Inför veterinärbesök med hunden

Oavsett hur mycket din hund kanske ogillar att gå till veterinären, måste man någon gång besöka oss. Det finns en del saker att tänka på innan du beger dig till veterinären och det kan vara skönt att vara förberedd. Här kan du läsa om hur du kan förbereda innan besöket, hur besöket kan gå till samt vad du bör tänka lite extra på som djurägare.

Träna hemma innan ert veterinärbesök

Det mest grundläggande är att förbereda din hund för situationer som är vanliga under ett veterinärbesök. Till exempel att lägga hunden ner på ena sidan, röra tassarna, undersöka i munnen, ögonen och öronen, lyfta svansen, ta temperaturen eller få den att bära en munkorg.

Genom träning hjälper lär du din hund att acceptera olika situationer. Och om du har börjat träningen tidigt när din hund var en valp, kommer den förmodligen inte att ha några problem när en okänd veterinär kikar i örat, kontrollerar temperaturen eller berör tassarna. Men oroa dig inte om du har en vuxen hund som aldrig tränats för detta - även seniorer kan lära sig att undersökas.

Under träningen är det viktigt att du väljer en takt som passar din hund. Du bör börja med korta träningspass när hunden är lugn och avslappnad. Lär dig hundens signaler och anpassa träningen efter dem. Till exempel, om den försöker gå bort eller vrider huvudet snabbt när du försöker göra en tandinspektion, kan du ha gått för snabbt fram och behöva minska på takten. Som med all träning är det viktigt att gå lugnt och metodiskt fram, gradvis öka träningen och ge massor av kärlek och lite behandling efteråt. Träning ska vara kul!

Att göra en daglig undersökning av din hund hemma är ett bra sätt att vänja den vid hantering, då kan man också upptäcka eventuella sjukdomar och skador i tid. Börja från huvudet med mun, nos, ögon och öron och arbeta sedan igenom resten av kroppen. Se till att hud och päls är fria från utslag och tovor och känn längs benen, tassarna, nacken och ryggen så att inget verkar svullet eller ömt. Det är också bra att lära dig kontrollera din hunds temperatur så att du vet hur du ska gå till väga om din hund verkar sjuk eller mår dåligt.

Se en video på hur du gör en enkel hälsokontroll på din hund hemma.

Förbered hemma innan planerat besök

Eftersom hundar inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos. Skriv gärna ner hundens sjukdomshistoria, symtom och hur lång tid de pågått. Är hunden remitterad från annan veterinär är det en fördel om journalkopian tas med eller skickas i förväg till veterinären.

Det kan också vara bra att dokumentera symtom som inte är ihållande och därför inte visas konstant. Korta filmsekvenser kan visas upp för veterinären.

Om hunden har problem med urinvägarna kan du bli ombedd att ta med ett urinprov vid besöket. Och har den problem med magen så kan ett avföringsprov vara aktuellt. Fråga gärna i samband med att du bokar tid.

Många gånger är det en fördel om hunden inte har ätit de närmaste timmarna innan ett besök, inte minst om man ska ta blodprover eller om hunden till exempel behöver få lugnande för en undersökning. Valpar och kattungar ska inte fasta några längre perioder. Fråga gärna när du bokar tiden vad som gäller för just ditt djur!

Hos veterinären

Blir hunden stressad av att vänta i väntrummet kan den sitta kvar i bilen, om det inte är för varmt, eller vänta utomhus. Det finns i vissa kliniker även enskilda väntrum.

Den främsta anledningen till att hundar ska vara kopplade är för att undvika smittspridning. Hundar ska inte ges tillfälle att hälsa på varandra av detta skäl. Vid hög risk för smitta ska hunden vänta ute eller i bil, det gäller till exempel om hunden har klåda, hosta eller magtarmbesvär.

Hur går veterinärbesöket till?

Undersökningen börjar med att veterinären ställer frågor till ägaren/medföljaren om hundens sjukdomshistoria (anamnes). Det är bra om den som följer med vid besöket känner hunden väl.

Efter anamnesupptagningen utför veterinären en klinisk undersökning av hunden. I de allra flesta fall krävs utöver den kliniska undersökningen någon ytterligare form av utredning för att ställa diagnos på hundens besvär. Det kan till exempel vara blodanalyser, urinanalyser, bilddiagnostik i form av röntgen- eller ultraljudsundersökningar, cellprover eller EKG.

