Hur ger du valpen en bra start i nya hemmet?

Den första tiden i det nya hemmet är omvälvande för en liten valp. Nya dofter, ljud, människor och intryck är spännande, och kan ibland bli lite väl överväldigande. Kom ihåg att skapa trygghet och lugn för att valpen ska få en chans att landa. På så vis kan ni båda få den bästa starten tillsammans.

Ta dig tid

Ju mer tid du tillbringar ihop med din valp under de första veckorna, desto lättare kommer den ha att känna sig trygg och knyta an till dig. Den lilla valpen har nyss gått igenom en stor och plötslig förändring, och befinner sig nu i en okänd miljö utan sin mamma, sina syskon och sin uppfödare. Då är du särskilt viktig som en ny, fast punkt. 

Många väljer att skaffa valp i början av sin semesterledighet, eller att planera in semester när valpen ska komma, för att kunna lägga all fokus på den lilla hunden. Är ni två eller fler i familjen, kan ni dessutom dela upp den lediga tiden sinsemellan.

Det är även lättare att träna och uppfostra valpen om du har mycket tid för den, och det ger bättre förutsättningar för att t ex snabbt få den rumsren. 

Låt valpen utforska hemma

Ge valpen tid och möjlighet att utforska sitt nya hem. För valpen är den här omgivningen helt främmande och oftast väldigt spännande. När den har fått tid att bekanta sig med hemmets alla vrår blir miljön trygg och lugn för valpen. Det blir lättare för den att komma till ro och vila, och ha mer uppmärksamhet på dig. 

Upptäckandet och utforskandet är mycket lärorikt för valpen. Den tränar alla sina sinnen, motorik och rörelser. Inte minst ger utforskandet valpen en rejäl hjärngympa. Men valpar kan vara lite för nyfikna för sitt eget bästa, och det händer att olyckshändelser inträffar.
När din valp går på upptäcktsfärd i nya delar av hemmet behöver du därför ha den under uppsikt, så att den inte råkar skada sig eller exempelvis smaka på något olämpligt. 

Innan du får hem valpen är det bra om du har valpsäkrat hemmet. Läs mer om hur du valpsäkrar ditt hem här!

Närhet, kärlek och vila

Precis som barn behöver en hundvalp mycket närhet och kärlek. Se till att hålla dig i närheten av valpen så mycket som möjligt den första tiden. Prata med den om dagarna, låt den följa med dit du går, och gosa med den när den ska vila eller sova. 

När du ger valpen den här kontakten kommer den snabbare att vänja sig vid dig, din röst och din doft. Det i sin tur kommer snabbare leda till associationen att du är en del av hemmet, och att du skapar trygghet. 

Ta dig mycket tid att klappa, massera eller klia i pälsen, pilla på öronen och hantera tassarna. Vänj valpen vid att din fysiska kontakt är mysig och kravlös - en valp som är van vid att bli fysiskt hanterad kommer att vara mer avslappnad vid t ex veterinärbesök eller när ni ska träna på kloklippning och tandborstning.

En valp har stort sömnbehov och tar gärna tupplurar under dagen. Du märker snabbt om din valp är av sorten som somnar oavsett omständigheter, eller om den har svårt att komma ner i varv och kanske är lite mer lättväckt . Försök att hjälpa valpen att få den vila den behöver genom att ge den rätt förutsättningar i form av lugn och ro, och din närhet. 

Nattetid är det bra att låta valpen sova i sovrummet. Det betyder inte att den ska sova i sängen, men att ni är i samma rum gör att valpen har dig - sin trygga punkt - i närheten. Du  har då också uppsikt om den blir orolig eller behöver kissa. Vissa valpar uppskattar att man de första dagarna sover på en madrass på golvet nära valpen.

Ta det lugnt med besök

Den första tiden är det bäst om du och din hund kan ha en lugn samvaro på tu man hand. Var så restriktiv du kan gentemot familj och vänner för att hålla nere på besök och hantering av din lilla valp. För många människor på en gång kan lätt bli för mycket för den, särskilt om den ännu inte har kommit till ro i sitt nya hem. 

Det viktigaste är att din valp får lära känna dig och sitt nya hem först. Det gäller såklart alla familjemedlemmar om ni är flera. När du sedan märker att valpen börja finna sig till rätta i sin familj kan du försiktigt introducera den för nya människor. 

Välj de som du litar på mest och som du vet kan vara lugna i valpens närvaro. En eller två personer åt gången är en bra början och en kortare fika är bättre än en lång middag. Se till att valpen får den vila den behöver för att smälta alla nya intryck.

När det gäller kontakt med andra hundar så är det lite samma taktik - ta det lugnt och introducera gärna valpen för en trygg och lugn hund som du själv känner. 

Ha fokus på din valp

En liten valp behöver och vill ha mycket uppmärksamhet. Det har den tidigare fått av sin mamma, sina syskon och uppfödaren. Nu är det din tur att ta över rollerna som förälder, fodergivare, buskompis och syskon. Det kräver en del av dig men det kommer löna sig i framtiden. Så fort valpen är stor nog och redo, så kommer ni kunna ta längre promenader, träffa fler människor och göra längre utflykter tillsammans.

Tiden med din nya valp kommer att bjuda på glädje, överraskningar och troligen en del motgångar, men den är ack så kort och kommer aldrig tillbaka. Vårt främsta råd för att få en god start är att ta vara på tiden och njuta tillsammans med valpen från dag ett.

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.