar med alla klor på en gång.

När kloklippningen har börjat bli etablerad kan du istället öka med att ta en tass åt gången. Då kan intervallerna mellan tassarna blir lite längre - kanske en tass var tredje dag.

Pulpan - kärnan på klon

Har du aldrig klippt klor på en hund tidigare - eller något annat husdjur heller - så kan det vara bra att känna till klons pulpa. En pulpa är en bindväv som är fylld med nerver och kärl. Det är helt enkelt klons kärna, lite som att vi människor har en nagelbädd. Själva klon i sig har ingen känsel. Det har vi människor inte i vår nagel heller. Men pulpan är en känslig del av klon (som vår nagelbädd) och kan göra ont om den blir skadad.

Som tur är fylls inte hela klon med pulpan. Den är belägen relativt långt in i klon. Klämmer du lätt på valpens trampdyna så att hela klon tittar fram, så kan du på en ljus klo se en rosaröd kärna långt in där klon börjar. Det är pulpan. Det är därför viktigt att inte klippa för mycket av klon på valpen - inte heller när hunden har blivit vuxen. Poängen med att klippa klorna är inte att få bort så mycket som möjligt, utan att hålla dem friska och i trim.

Vid mörka eller pigmenterade klor kan det vara svårt att se pulpan, klipp då hellre lite åt gången och hellre för lite än för mycket. Det är framför allt de lösa delarna i spetsen på klon som man kan koncentrera sig på att få bort ordentligt.

Behåll ditt lugn

En viktig del i introducerandet av kloklippningen är att du behåller ditt lugn och fortsätter att mysa med valpen. Tänk på att övningarna du gjort tidigare - där ni har myst, rört vid tassarna och visat klotången - är baserade kring lugn, trygghet, gos och kel. Kloklippningen blir bara läskig om du ger valpen anledning att tro det. När du väl börjar klippa klorna kan du med fördel också använda dig av lite godis som den slutgiltiga belöningen. Ge en godis när du är klar med hela din tänkta procedur: en godisbit efter en klo (förutsatt att din plan endast var att ta en klo åt gången), eller en godisbit efter en tass. Det är viktigt att etablera att valpen har varit duktig när ni är helt klara, så den inte blir uppspelt och vill ha godis mitt under kloklippningen. Och förstås: mys lite efteråt också.

Om valpen rycker eller gnyr till

Det kan hända att valpen mitt under kloklippningen rycker till sig tassen eller gnyr till. Det kan först verka skrämmande - som om valpen har fått ont - men i de flesta fall är sådant beteende ofarligt. Valpens tassar är känsliga och det kan hända att du råkade kittla den lite mellan trampdynorna som gör att den rycker åt sig tassen. Det kan också vara så att valpen tycker att det är lite obehagligt, men utan att det gör ont.

I en sådan situation är det viktigt att du som valpägare ignorerar beteendet och fortsätter behålla lugnet. Börja inte gulla med valpen som om du tycker synd om den: det kan istället spä på beteendet av att rycka åt sig tassen, eller förstärka känslan av obehag. Fortsätt med din tilltänkta plan (du kanske vill klippa en hel tass, och kom endast halvvägs när valpen blev kinkig) och börja helt enkelt om med nästa klo. Belöna valpen med godis och gos först efteråt när ni är helt klara.

Är du orolig att du skadat valpen, eller om du ser att en skada skett, ring alltid din närmaste veterinär eller få snabb kontakt med våra onlineveterinärer via AniCura-appen.

Klofil istället för klotång

Om du av någon anledning upplever att klotång inte funkar - antingen för dig eller din valp - så kan en klofil vara ett bra substitut. Den är skonsam och det är svårt att ta för mycket av klon eftersom det tar lite tid att fila ner den. Kanske är du själv van vid att använda nagelfil och känner dig mer trygg med den som redskap? Lita då på din egen trygghet - ett lugn och en självsäkerhet kommer smitta av sig på valpen, och hellre att du använder dig att ett redskap du är trygg med för att göra proceduren så lugn som möjligt.

Vill du hellre introducera en klofil för din valp istället för en klotång så är förberedelserna egentligen inte annorlunda från tången. Oavsett redskap är det viktigt att vänja valpen vid att du rör vid tassar, tår och klor. Låt valpen få lukta och bekanta sig med klofilen och låt filen få nudda eller raspa lite vid en klo som en övning - precis som övningen där klotången successivt får nudda eller dutta på klon.

Var sedan lugn och försiktig första gången du verkligen filar på klon. Du kan behöva ett stadigt tag om tån så att klon inte åker fram och tillbaka så mycket. Fila bara några enstaka tag de första gångerna så att valpen vänjer sig gång för gång. Sen kan du successivt fila mer och mer när hunden har börjat vänja sig vid känslan och ljudet.

Glöm inte att du alltid kan ringa och rådfråga din veterinär om du känner dig osäker eller har frågor kring kloklippning.

Se video på hur du klipper klorna på din valp

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.