Akutmottagning

Om det är mycket brådskande är det bra om veterinär meddelas att en akut sjuk hund är på väg till djursjukhuset eller djurkliniken. Personalen kan då förbereda sig och ta emot hunden på bästa sätt. För icke livshotande akutärenden kan väntetiden på akutmottagningen variera från några minuter till flera timmar. Det kan vara en eller flera veterinärer som tar hand om akutpatienter i en verksamhet. Ibland har veterinären som arbetar på akutmottagningen även ansvar för inneliggande patienter vilket kan påverka väntetiderna. Vid akutbesök tillkommer akut- och jouravgifter.

Bokad tid

Om din hunds sjukdom eller skada inte är av akut karaktär kan en tid till en veterinär bokas. I regel blir ett bokat besök mindre kostsamt än ett akutbesök. Vid ett bokat besök finns det vanligtvis möjlighet för utökade undersökningar vid behov.

En del undersökningar kräver speciella förberedelser innan besöket, t ex vid ultraljud av urinblåsa eller om veterinären önskar ett urinprov för vidare utredning.

Särskilda anvisningar gäller inför narkos och operation.

Stamtavla och pass

Vid ögonlysning, röntgen av höftleder mm och vid vaccinationer behöver hundens stamtavla och/eller pass som intygar dess identitet medtas. Hundens registreringsnummer och id-nummer kontrolleras i samband med besöket.

Priser

Pris på ett besök lämnas på begäran. En del behandlingar har ett fast pris medan andra varierar beroende på omfattning och vilken behandling eller operation som krävs, vilket betyder att endast ett ungefärligt pris kan lämnas då resultatet av behandlingen inte kan förutbestämmas.

Om hunden är inlagd på djursjukhuset kan en daglig uppdatering av kostnaden normalt anges om det önskas.

Försäkring

En olycka händer lätt och kan få oväntade konsekvenser även gällande oförutsedda utgifter. Då kan det vara tryggt att ha en försäkring. Olika försäkringar har dock olika villkor och ersättningsbelopp, det är viktigt att du känner till vilka villkor som gäller i din försäkring. Dessa framgår av ditt försäkringsbrev. Observera att djursjukhus och djurkliniker inte har kännedom om din försäkring, då det är ett avtal mellan dig och försäkringsbolaget.

Du som djurägare kontaktar själv försäkringsbolaget för att ta reda på om behandlingen omfattas av försäkringen eller om hundens försäkring har någon reservation sedan tidigare, vilket kan betyda att vissa behandlingar inte ersätts. Tänk på att det maximala ersättningsbeloppet i en försäkring kan sjunka med stigande ålder hos hunden. Det är alltså inte säkert att du har samma ersättning för din hund som då den var ung.

Betalning/Direktreglering

Betalning sker direkt i samband med varje besök. Om direktreglering önskas kan många av våra djursjukhus eller djurkliniker hjälpa till med det under försäkringsbolagens öppettider. Normalt debiteras en avgift i samband med direktreglering.

Om du inte önskar direktreglering eller om besöket sker utanför försäkringsbolagets öppettider så kan du själv skicka in kvittot till försäkringsbolaget för skadereglering i efterhand. Skaderegleringstiden hos de olika försäkringsbolagen varierar. För frågor om skadereglering, ta kontakt med ditt försäkringsbolag.

Betala i din egen takt via Svea ekonomi

När kostnaden är oväntad eller försäkringen kanske inte täcker allt är det bra att kunna betala med faktura eller att dela upp sin betalning. Med delbetalning via Svea gör det möjligt för dig att själv bestämma en betalningstakt som passar dig. Läs mer om betalning via Svea ekonomi här.

Agriakortet

Agria, ett av de större djurförsäkringsbolagen, erbjuder delbetalning via sitt Agriakort. Kortet ger också innehavaren rätt till utvalda rabatter. Erbjudandet gäller även för kunder som inte har sina hundar försäkrade i Agria.

Genom Agriakortet kan en rad olika betalningslösningar väljas utifrån vad som passar situationen bäst. Betalningen kan exempelvis skjutas upp eller delbetalas upp till 12 månader. Agriakunder får lägre självrisk om djursjukvården betalas med Agriakortet.

Kontakta Agria för att ta del av villkoren eller för att ansöka om ett Agriakort.

Butik

AniCuras djursjukhus och djurkliniker erbjuder också butiksförsäljning av utvalda foder (för både friska och sjuka hundar) samt tillbehör som leksaker, schampo och kosttillskott.

Recept

Om hunden får recept på medicin kan det hämtas ut på vanligt apotek. Recept kan förskrivas på plats eller elektroniskt via e-recept.

Om hemleverans av receptbelagd medicin önskas kan veterinären välja hemleveransalternativ vid förskrivning av e-recept.

Telefonnummer

Ett tips är att alltid ha telefonnummer till jourhavande djursjukhus tillgängligt i händelse av olycka.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.